Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Oprávněná kritika, uznala komise. V extralize snížila počet sudích o 10

Sport

  10:46
PRAHA - Jeden škrt pera a extraligových rozhodčích je rázem o deset míň. Komise rozhodčích reagovala na problémy v nedávných zápasech nejvyšší hokejové soutěže snížením počtu hlavních rozhodčích z 22 na 18 a čárových z 30 na 24.

Plzeňský raubíř Ryan Hollweg diskutuje s rozhodčími (ilustrační foto). foto: MAFRA - Petr Eret

Komise rozhodčích řešila stížnosti Litvínova a Sparty po víkendových utkáních extraligy i celkově rostoucí kritiku ze strany klubů a jednotlivých hráčů. Sešla se na mimořádné schůzce za účasti ředitele soutěže Josefa Řezníčka i šéfa hokejového svazu Tomáše Krále.

Extraligu si do odvolání nezapískají hlavní arbitři Robert Čech, Roman Mrkva a Radek Wagner, Martin Homola přerušil činnost na vlastní žádost. Z čárových rozhodčích jde o Jaromíra Bryšku, Milana Jindru, Lukáše Kajínka, Přemysla Skopala, Kamila Zavřela a Michala Zíku. S výjimkou Homoly budou všichni pískat 1. ligu.

Litvínovský trn přežil

Sudí Roman Polák, kterého o víkendu ostře kritizoval litvínovský generální manažer Robert Kysela kvůli údajnému ovlivnění zápasu s nepřímým nařčením, že mohlo jít o korupci nebo sázení na zápasy, „čistku“ přežil. I když ne zcela bez úhony - komise rozhodčích ze tří litvínovských podnětů po pátečním zápase ve Zlíně (6:5 pro domácí) uznala jeden zcela a jeden částečně jako oprávněnou stížnost a Poláka suspendovala na jeden zápas.

Jako oprávněné uznala komise také všechny tři stížnosti Sparty v nedělním zápase se Zlínem (3:4 po prodl. pro Zlín). Naopak stížnost Karlových Varů v zápase s Třincem neuznala a podnět Liberce v zápase s Pardubicemi uznala jen jako částečně oprávněný.

Komise rozhodčích začne pořádat pravidelné semináře profirozhodčích, na kterých budou analyzovány záznamy situací rozporovaných kluby, delegáty nebo videorozhodčími. Rozbory a jejich závěry budou následně k dispozici jako studijní materiál všem rozhodčím.

STÍŽNOSTI NA ROZHODČÍ

Ve spolupráci se svazem pak komise připravuje koncept Akademie rozhodčích, která bude určená pro vybrané rozhodčí z Programu rozvoje a bývalé hráče, kteří projeví zájem o status profesionálního rozhodčího.

„Jsme připraveni podpořit programy, které povedou ke zkvalitnění výkonů rozhodčích včetně větší profesionalizace,“ uvedl Král. „Chápeme, že procházejí generační obměnou a vyrovnávají se s novými pravidly. Na druhé straně nemůžeme přehlížet nejednotnosti ve výkladu pravidel, nesprávné posuzování zákroků holí a podobných přestupků, kompenzace vyloučených nebo familierní komunikaci s hráči. Počítáme přitom také se součinností klubů, které musí ve stejném duchu usměrnit hráče a trenéry.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!