130 let
Plekanec dal vítězný gól Montrealu, Devils podeváté neskórovali

Plekanec dal vítězný gól Montrealu, Devils podeváté neskórovali | foto: Reuters

Rozhovor

Budoucnost v Montrealu? V NHL nikdo neví, co bude zítra, říká Plekanec

Sport
  •   15:33
PRAHA - O víkendu se stal 21. Čechem, který v NHL dosáhl na metu 500 bodů. A útočník Tomáš Plekanec je taky jedním ze tří Čechů, kteří se hned v prvním týdnu zámořské ligy dočkali ocenění hvězda utkání.

Je to pro něj zlomová sezona. Taková, po které mu může Montreal nabídnout lukrativní smlouvu a jeho angažmá u Canadiens tak bude delší než dosavadních 12 let. Anebo taková, po které si bude muset v NHL najít „džob“ v jiném městě.

Tomáš Plekanec k tomu říká: „Mám Montreal rád, jsem tu spokojený, ale máme před sebou celou sezonu, tak uvidíme, jestli se domluvíme, nebo ne.“

Uzavírat kontrakt teď, bylo by vymalováno: Montreal vyhrál úvodní tři zápasy, Plekanec nasázel tři góly. Kdo by ho nechtěl?

„Ale nedělejme žádné závěry, je to teprve začátek,“ vyprávěl do telefonu, když v pondělí přistál s týmem v Pittsburghu, kde v noci na středu jeho tým ve čtvrtém duelu sezony zvítězil 3:2.

Po takovém startu čekám, že v hokejem zblázněném Montrealu už vám stavějí sochy, ne?
Začátek se povedl, ale ten se povedl i loni. Všichni jsou zatím rádi, jenže my se spíš soustředíme na to, v čem se můžeme zlepšit. Nejdou nám přesilovky. V posledním zápase jsme jich měli docela dost, ale trápili jsme se v nich. A přesilovky jsou jednou z klíčových věcí.

Zato platí, že silnou stránkou Montrealu je defenziva v čele s gólmanem Careyem Pricem, nejlepším hráčem loňské NHL.
Máme v něm obrovskou oporu, ale musím zaklepat, že se nám daří dávat i góly. Myslím, že jako tým jsme trošku podceňovaní. Jasně, že když se řekne Montreal Canadiens, tak to znamená Carey Price, což je absolutní pravda. Ale my mu musíme pomáhat daleko víc než v minulé sezoně a nebránit tak, že spoléháme jen na něj. Musíme hrát zodpovědněji, abychom mu pomohli.

Což vy plníte. Dal jste tři góly.
Jsem rád, i když jak jsem řekl, je to jen začátek. Ale ten je důležitý pro celý mančaft. Když vidíte některé týmy, jak play-off honí na poslední chvíli, mají to těžké. Když se povede začátek, tak se lépe dýchá a samozřejmě i hraje.

Ta první branka znamenala váš bod č. 500 v NHL.
Hodně se o tom v Montrealu mluvilo. Je to krásné! Nikdy bych nesnil, že budu hrát za Montreal 12 sezon. Že to pořád bude v jednom týmu a že uhraju 500 bodů. Já nejsem hráč na body. Nejsou mou prioritou, protože pomáhám týmu ve všech činnostech. Body jsou vždy ovlivněné tím, jakou máte pozici. Jestli ofenzivní, defenzivní...

Pamatujete si na první bod?
To byla nějaká ušmudlaná nahrávka.

Byla to asistence z 6. října 2005 na ledě Rangers.
Už si ji fakt nevybavím. Ale první gól ano. Dal jsem ho doma Torontu, což je vždycky sledované derby. Uff, je to děsně dávno, co?

Budete v Montrealu i dál? Končí vám smlouva.
Uvidíme, jak to dopadne. Snažím se soustředit na tuto sezonu a až přijde pravý čas, tak to budu řešit. Mám rád Montreal, jsem tu spokojený. Ale uvidíme, jaké má vedení plány, a podle toho se to bude odvíjet. Nemám důvod odcházet, ale nikdo v NHL neví, co bude zítra. Hráči se mění ze dne na den.

Co říkáte na nová pravidla v NHL? Hned v prvním zápase jedno z nich použilo Toronto, když kouč Babcock využil možnosti překontrolovat situaci před inkasovaným gólem a video odhalilo, že jste fauloval brankáře a gól neplatil.
Mně se to líbí. Pokud to zabrání gólu, který neměl padnout a sudí to přehlédli, tak je to správné.

A nové prodloužení 3 na 3?
Děsná honička. Ale je to zajímavé pro hráče i diváky, protože pokud se nehraje na údržbu, je to nahoru dolů. Je to takový letní hokej, protože v létě se chodíme klouzat 3 na 3. Ale v NHL jde o důležité body. Když se na konci podíváte na tabulku, o postupu do play-off rozhoduje jeden dva body. Když se vám prodloužení nebudou dařit, může to být na konci průšvih.

Autor: Robert Sára