Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plekanec prostřelil Pavelce, Gomez neskóroval rok

Sport

  9:12aktualizováno  9:31
NEW YORK - Český útočník Tomáš Plekanec se v nedělním utkání NHL podílel gólem a asistencí na vítězství Montrealu 3:0 s Winnipegem. Kladenský odchovanec, druhá hvězda zápasu, uzavřel skóre ve 32. minutě, kdy střelou z pravého kruhu překonal Ondřeje Pavelce. Český gólman kryl v zápase dvacet střel.

Montreal Canadiens. Vlevo Tomáš Kaberle, uprostřed Tomáš Plekanec. foto: Reuters

Uznání Plekancova gólu předcházelo dlouhé zkoumání videa, zda puk netečoval Scott Gomez, který skóroval naposledy před rokem (VÍCE ZDE). Zkušený útočník, na kterého fanoušci bučeli při každém doteku puku, si musel od menší skupinky vyslechnout i ironicky míněnou píseň Happy Birthday. Gól byl ale nakonec přisouzen českému hokejistovi.

"Zprvu jsem si myslel, že to Gomer (Gomez) tečoval, ale on mi říkal, že se puku nedotkl. Přesto jsem doufal, že ano, aby ustaly už tyhlety debaty," uvedl Plekanec. Gomez, který neskóroval v 59 utkáních v řadě, nalezl zastání i u brankáře Careyho Price, jenž si díky 23 zásahům připsal třetí nulu v sezoně. Ani jemu se nelíbilo chování fanoušků během nedělního utkání.

"Je to můj spoluhráč a budu ho podporovat každý den. Prochází těžkým obdobím. A tím, že ho budou diváci psychicky srážet, mu nepomůžou. Je to taky jenom člověk a potřebuje podpořit. Týmu přispívá v jiných oblastech, je to náš lídr v kabině a je velkou součástí našeho klubu," prohlásil Price.

PSALI JSME:

Fanoušci ale nemohou být příliš spokojení s celým týmem, neboť Montrealu se v tomto ročníku nedaří; před utkáním s Winnipegem byl poslední ve Východní konferenci. Momentálně ztrácí na poslední postupové místo do play off jedenáct bodů. "Ještě zbývá pořád odehrát hodně zápasů a týmu neschází charakter. Jsem si jistý, že ukážeme to nejlepší, co v nás je, uděláme sérii výher a dostaneme se do hry o play off. Víme, že se do něho můžeme dostat," řekl Plekanec.

Další český brankář Tomáš Vokoun, který v předchozím utkání vychytal čisté konto, podlehl s Washingtonem doma Bostonu 1:4. Hosté položili základ úspěchu už v první třetině, v níž soupeři odskočili na rozdíl dvou branek.

Gólman Bruins Tim Thomas předvedl 35 zákroků a slavil úspěšný návrat do hlavního města USA, kde před dvěma týdny jako člen posledních vítězů Stanley Cupu odmítl z politických důvodů návštěvu u prezidenta Baracka Obamy. Tehdy za to sklidil kritiku a nyní si před utkáním vyslechl bučení domácích příznivců. "Na mě bučí v každé aréně. Dokonce i když se tam nic nestalo," uvedl Thomas.

Hokejisté New Jersey si připsali čtvrtou výhru v řadě, když na svém ledě zdolali Pittsburgh 5:2. Na úvodní brance Devils se podílel asistencí Patrik Eliáš, jehož přihrávku zužitkoval Ilja Kovalčuk. Ruský hráč přidal ke gólu i dvě asistence a stal se první hvězdou zápasu.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.