Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Montreal čeká 22 let. Dočká se s Plekancem? Boj o Stanley Cup začíná

Sport

  8:00
MONTREAL/PRAHA - S jarními slunečními paprsky se ulicemi hokejem posedlého města znovu šíří neodbytné napětí. Dosáhnou Canadiens po 22 letech na Stanley Cup? To je jedna z hlavních otázek před play off NHL, které začíná v noci na čtvrtek.

Tomáš Plekanec a P. K. Subban patří k tahounům Montrealu. foto: Reuters

Montreal prožívá dosud nejdelší marné toužení po trofeji ve svých košatých dějinách. Ukončit ho může tým okolo gólmana Price, beka Subbana a centra Plekance.

Právě dnes v noci startuje v zámoří play off, za stříbrným mámením vyráží 16 mužstev. Canadiens tentokrát provázejí slušné naděje. Loni vypadli v semifinále, letos patří mezi šest největších favoritů.

Kdyby Tomáš Plekanec přispěl k triumfu tradičního klubu, mohl by si ze slávy postavit hrad.

Favorité? Týmy bez Čechů v hlavní roli

Nejen 32letý centr však patří mezi Čechy, kteří sní o slastných chvílích se 16kilovým pohárem po vysilující pouti trvající do poloviny června.

Ke hvězdám vyřazovací fáze NHL by se mohl zařadit třeba Ondřej Palát, všestranné křídlo z Tampy, jež rovněž náleží k hlavním kandidátům na zisk Stanley Cupu. Sázková kancelář Tipsport jinak nejvíc věří týmům, v nichž Čechům nesvěřují klíčové role: Anaheimu (Fleischmann a Sekáč), NY Rangers (nikdo), Chicagu (Rozsíval) a St. Louis (Z. Michálek a Jaškin).

Play off NHL

Noc na čtvrtek

  • Východní konference:
    Montreal – Ottawa, Washington – New York Islanders.

  • Západní konference: 
    Nashville – Chicago, Vancouver – Calgary.

Noc na pátek

  • Východní konference:
    Tampa Bay – Detroit, New York Rangers – Pittsburgh.

  • Západní konference:
    St. Louis – Minnesota, Anaheim – Winnipeg.

Montreal vyzve v kanadském derby Ottawa, jíž před dvěma lety po vyhrocené sérii podlehl.

Tampa se utká s Detroitem, jehož byl její manažer Yzerman kdysi kapitánem atakřka bohem tamních fanoušků.

Premiéra pro dva gólmany

Pečlivě sledovaní budou též další z 18 krajanů v play off. Například gólmani Petr Mrázek z Detroitu a Ondřej Pavelec z Winnipegu. Mrázek (23) se chystá na svou premiéru ve Stanley Cupu. Proslulý kouč Babcock mu dává přednost před zkušeným Howardem.

Taky Pavelec (27) prvně nastoupí v play off. Jeho zaměstnavatel do něj totiž v minulých sedmi sezonách ani jednou nepostoupil. Teprve teď obyvatelé ve Winnipegu smějí propadnout jarní hokejové horečce, třebaže by případné vítězství Jets nad Anaheimem znamenalo dost velké překvapení.

Klíčové úlohy ve svých mužstvech plní Jiří Hudler (Calgary) a Radim Vrbata (Vancouver).

Právě tato dvě zručná pravá křídla, nejlepší čeští střelci v základní části (31 gólů), se střetnou v další bitvě kanadských klubů.

V jejich vlasti se schyluje k význačné hokejové slavnosti zvané mistrovství světa. Ale ani Stanley Cup by pro české příznivce neměl být nudnou podívanou.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...