Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Petr Sýkora se dočkal - vstřelil hattrick

Sport

  3:29aktualizováno  4:24
PRAHA - Hokejisté Pittsburghu Penguins doslova zesměšnili soupeře z NY Islanders. Utkání v Mellon Aréně mělo jednoznačný průběh a jednoho hrdinu. Český útočník Petr Sýkora se konečně dočkal a vstřelil svůj první hattrick ve své zámořské kariéře! Potřeboval na něj neuvěřitelných 871 utkání. Novinářská povinnost, Pens nakonec vyhráli 9:2.

Radost Petra Sýkory po hattricku, kdy skončil v náruči svého kapitána. Dojíždí Staal. foto: ČTK

Byla to jedna z nejdelších sérií, jaké NHL pamatuje. Petr Sýkora byl nejdéle čekajícím hokejistou na hattrick s nejvíce dvougólovými zápasy na kontě v soutěži. Svou smůlu protrhl v utkání číslo 871 a po svém třetím zásahu do sítě Danise se jako malý kluk vrhnul do náruče svého kapitána Sidney Crosbyho. Oba kamarádi zůstali dlouho v objetí a debatovali.

Kdo se stal největší hvězdou jednoznačného zápasu bylo v tu chvíli jasné, i když druhý hattrick v utkání završil tři minuty před koncem utkání Pascal Dupuis. Ostrované při svém třetím venkovním zápase v řadě (ze čtyř) totálně selhali a předvedli trapný výkon. Až polevení domácích v poslední třetině je uchránilo od ještě většího debaklu.

Úchvatnou podívanou nabídl zápas mezi Philadelphií a Carolinou. Trápící se hosté vedli přesně v polovině zápasu již 5:1!, přesto nakonec odešli z utkání poraženi 5:6 po samostatných nájezdech. Nejvíce se o to zasloužil dalším dnešním hattrickem sváteční střelec Scott Hartnell. V posledních 5 minutách základní hrací doby vyrovnali Upshall a Gagne, aby následně rozhodující samostatný nájezd proměnil kapitán Flyers Mike Richards.

Na jeden z nejsilnějších týmů Východní konference si vyšlápl ten nejslabší aneb Montreal překvapivě doma padl s Tampou 1:3. O výhru hostí se nejvíce přičinilo duo St. Louis - Lecavalier. Maličký Kanaďan vstřelil dvě branky a přihrál Lecavalierovi na třetí gól hostů, kapitán "Blesků" měl bilanci opačnou - 1+2. Na své bodové hody z předešlých dvou utkání tak v dresu Canadians nenavázalo produktivní duo Lang-Kovaljov.

O výhře Columbusu nad Nashvillem 2:1 rozhodl vítězným nájezdem český útočník Jakub Voráček. Po něm jedoucí Martin Erat totiž nedal. Přesto hostující forvard jednou skóroval, a to ještě v normální hrací době, když v 50. minutě otevíral skóre zápasu. O 4 minuty později vyrovnal Commodore a o bodu navíc pro "Modré kabáty" rozhodl již výše zmíněný Voráček.

DNEŠNÍ ZÁPASY:
Pittsburgh - NY Islanders 9:2 (4:1, 4:0, 1:1)
Branky: 7., 40. a 57. Dupuis, 17., 28. a 36. Sýkora, 14. Šatan, 19. Boucher, 23. Malkin (Sýkora) - 18. Streit, 54. Sutton.

Montreal - Tampa 1:3 po 2. třetině (1:2, 1:0, 0:0)
Branky: 6. Brisebois - 11. a 29. St. Louis (na druhou Krajíček), 13. Lecavalier (Krajíček).

Columbus - Nashville 2:1 po nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 54. Commodore, rozhodující nájezd Voráček - 50. Erat.

Philadelphia - Carolina 6:5 po nájezdech (0:1, 1:4, 4:0 - 0:0)
Branky: 30., 42. a 48. Hartnell, 56. Upshall, 59. Gagne, rozhodující nájezd Richards - 2. a 36. E. Staal, 23. Culllen, 30. Samsonov, 33. Pitkanen.

Autoři: