Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pavelec už po kolapsu myslí na návrat: Za týden budu zpátky

Sport

  14:26
PRAHA/ATLANTA - Tolik testů a vyšetření jako za poslední tři dny neabsolvoval snad za celý život. I přesto si hokejový brankář Ondřej Pavelec (23) může ulevit: "Zaplaťpánbůh, že mám srdce a mozek v pořádku." Ještě včera ráno běhal v Atlantě po doktorech, kteří mají jeho stav monitorovat až do pátku. Pokud po jeho kolapsu nenastanou potíže, do týdne by mohl být zpět na ledě.

Ondřej Pavelec po kolapsu.

* LN Takhle tedy zní předběžné odhady lékařů?
Přesně, tedy když to vše dobře dopadne. Náš tým se vrací v neděli z tripu, tak počítám s tím, že bych se v pondělí k němu mohl připojit a začít zase pomalu trénovat. Zatím na kluky koukám jen v televizi.

DÁLE ČTĚTE

* LN Hlava z otřesu mozku už vás nebolí?
Trochu ještě pobolívá, když udělám prudší pohyb, ale už je to lepší. Tohle není vyloženě bolest, spíše normální příznak po otřesu mozku, takže je vlastně všechno v pohodě.

* LN Co všechno s vámi během vyšetření vlastně prováděli?
Já měl všechno o to horší, že lékaři absolutně nevěděli, co se děje. Takže jsem musel na všechny možné testy, dva dny jsem byl v nemocnici, ale po doktorech lítal dál. Čtyři hodiny jsem ležel v tunelu na magnetické rezonanci, mám rozpíchané ruce od všech těch jehel, takže tři dny mi bohatě stačily. Lidé, co tam jsou měsíc nebo dva, musejí trpět. Nechci to ještě někdy zažít.

* LN Řekli vám, že byl kolaps způsoben neurokardiogenní synkopou - to znamená poklesem průtoku krve mozkem. Slyšel jste tuhle diagnózu někdy předtím?
Já se v tomhle oboru vůbec nevyznám, to je věc doktorů. Nevěděl jsem, čím to mohlo být. Ale naštěstí je to jen tohle a - teď to trochu zlehčím - naštěstí se to stalo v zápase, kde je spousta doktorů. Pořád lepší, než kdybych seděl za volantem na dálnici. To bych dopadl hůř.

Ondřej Pavelec po kolapsu.

* LN Víte, že diagnózu správně odhadla na dálku i vaše matka?
Nevím, co si myslela, nemluvil jsem s ní o tom. Ale je zdravotní sestra, takže to asi umí.

* LN Zdravotní sestrou je i vaše přítelkyně. Prý se obě za vámi chystají do zámoří...
Kdepak, v plánu je, že přiletí na přelomu měsíce, a takhle to i zůstane. Ukázalo se, že je všechno v pohodě, takže se už nic měnit nebude. Nedokážu si představit, že bych teď měl doma dvě zdravotní sestry. Chci si užít ještě trochu klidu.

* LN Takže vlastně máte ještě kliku, že se vše událo v jejich nepřítomnosti?
Přesně tak. Naštěstí u toho ani jedna nebyla. Jinak bych měl doma asi peklo. (směje se)

* LN Teď vážně: ulevil jste si hodně, že to dopadlo ještě tak dobře?
Úleva je to veliká. Hlavně kvůli tomu, že je v pořádku srdce a mozek, že výsledky dopadly výborně a já nemám žádné následky. Vždyť to mohlo dopadnout všelijak.

Ondřej Pavelec.

* LN Když se něco takového stane, člověk poté mluví o přehodnocování životních priorit. Co vy?
Já ale nikdy neříkal, že pro mě byl prioritou jen hokej, hokej a hokej. Takže z tohoto pohledu se pro mě nic nemění. Ale tyhle věci jsem už párkrát viděl a teď jsem si uvědomil, že se to neděje jen kolem mě, ale že se to může stát i mně samotnému. Nikdo není nedotknutelný.

* LN Kolik vám přišlo vzkazů s vyslovením podpory?
Spousta. Z Česka, z Ameriky, od kamarádů i lidí z hokeje - jak od kluků ze šampionátu, tak i z NHL. Je těžké na všechny odpovědět, ale moc jim děkuju. Snad si žádné takové zprávy už nikdy číst nebudu.

* LN Když jste přišel k sobě, říkal jste, že vás štve zničená vesta, kterou vám lékaři rozstříhali, když jste ležel v bezvědomí. Ještě jste to neskousl?
To byl vtip. (usměje se) Byl jsem na ní dva a půl roku zvyklý, teď dostanu novou. Ale to je vedlejší.

* LN A až se vrátíte do branky? Nepůjdete do prvního zápasu s tím, že to s vámi může opět seknout?
Na tohle odpovím, asi až tam vlezu znovu. Stát se může cokoliv, ale já věřím, že bude vše bez problémů. A žádný strach nedostanu.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...