130 let
Matt Cooke z týmu Pittsburgh Penguins

Matt Cooke z týmu Pittsburgh Penguins | foto: ČTK

Pittsburgh ztratil čtyřgólové vedení. Nakonec udolal Detroit v nájezdech

Sport
  •   10:26
DETROIT (USA) - Hokejisté Pittsburghu ztratili v pondělním utkání NHL na ledě Detroitu čtyřbrankový náskok, nakonec však zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech. Tučňáci vedli ve 34. minutě už 4:0 a zdálo se, že je o vítězi zápasu rozhodnuto. Do konce druhé třetiny ale snížil Henrik Zetterberg a třemi góly v úvodních deseti minutách třetího dějství Red Wings vyrovnali na 4:4.

O výhře Pittsburghu tak rozhodl až James Neal, který byl jako jediný úspěšný v penaltovém rozstřelu. "Zápas připomínal spíše sedmé finále Stanley Cupu, než 73. utkání základní části," popsali zámořští novináři napínavou bitvu. A to i přesto, že v sestavě obou celků chyběly hvězdy - na jedné straně Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, na druhé straně Pavel Dacjuk nebo Johan Franzén.

"Zápas se vysílal v celostátní televizi, tak jsme ho chtěli udělat trošku zajímavý. Jde přece o sledovanost, nebo ne?" vtipkoval útočník Pascal Dupuis, který vstřelil dva góly Penguins a na třetí přihrál. "Ale teď vážně. Detroit má velmi dobrý tým, a když proti takovému soupeři na chvíli polevíte, hned vás potrestá," uvedl Dupuis.

Johnson: Hlasitější klakson jsem v životě neslyšel

Stíhací jízda domácích hokejistů v třetí třetině totálně strhla i dvacet tisíc fanoušků. A když Mike Modano v 51. minutě vyrovnal na 4:4, hala nadšením málem explodovala. "Možná jsem v životě neslyšel hlasitější klakson," poznamenal k hluku ze sirény, která v zámoří tradičně doprovází vstřelenou branku, brankář Pittsburghu Brent Johnson.

Johnson je vnukem bývalého slavného útočníka Sida Abela, který v letech 1943 - 1952 třikrát vyhrál s Detroitem Stanley Cup. Pod stropem Jou Louis Areny visí jeho vyřazený dres s číslem 12. "Když jsem byl malý, chodili jsme sem s dědečkem na každý zápas. Už jsem tu dlouho nehrál. Přišla se podívat celá rodina. Vyhrát před jejich očima a pod dresem dědy je fantastický pocit," uvedl Johnson.

V druhém pondělním utkání vyhráli Los Angeles nad Calgary 2:1 také po samostatných nájezdech. Přímou bitvu o postup do play off rozhodl Anže Kopitar. Kings si upevnili pátou příčku v tabulce Západní konference a zvýšili svůj náskok na desáté Calgary na tři body.

Výsledky NHL

Los Angeles - Calgary 2:1 po sam. n. (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 55. Stoll, rozh. nájezd Kopitar - 56. O. Jokinen. Střely na branku: 27:28. Diváci: 18.118.

Detroit - Pittsburgh 4:5 po sam. n. (0:2, 1:2, 3:0 - 0:0)
Branky: 38. Zetterberg, 42. Filppula, 49. Cleary, 51. Modano - 16. a 31.Dupuis, 20. Kunitz, 34. Kennedy, rozh. nájezd Neal. Střely na branku: 41:25. Diváci: 20.066.

Autor: ČTK