Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Po boji výhra. Češi na úvod MS porazili Lotyše 4:2

Sport

  19:51aktualizováno  23:43
BRATISLAVA - Čeští hokejisté vstoupili do MS zápasem proti Lotyšsku a dlouho se se soupeřem trápili. Obhájci zlata z posledního šampionátu dvakrát v zápase prohrávali, než odpor kousavého soka definitivně zlomili ve třetí třetině dvěma góly. Nejprve Havlát a v závěru také Červenka. Ve druhém duelu v základní skupině narazí Jágr a spol. v pondělí od 16:15 na Dánsko. Lidovky.cz vám ze zápasu nabídnou opět podrobnou on-line reportáž.

Česko - Lotyšsko. Česká radost, kapitán Tomáš Rolinek (druhý zleva¨) vyrovnal na 1:1. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Bez Zbyňka Michálka a Tomáše Plekance, ale překvapivě s Michaelem Frolíkem v sestavě vstoupili čeští hokejoví mistři světa do 75. mistrovství světa na Slovensku. Úvodní zkouška? Lotyši.

A hráči z pobaltské země rozhodně nechtěli být v roli obětních beránků. V první šanci se sice zjevil před Masalskisem již v první třetině hvězdný Jaromír Jágr, následně měli Češi i další šance, lotyšský brankář ale připomínal neprostupnou zeď.

VÍCE O ZRANĚNÍ RADKA MARTÍNKA

V zaplněné Orange Aréně tak udeřilo podle pravidla nedáš-dostaneš na druhé straně. Z první šance vydolovalo duo Redlins-Darzinš v 10. minutě gólovou střelu druhého jmenované. Pavelec sklapnul pravou ruku k tělu pozdě - 0:1. Český tým inkasovaný gól na chvíli zbrzdil, tvrdší ránu ale dostali Jágr a spol. v minutě patnácté.

Radek Martínek zůstal po zákroku lotyšského beka Kuldy ležet na ledě.

Kulda dohrál v obranném pásmu Radka Martínka a český bek musel být z ledu odvezen na nosítkách (VÍCE O STAVU MARTÍNKA) a česká defenzíva dohrávala utkání v pěti obráncích. Češi se ale nakonec dočkali zaslouženého vyrovnání - z dorážky se trefil mezi Masalskisovy betony kapitán Rolinek.

Češi vstup do druhé dvacetiminutovky zaspali, a to se proti Lotyšům nevyplácí. Útočná trojice se nechala strhnout hrou, čehož soupeř využil. Do rozhozené české obrany vlétli Berzinš s Bukartsem a druhý jmenovaný zakončil protiútok střelou do prázdné branky.

Po vedoucí brance byl Lotyšů plný led a Pavelec v několika situacích i s notnou dávkou štěstí nekapituloval. Útočné akce českému týmu působily křečovitě, a to i v přesilovce pět proti třem. Na druhé straně dvojnásobné oslabení ubránil i český tým.

Vyrovnání se čeští fanoušci dočkali ve 32. minutě. Zpoza brány si před Masalskise vybruslil Eliáš a lotyšský gólman z úhlu inkasoval. Češi si v závěru vytvořili drtivý tlak, ale Masalskis Jágra, Marka i Červenku vychytal.

Rozhodující branku si v úvodu třetí třetiny připsalo na účet obrozené duo Eliáš - Havlát. Útočník New Jersey zachytil útok soupeře a vyrazil na zteč. Za modrou čárou přenechal kotouč do tandemu Havlátovi, a ten střelou přes obránce vymetl horní růžek lotyšské branky.

Do konce utkání se hrál hokej ve vysokém tempu, čemuž přispěli hráči obou výběrů.

Definitivní pojistku tříbodového zisku Hadamczikova týmu vstřelil až v 59. minutě Červenka, když využil zaváhání lotyšského obránce a v samostatném úniků počtvrté překonal Masalskise.

Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina D (Bratislava): Česká republika - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 18. Rolinek (Voráček, Škoula), 33. Eliáš (Havlát, M. Michálek), 42. Havlát (Eliáš), 59. Červenka - 10. Darzinš (M. Redlihs, Sotnieks), 22. Bukarts (Berzinš, Meija). Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Carnathan (USA), Hollenstein (Rak.). Vyloučení: 7:10. Bez využití. Diváci: 9219.

Sestava České republiky: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Martínek, Krajíček - Jágr, Červenka, Průcha - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Michael Frolík, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!