Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Philadelphia i díky Voráčkovi postupuje, váleli Eliáš a Zacha

Sport

  8:00
NEW YORK - Hokejisté Philadelphie i díky přihrávce Jakuba Voráčka porazili v sobotním utkání NHL Pittsburgh 3:1 a zajistili si účast v play off na úkor Bostonu, který prohrál 1:6 s Ottawou. Dvěma asistencemi se při svém debutu v zámořské soutěži blýskl Pavel Zacha, který pomohl New Jersey k výhře 5:1 nad Torontem. Hlavní hvězdou zápasu byl ale veterán Patrik Eliáš, který dal gól a na dva přihrál.

Voráček slaví gól. foto: ČTK

Letci po odpolední prohře Bostonu věděli, že k postupu do bojů o Stanley Cup potřebují získat dva body. Měli sice ještě k dispozici nedělní duel s New York Islanders, ale rozhodující krok udělali už v sobotu na domácím ledě proti Tučňákům, kteří v utkání šetřili své elitní střelce Sidneyho Crosbyho a Krise Letanga.

Ve 12. minutě sice dostal hosty do vedení Nick Bonino, minutu před koncem první třetiny ale po Voráčkově přihrávce vyrovnal Wayne Simmonds. Útočnou převahu Flyers (na střely vyhráli 36:19) pak stejný hráč vyjádřil gólově znovu ve 37. minutě, kdy tečoval střelu od modré čáry a dostal Philadelphii do vedení 2:1. V poslední minutě pečetil vítězství a postup trefou do prázdné branky při power play Pierre Bellemare.

Flyers se v 1. kole play off utkají s nejlepším týmem základní části Washingtonem, který zejména díky hattricku Alexandera Ovečkina rozstřílel 5:1 St. Louis. Ruský kanonýr tak potřetí za sebou a posedmé v kariéře pokořil metu 50 branek a pojistil si pozici nejlepšího střelce NHL. Další dvojici pro 1. kolo ve Východní konferenci tvoří Tampa Bay a Detroit, jenž na závěr základní části prohrál po bojovném výkonu 2:3 na ledě New York Rangers.

Jaromír Jágr završil základní část se ziskem 66 bodů, když se jednou asistencí podílel na výhře Floridy nad Carolinou 5:2. Druhou hvězdou večera byl vyhlášen Jiří Hudler, který přihrál na dva góly. O soupeři Panterů v play off rozhodne až nedělní zápas New York Islanders proti Philadelphii. Pokud Ostrované, kteří v sobotu podlehli 3:4 v prodloužení Buffalu, zvítězí, utká se Florida s newyorskými Rangers, v opačném případě narazí právě na Islanders.

Triumf v Západní konferenci si zajistil Dallas výhrou 3:2 nad Nashvillem a v 1. kole play off se střetne s Minnesotou. Další jistou dvojici tvoří St. Louis - Chicago. Složení zbývajících dvou duelů určí až nedělní zápas Anaheimu ve Washingtonu.

Výsledky NHL

Boston - Ottawa 1:6

Philadelphia - Pittsburgh 3:1

Colorado - Anaheim 3:5

Montreal - Tampa Bay 5:2

Florida - Carolina 5:2

New Jersey - Toronto 5:1

Columbus - Chicago 5:4 v prodl.

Minnesota - Calgary 1:2

NY Islanders - Buffalo 3:4 v prodl.

St. Louis - Washington 1:5

Dallas - Nashville 3:2

NY Rangers - Detroit 3:2

Vancouver - Edmonton 4:3 po sam. nájezdech

Los Angeles - Winnipeg 3:4 po sam. nájezdech

San Jose - Arizona 1:0

Autor: