Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel Petr Klíma, vítěz Stanley Cupu a hokejový střelec z Litvínova

Český hokej zasáhla smutná zpráva. Ve věku osmapadesáti let zemřel bývalý reprezentant, vítěz Stanley Cupu z roku 1990 a dvojnásobný šampion československé nejvyšší soutěže Petr Klíma. Webu iDNES.cz potvrdila informaci chomutovská policie.
  15:24aktualizováno  15:34

Příčina úmrtí dosud není známá. Případ vyšetřují kriminalisté, bližší informace by měla přinést až nařízená soudní pitva.

„S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie,“ uvedli zástupci severočeského klubu.

Právě tam začínal Klíma s hokejem. V letech 1983 až 1985 působil v rámci vojenské služby v armádní Dukle Jihlava, s níž oslavil dva mistrovské tituly.

4. května 1991 se Petr Klíma zapsal do historie Edmontonu. Přesně o dvaatřicet let později nasázel Leon Draisaitl, jeho následovník v týmu Oilers, čtyři góly proti Vegas.

V roce 1985 emigroval do zámoří. Pět let působil v Detroitu, poté byl vyměněn do Edmontonu. Ihned získal Stanley Cup, na který kanadský klub od té doby stále čeká.

V NHL odehrál během bohaté kariéry 786 zápasů v NHL s bilancí 313 branek a 260 asistencí. Působil ještě v Tampě, Los Angeles a Pittsburghu.

Platil především za skvělého kanonýra, hranici třiceti branek překonal v zámoří hned šestkrát. V historické tabulce českých střelců v zámořské soutěži se drží na šestém místě.

Na mezinárodní úrovni získal dvě medaile (stříbro a bronz) na světovém šampionátu do dvaceti let. V seniorské reprezentaci se představil na jediné velké akci - Kanadském poháru v roce 1984, kde skončilo Československo předposlední.

Petr Klíma před utkáním Legend Česko vs Slovensko.

Letos v únoru odehrál Klíma svůj poslední velký zápas. Coby nejstarší účastník nastoupil do utkání k výročí pětadvaceti let od zisku zlatých medailí na olympiádě v Naganu. Českému výběru pomohl v pražské O2 areně k triumfu 6:3 nad Slovenskem.

V posledních letech se angažoval v hokejové Kadani coby majitel a generální manažer, než Trhači opustili první ligu.

Pravidelně navštěvoval zápasy extraligy, kde momentálně působí jeho dva synové. Kevin Klíma v uplynulém ročníku přispěl k postupu Hradce Králové do finále, jeho bratr Kelly bude nově hájit barvy Liberce.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...