130 let

Miloš Říha na střídačce Pardubic. | foto: ČTK

Aktualizováno

Po dvou týdnech KHL jsou odvoláni dva trenéři, Omsk povede Říha

Sport
  •   11:21aktualizováno  17:34
MOSKVA - Hokejový trenér Miloš Říha se vrací do KHL. Zkušený kouč povede Omsk, jenž v úterý po dvou týdnech nové sezony odvolal Fina Petriho Matikainena. Říha své angažmá v Avangardu potvrdil na oficiálním webu Pardubic, kde v minulé sezoně necelé dva měsíce působil.

"Je to velmi rychlé a člověk by se neměl takhle rozhodovat. Hlad po hokeji je a možná bych přemýšlel déle, kdyby šlo o jiný klub, ale Omsk potřeboval mou odpověď hned, tak jsem souhlasně kývl. Agent, který je jedním z nejlepších v Rusku, mi toto angažmá doporučil. Vyjednal mi Petrohrad, nemám důvod mu nevěřit, takže i tyto aspekty rozhodly," řekl serveru hcpce.cz Říha, jenž v minulém ročníku před návratem do Pardubic předčasně skončil na lavičce ambiciózního Petrohradu.

Matikainen doplatil na poslední dvě porážky s Kazaní (0:6) a Astanou (2:5), které přišly po předchozí sérii tří vítězství. Finský kouč začínal v roli hlavního trenéra Avangardu druhou sezonu a smlouvu měl do roku 2015.

"Nečekal jsem, že už po pátém kole budou mužstva uvolňovat trenéry. S takto předčasnými konci trenérů nesouhlasím, protože za pět kol se nic nestane a nic se nedá udělat. Naopak je potřeba tomu nechat trpělivost, ale takhle to dopadlo. Sám nevím, co mě čeká," uvedl Říha. "Můj agent o tom hovořil jako první, pak mi volal omský manažer Jirka (Jurij) Karmanov, který mi dělal první angažmá do Voskresensku, dobře se známe a jsme přátelé. I to mě trochu nahlodalo," naznačil čtyřiapadesátiletý kouč, co ho vedlo k odchodu do Ruska.

V Omsku, který v minulosti koučovali Ivan Hlinka a Rostislav Čada, povede Říha i českého obránce Miroslava Blaťáka. V minulosti trénoval také Chimik Voskresensk, Spartak Moskva a Atlant Mytišči.

Právě v Atlantu došlo den po Omsku k druhé trenérské změně v soutěži. Vedení klubu odvolalo kouče Sergeje Světlova, olympijského vítěze z Calgary a mistra světa z roku 1986, který působil v klubu od loňska. Jeho týmu nevyšel vstup do nového ročníku, když prohrál všech pět dosavadních zápasů. Prozatímním vedením mužstva byl pověřen asistent Alexej Kudašov.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz