Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pevná obrana a dva údery veteránů, Češi těsně přemohli Finsko

Sport

  18:34aktualizováno  21:08
PRAHA - Čeští hokejisté vstoupili vítězně do Channel One Cupu, když v pražské O2 areně porazili suverénního lídra Euro Hockey Tour Finsko 2:0. Vítěznou branku vstřelil před 13.096 diváky v 38. minutě v přesilovce dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd a v závěrečné power play potvrdil výhru Jaroslav Hlinka. Tým kouče Aloise Hadamczika podržel skvělým výkonem gólman Jakub Kovář, který udržel potřetí v národním týmu čisté konto.

Petr Čáslava (vpravo) a brankář Jakub Kovář z ČR a Pekka Jormakka z Finska. foto: ČTK

Češi dosáhli v sedmém zápase letošní sezony teprve na druhou výhru, Finové vyšli poprvé bodově naprázdno. Druhé vystoupení na turnaji čeká český tým po pátečním přesunu do Soči v sobotu od 16:00 SEČ proti Švédsku. Domácí výběr měl hned v úvodu na 64 vteřin možnost hrát v pěti proti třem, když nejdříve Finové špatně střídali a následně fauloval Jere Sallinen.

Josef Paleček - asistent trenéra

"Divákům se zápas musel líbit. Byla skvělá atmosféra. Podali jsme dobrý výkon. Brankář Kuba Kovář byl excelentní. Měl několik opravdu těžkých zákroků a samozřejmě díky němu jsme udrželi nulu. Na minulých turnajích jsme nedávali góly, nebyl nikdo, kdo by to vzal na sebe. Takového hráče jako Petra Nedvěda jsme hledali. Ukázal to, co umí, a vzal to na sebe."

Seveřané ale odolali, největší šanci měl Červenka. Hosté zahrozili poprvé v sedmé minutě, kdy dorážel Huhtala. Vzápětí po zaváhání Ohtamaay ohrozil Koskinena Vincour, ale chybují bek mu ještě stihl znemožnit lepší zakončení. Další možnost měl Červenka. Finové se ubránili i při trestu Huhtaly a Češi ustáli Sekáčovo vyloučení.

V druhém dějství přibylo šancí. Nejdříve po přihrávce Jana Kováře nepřekonal Koskinena z mezikruží Vondrka, na druhé straně ztroskotal Tommi Sallinen na Kovářovi. Ten zabránil ve skórování i Huhtalovi, který měl před sebou odkrytou branku. Za domácí pálil Buchtele. Češi se ubránili při Noskově trestu a pak je ještě několikrát podržel gólman Jekatěrinburgu.

Ve 32. minutě vyrazil Kovář střely Hartikainena, Jormakky i dorážku Karalahtiho. Při dalším závaru si na něj nepřišel s důrazem před brankovištěm Koskiranta. Koskinen sice odolal po teči Hlinky, kterého ale fauloval Mäenpää. Bek Lva Praha neodseděl celý trest, protože Nedvěd překonal finského brankáře z pravého kruhu střelou k bližší tyči. V následném tlaku ještě pálili Nosek a Krajíček.

Začátek třetí třetiny patřil Jakubu Kovářovi, který zachránil po vyloučeních Nedvěda a Vondrky český tým v 72 sekund dlouhém oslabení tří proti pěti. Zblízka jej nepřekonal nadvakrát Pesonen a český brankář zlikvidoval i další spršku střel. Zvýšit mohl ve 46. minutě Sekáč, ale jeho sólo vykryl Koskiken lapačkou.

Finové se snažili vyrovnat, ale Kovář byl neprůstřelný. Vylámali si na něm zuby Huhtala a Hytönen. Neinkasoval ani při Ševcově trestu. Na druhé straně se snažil o pojistku Červenka. V power play nejdříve minul prázdnou branku Novotný, ale 46 sekund před koncem se už trefil až z obranné třetiny Hlinka.

Rusové si poradili se Švédskem

Sborná v Soči, dějišti olympijského turnaje, inkasovala jako první, následně šla do vedení zásluhou dvou gólů Maxima Čudinova, ale rozhodla až trefa Nikolaje Prochorkina z 58. minuty. Rusové si tak připsali vítězství 3:2.

Výsledky Channel One Cupu

Česko - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 38. P. Nedvěd (Červenka), 60. J. Hlinka. Rozhodčí: Nord, Sjöqvist (oba Švéd.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 13.096.

ČR: Jakub Kovář - T. Kaberle, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Vincour, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Finsko: Koskinen - Nummelin, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa - Puustinen, Hytönen, Pesonen - Jormakka, Koskiranta, Hartikainen - Donskoi, Kemppainen, Rajala - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala. Trenér: Erkka Westerlund.

Švédsko - Rusko 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. S. Kronwall (Klingberg, Thuresson), 53. Burström (Wandell) - 18. Čudinov (Popov), 44. Čudinov, 58. Prochorkin. Rozhodčí: Fraňo, Šír (oba ČR) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 9351.

Autoři: ,