Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Plekanec rozhodl dvěma góly o výhře Montrealu v Ottawě

Sport

  7:07
OTTAWA - Hokejový útočník Tomáš Plekanec zařídil dvěma góly v jediném utkání nedělního programu NHL výhru Montrealu 3:1 v Ottawě a byl vyhlášen nejlepším hráčem večera. Canadiens se třemi výhrami vedou společně s New Yorkem Rangers soutěž.

Montreal Canadiens. foto: ČTK

Kladenský odchovanec zaznamenal obě trefy v úvodní třetině za bezbrankového stavu a pomohl týmu udržet si v nové sezoně neporazitelnost.

Plekanec poprvé skóroval v desáté minutě, kdy střelou z rohu kluziště nachytal gólmana Matthewa O ́Connora, který chytal premiérový zápas v soutěži. Druhý zásah a svůj třetí v sezoně přidal český hráč v závěru úvodní části. Nejdříve se blýskl skvělým defenzivním zákrokem, kdy zblokoval na obranné modré střelu Erika Karlssona, a následný samostatný únik zakončil přesnou trefou mezi betony brankáře Ottawy.

V polovině utkání vstřelil v oslabení kontaktní gól Jean-Gabriel Pageau, ale aktivnější hosté soupeři zásluhou skórujícího Torreyho Mitchella opět odskočili. Dvoubrankový náskok už Canadiens udrželi a zpříjemnili debut v NHL svému gólmanu Mikeu Condonovi, který kryl dvacet střel.

Premiéra Condonovi vyšla

„Je to vzrušující. Chlapi hráli úžasně. Měl jsem před třetí třetinou asi jen patnáct zásahů, z čehož tak pět šest bylo těžších. Hodně mi to usnadnili,“ řekl ke své premiéře Condon, který dle slov trenérů i spoluhráčů adekvátně zastoupil Careyho Price, jednoho z nejlepších brankářů současnosti.

„Když chytá náhradník, častokrát můžete vidět napětí a snahu mu až přehnaně pomáhat. My jsme ale dnes vůbec neměnili svou hru. Věřili jsme mu a on se v brankovišti velmi rychle zabydlel. To, co přináší Carey, měli jsme i od něho. Dělal vždy přesně to, co musel,“ chválil mladíka obránce Montrealu P.K. Subban.

Condon a O ́Connor jsou po téměř padesáti letech prvními gólmany, kteří si ve stejném zápase odbyli premiérový start v NHL. Podstatně zkušenější český útočník Milan Michálek odehrál jubilejní 700. utkání v soutěži, ale s Ottawou musel strávit první prohru sezony.

Výsledek NHL

Ottawa - Montreal 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky: 30. Pageau - 10. a 19. Plekanec, 46. Mitchell.

Střely na branku: 21:34.

Diváci: 19.177.

Hvězdy zápasu: 1. Plekanec (Montreal), 2. Pageau (Ottawa), 3. Subban (Montreal).