Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Podívá se na olympiádu? Nevím, tvrdí Vrbata. V NHL si nevede špatně

Sport

  19:00
PHOENIX/PRAHA - Český hokejista Phoenixu Coyotes Radim Vrbata dal hned v prvním utkání této sezony NHL hattrick. Pak se ale jeho střelecká forma zpomalila, ale stejně podával solidní výkony. A přestože má na kontě 26 bodů a v zámoří patří mezi nejlepší české hráče, nominaci na olympijský turnaj v Soči jistou nemá.

Vrbata si na kostce prohlíží svůj gól do sítě Rangers. foto: ČTK/AP

Vrbatovým problémem vzhledem k účasti na olympiádě může být širší led, na kterém se v únoru bude hrát. Dvaatřicetiletý útočník si na letošním mistrovství světa na jiné rozměry těžko zvykal. Vrbata jako střelec v národním týmu selhal a trenér Alois Hadmaczik ho dokonce jednou nechal sedět na lavičce. "Jsem soudný a poznám, že nehraju dobře. Absolutně s tím nemám problém," tvrdil Vrbata ve Švédsku. Na startu nové sezony mladoboleslavský odchovanec zase potvrdil, že úzké hřiště sedí daleko víc. Ve Phoenixu se mu daří. "Všechno se to odráží od toho, jak hraje tým. Dávali jsme hodně gólů, tak jsem se s tím trochu svezl," řekl Vrbata.

"Poslední dobou gólů moc nedáváme, takže to tam přestalo padat. Ale sezona je dlouhá, musím se připravovat pořád stejně." Kouč Hadamczik na své inspekční cestě po NHL sledoval právě i české borce ve Phoenixu. A o Vrbatovi leccos naznačil. "Budeme hodně přihlížet k tomu, jak se hráči projevují na velkém hřišti," pravil Hadamczik. "Na něm Radim nevyniká tak jako v NHL. Ale to neznamená, že se nemůže v nominaci objevit." Jestli má Vrbata olympijskou formu neví ani on sám. "Uvidíme v lednu, jak bude vypadat nominace."

Několik klíčových hráčů Phoenixu se zranilo

Českému útočníkovi teď dělá starosti především stav ve Phoenixu. Několik klíčových hráčů týmu je zraněných. "Trochu s tím bojujemem" přiznává Vrbata.  Jeden z hokejistů na marodce je navíc český obránce Zbyněk Michálek. Třicetiletý bek je přitom na Hadamczikově olympijském seznamu zřejmě ještě výš než Vrbata. Michálek se zranil v úterý na ledě Montrealu a podle vyjádření klubu je mimo hru na neurčitou dobu, důvodem je blíže neupřesněné zranění v dolní polovině těla.

Hokejista Phoenixu Coyotes Radim Vrbata

Produktivní bek přitom nedávno kvůli zdravotním problémům vynechal devět utkání, mohl si tedy zranění obnovit. Phoenix místo Michálka povolal obránce Rostislava Kleslu, který si hned v prvním utkání v Torontu připsal stejně jako Vrbata asistenci. Phoenix však prohrál 1:2 po nájezdech. "Na ty zranění se nemůžeme moc vymlouvat a sbírat body," uvědomuje si Vrbata. Když je bude sbírat i on sám, třeba Hadamczika přesvědčí a v Soči si na olympiádě zahraje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!