Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pět ruských hvězd, kterých je nutno se bát. Nejen Ovečkin a Kučerov děsí obrany soupeřů

Sport

  11:35
Bratislava - Ruští hokejisté nejsou žádní nazdárci. Po dvou zápasech na šampionátu mají skóre 10:2 a mají stejný brankový rozdíl (+8) jako čeští hokejisté. Jejich kádr však na papíře budí respekt, a v 16:15 jeho sílu poznají i čeští hokejisté. Jaké jsou největší hvězdy výběru Ilji Vorobjova?

Zleva Alexandr Ovečkin, kapitán Ilja Kovalčuk a Jevgenij Malkin při oficiálním fotografování ruské hokejové reprezentace. foto: ČTK

Nikita Kučerov

Útočník Nikita Kučerov.

Věk: 25 let
Klub: Tampa Bay Lightning
Výška: 183 cm
Váha: 77 kg
Produktivita v NHL 2018/2019: 128 bodů / 41 branek / 87 asistencí

Nejproduktivnější hráč posledního ročníku NHL se svou Tampou Bay pomýšlel na víc, než na vypadnutí v 1. kole play-off. V základní části táhl svůj tým (mimochodem získal o 20 bodů více, než nejproduktivnější hráč minulé sezony Connor McDavid, o to je jeho příspěvek výjimečnější), ve vyřazovací části už mu došel dech.

I proto rychle kývl na povolání do týmu Sborné, se kterou si chce napravit pokaženou sezonu. Kouč Vorobjov jej v posledním zápase s Rakouskem postavil do formace s Gusevem a Anisimovem, Kučerov se mu za to odvděčil gólem a asistencí.

Alexander Ovečkin

Útočník Alexandr Ovečkin.

Věk: 33 let
Klub: Washington Capitals
Výška: 191 cm
Váha: 107 kg
Produktivita v NHL 2018/2019: 89 bodů / 51 branek / 38 asistencí

Lze ho milovat, nebo nenávidět. Ovečkin má četný zástup příznivců, na druhé straně je ale spousta fandů, kteří jej nemohou vystát. V loňském roce dotáhl svůj Washington k zisku Stanleyova poháru, letos ale tým z hlavního města USA zůstal za očekáváním. Ovečkin se nikdy netajil láskou k vlasti, i proto rychle kývl na nominaci do národního týmu. Ve formaci naposledy nastupoval s klubovým spoluhráčem Kuzněcovem a Kaprizovem z CSKA Moskva.

Jevgenij Malkin

Forvard Jevgenij Malkin.

Věk: 32 let
Klub: Pittsburgh Penguins
Výška: 190 cm
Váha: 94 kg
Produktivita v NHL 2018/2019: 72 bodů / 21 branek / 51 asistencí

Bez něj ani Kanaďana Sidneyho Crosbyho si pravděpodobně nikdo nepředstaví sestavu Tučňáků z Pittsburghu. Letos si asi přál získat více bodů, ale nebylo mu přáno. I přesto jej dvaasedmdesát bodů řadí do první padesátky hokejistů NHL. I jeho určitě překvapil rychlý konec klubu v play-off, po němž mohl posílit ruské řady na mistrovství. Proti Rakušanům si stoupl na pozici centra v první formaci, na křídlech měl Dadonova z Floridy a Grigorenka z CSKA Moskva.

Ilja Kovalčuk

Útočník Ilja Kovalčuk na tréninku ruské hokejové reprezentace.

Věk: 36 let
Klub: Los Angeles Kings
Výška: 191 cm
Váha: 103 kg
Produktivita v NHL 2018/2019: 34 bodů / 16 branek / 18 asistencí

Věkově už veterán, nicméně stále dokáže být platný. Trenér Vorobjov jej v reprezentaci ocenil kapitánským céčkem, byť Kovalčuk nikdy klasickým prototypem lídra nebyl. Poslední sezony strávil v ruském Petrohradu, kde se mu dařilo o poznání více než letos v Los Angeles. S reprezentací byl od úvodních kempů, nicméně po příjezdu hlavních hvězd se tak dlouho sunul sestavou, až skončil ve čtvrté formaci s Andronovem a Zadorovem.

Andrej Vasilevskij

Brankář Ruska Andrej Vasilevskij.

Věk: 24 let
Klub: Tampa Bay Lightning
Výška: 189 cm
Váha: 94 kg
Bilance v NHL 2018/2019: 57 zápasů / úspěšnost zákroků 92,13 % / průměrně 2,49 obdržené branky na zápas / 6 čistých kont

Jediný neútočník ve výběru serveru Lidovky.cz. Na šampionátu chytal jen v prvním zápase proti Norům, kdy pustil dva góly ve třetí třetině. Proti Rakušanům nenastoupil, ale proti českému výběru už by měl stát v brance. V Tampě měl skvělou sezonu, jenže stejně jako Nikita Kučerov, ani on nečekal, že s klubem vyletí po výsledku 0:4 na zápasy v 1. kole play-off. Jeho cíl je tak jasný – titul z mistrovství světa.

Vasilevskij se poslední roky drží mezi nejlepšími brankáři nejslavnější hokejové soutěže světa. A to je mu pouhých 24 let. Z hlediska úspěšnosti byl letos šestým nejlepším gólmanem.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...