130 let
Lev Praha - Petrohrad. Zleva Roman Červenka z Petrohradu a Topi Jaakola ze Lva

Lev Praha - Petrohrad. Zleva Roman Červenka z Petrohradu a Topi Jaakola ze Lva | foto: ČTK

Petrohrad v Praze uspěl, ale Červenka neslavil: Moc nám to nejezdilo

Sport
  •   17:38
Dvakrát na něj při nájezdech pískala plná hala, dvakrát však Roman Červenka suverénně proměnil. I díky němu vyhrál Petrohrad emotivní duel na ledě pražského Lva a drží se v čele Západní konference KHL. Že by však české ofenzivní eso bylo spokojené? "Určitě to může být lepší," říká Červenka o své roli v bohatém týmu.

Ne že by snad čísla Romana Červenky byla průměrná, to určitě ne. Za celkem 33 zápasů SKA má bilanci 8+21, což jej v bodování KHL řadí na slušné 11. místo. Jenže spokojený hokejista vypadá jinak.

Červenka se spolu s dalším krajan Alexadrem Salákem těšil z návratu do Prahy, nikoli však z výkonu na pražském ledě. "Moc nám to nejezdilo. Hráli jsme špatně dozadu," říkal Červenka i přes to, že Petrohrad zvítězil 4:3 po nájezdech. "Neřekl bych, že bod navíc je důvodem k nějakému extra slavení. Ale aspoň že se vyhrává a získáme dva body i ve chvíli, kdy se nám bůhvíjak nedaří."

Tolik k týmu. A samotný Červenkův výkon? V normální hrací době nebyl vidět tolik, jak čekali čeští fanoušci. Vyloženou šanci neměl, na ledě byl těsně přes 18 minut. "Může to být určitě lepší. Tenhle tým je specifický," popisuje petrohradský kádr nabitý věhlasnými jmény v čele s Iljou Kovalčukem. "Není to jako v Omsku nebo jinde, že jde všechno přes tebe. Máme spoustu dobrých hokejistů."

Červenka dostal šanci třeba v přesilovkovém komandu se superstar Kovalčukem a Viktorem Tichonovem, ale po puku se kolikrát jen ohlížel. "Nedá se říct, že by něco chodilo přese mě," uznává český adept na hry v Soči. "Třeba ty přesilovky - v Omsku jsem v nich dostával i minutu a půl, teď na ně kolikrát nejdu vůbec. To jsou hlavní rozdíly. Hrát 24 nebo 18 minut za zápas... Pak si to sečtete za celou sezonu a ubude vám spousta minut a tím i spousta šancí."

Červenka v tom není sám, na tento režim si Petrohradu musejí zvykat takřka všichni. "Proto nemáme nikoho, kdo by teď měl aspoň 40 bodů," říká.

Jakou kvalitu kádr SKA má, prokázaly penalty. Červenka se v nich od třetí série střídal s Kovalčukem - a uspěli čtyřikrát po sobě! "Trenér přišel a řekl, kdo pojede. Někdy dáš, jindy ne, já to moc neřeším," líčil známý flegmatik Červenka. Petrohrad mohl rozhodnout už dříve, nebýt souboje s dalším exslávistou Klepišem, jenž bekhendovými blafáky dvakrát "vykoupal" Saláka.

A jeho bývalý spoluhráč Červenka si nemohl odpustit: "Vždyť on nic jinýho nedělá! A Saša mu pustil dva góly, tak mu říkám, jestli si nedělá srandu... Ale vážně, Klépa to umí tak dobře, že je mu nájezdy hodně těžké chytit."

Nehledě na to nejbohatší klub KHL uspěl a pokračuje v dobré sezoně, v níž je tak trochu lovnou zvěří. "Každý se na nás chce vytáhnout," potvrzuje Červenka to, co šlo znát i v duelu proti Lvu. Ten by se mimochodem mohl stát potenciálním soupeřem SKA pro play-off. "Hrajou dobře, ale při našich ambicích neřešíme, kdo je v konferenci pátý nebo osmý," říká jasně Červenka.

Autor: