130 let
Pavelec.

Pavelec. | foto: ČTK

Pavelec musí zmenšit betony. 'Neměl by to být problém,' tvrdí gólman

Sport
  •   17:36aktualizováno  17:37
BRATISLAVA - Menší nepříjemnosti musel před začátkem hokejového mistrovství světa v Bratislavě řešit brankář Ondřej Pavelec. Jednička české reprezentace totiž neprošla povinnou kontrolou brankářské výstroje a kustodi mu tudíž museli upravit betony.

Pavelec však nutné zmenšení betonů o necelý centimetr nechápal. Před rokem bylo totiž vše v pořádku a gólman měl podle svých slov naprosto identické vybavení. "Myslím si, že problém mají oni. Pokaždé to měří někdo jiný a jinak. Jeden mluví rusky, druhý anglicky," kroutil hlavou Pavelec.

Nucenou úpravu svých zápasových betonů ale nepovažoval za velkou komplikaci. "Řekli mi, že se dole musí 0,8 nebo 0,9 centimetru uříznout. Jsem na to zvědavý, pracuje se na tom, ale neměl by to být problém," uvedl brankář Atlanty.

Pavelec považuje celé měření výstroje za trochu nešťastné a nelogické. "Oni si myslí, že když je velký brankář a má velkou výstroj, tak je to problém a je to špatně. Já si myslím, že i malý gólman může mít obrovské betony a kalhoty. To jim ale nevadí," podotkl Pavelec, podle nějž měl stejné potíže i Rus Vasilij Košečkin. "Ten je ještě o patnáct centimetrů vyšší než já," řekl.

Česko - Kanada (Pavelec).

Odchovanec kladenského hokeje se po omluvence Tomáše Vokouna stal českou jedničkou. "O své roli vím dopředu a těším se na to. Bude to super zkušenost," uvedl Pavelec, který není podle svých slov přehnaně nervózní.

"Jisté napětí tam je, ale to je normální. Není to z toho, že budu jednička, ale z toho, že nás čeká první zápas," vysvětlil.

Na spoluhráče se ale snaží působit klidně, aby to nikdo nepoznal. "Gólman, který řekne před zápasem, že je úplně v klidu, tak nemluví pravdu. Je to ale v normě," pousmál se.

Pavelec startoval i na loňském zlatém MS, kde kryl záda Vokounovi.

Nastoupil jen proti Norsku a asistoval tak u nečekané porážky. "Loňská zkušenost mi ale určitě pomůže. Měl jsem štěstí, že tam byl Tomáš Vokoun, jeden z nejlepších gólmanů současnosti. Viděl jsem, jak turnajem proplouvá," podotkl brankář, jehož čeká první start v nové pozici v sobotu, kdy se reprezentace utká s Lotyšskem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz