Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pešán není bůh. Nemůže takhle natřít 19letého kluka, zlobí se Nedorost po kritice Teplého

Sport

  9:13
Mladá Boleslav - Václav Nedorost jen těžko mírnil svá slova, když mluvil o kritice, kterou šéftrenér hokejového svazu Filip Pešán vyslal proti 19letému juniorovi Michalovi Teplému. Sportovní ředitel extraligové Mladé Boleslavi cítí, že je třeba se mladého útočníka zastat.

Michal Teplý po draftu hovořil pro zámořská média. foto: ČTK

„Nemůže takhle natřít 19letého kluka. Kdyby to byl můj syn, řešil bych to úplně jinak, to říkám zcela upřímně. Co teď Michal může dělat, když dostal od šéftrenéra českého svazu takovou reputaci,“ durdí se Václav Nedorost v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Myslíte, že může Pešánova kritika Teplému ublížit?
Samozřejmě! Nemyslím si, že je pravda, že si může říkat, co chce. Není žádný bůh, jsme si všichni rovni. Vy, já, on, Michal. A český hokej toho kluka může potřebovat. Kolik takových Čechů se smlouvou v NHL máme, že ho takhle natřel?

Vy jste s Michalem mluvil?
Psal jsem mu sms. Mluvil jsem s jeho otcem, že se Michala jako klub samozřejmě zastaneme, protože u nás nebyl sebemenší problém. Je to mladý kluk, doteď se na vše těšil, než přišla tahle slova vlastně od nejvyššího muže českého hokeje. Je mi Michala líto. Zjišťoval jsem si, jak to všechno bylo, a není pravda, co bylo řečeno.

Trenér národního týmu Filip Pešán

Co jste tedy zjistil?
Trenér dvacítky Karel Mlejnek mi řekl, že s Michalem neměli za celou dobu jediný problém v jeho přístupu. I já ho za ty tři měsíce u nás poznal jako velice pracovitého kluka. Ano, na Karjale se seniorskou reprezentací byli kluci zahlcení, ale já se vůbec nedivím, vždyť co se dělo? S nároďákem trénovali dvakrát denně poté, co si u nás prošel karanténou a covidem. 

Dokážu si představit, že covid mohl mít na jeho výkon vliv.
Před Karjalou byla doba, kdy jsme prošli nemocí a karanténou, vrátili se na dva dny na led a soutěže se zase na několik týdnů úplně zavřely. Byli jsme týdny a týdny bez ledu, než odjeli na reprezentační turnaj. Michal asi nebyl jediný zahlcený. Proč to na něj takhle svalit, že třeba on a jiní nestíhali klukům z ruské KHL?

Jak byste to vy jako otec vnímal, kdyby šéftrenér kritizoval vašeho syna?
Jak bych to mohl vnímat, samozřejmě blbě. Mám za sebou 20letou kariéru hokejisty, kdybych zjistil, že se po synovi někdo vozí, určitě bych se ho zastal. Taky bych se mu snažil předat zkušenosti, které jsem nasbíral.

Michal Teplý nešťastně zajel až do vlastní branky.

Myslíte, že se Teplý může sám bránit, aniž by si poškodil reputaci?
Těžko. Je to mladý hráč a vše má před sebou. Jen věřím, že ho to nepoznamená.

Co byste o něm jako o člověku řekl?
Michal je velice tichý kluk, pracovitý a s velikým talentem. Má před sebou spoustu práce, vybojoval si kontrakt v NHL, jsem přesvědčen, že bude mít dlouhou kariéru.

Už jste to naznačil, u vás tedy Teplý žádné problémy ohledně přístupu k tréninku nedělal?
I když byl na hraně sestavy, žádné známky naštvání neprojevoval. Trenéři s ním byli spokojení, já ho musel kolikrát brzdit, aby nechodil den před zápasem třikrát na led. Že má výraz, jaký má, to platí pro polovinu těch kluků, za to nemůže být nikdo trestaný. A na šampionátu juniorů patřil k nejlepším.

Michal Teplý po draftu hovořil pro zámořská média.
Michal Teplý nešťastně zajel až do vlastní branky.

Osobně máte z mistrovství světa juniorů jaký dojem?
Semifinále a boje o medaile nabídly skvělé zápasy, všechno bylo o rychlosti, nasazení. Co umí mladí Kanaďané a Američané, Finové i Švédové, to je opravdu balzám pro moje oči.

A Teplý na vás působil jak?
Dokázal se alespoň dostávat do zakončení, byť v jeho případě bylo opravdu slabé.

Je to dvacet let, co čeští junioři vyhráli šampionát, vy jste u toho tenkrát byl. Jak těžké je ho vyhrát?
Tenkrát nám to asi nepřišlo ani moc těžké. Vyhráli jsme všech sedm zápasů. Samozřejmě potřebujete hodně štěstí, měli jsme velkou vnitřní sílu. Věděli jsme, že vyhrajeme.

A kdy budou moci Češi na medaile opět pomýšlet?
To bych taky rád věděl. Dokud neutvoříme konkurenční prostředí, jak tu každý zmiňuje, tak pravděpodobně dlouho.

Autor: