130 let

HC Lev Poprad (Duba). | foto: ČTK

Zanechal Lev Praha dluhy v Popradu? To vyřeší až právníci

Sport
  •   14:47
PRAHA - Až právníci podle bývalého spolumajitele klubu Kontinentální ligy HC Lev Poprad Romana Slavčeva rozřeší kauzu nástupnictví poté, co pod Tatrami skončil a nově bude hrát soutěž HC Lev Praha v české metropoli. Deset hokejistů a dva trenéři se marně domáhají peněz, které jim zůstal klub dlužen. Stejně tak bývalí zaměstnanci a několik slovenských firem.

Vedení Lva Praha však trvá na tom, že nemá s klubem pod Tatrami nic společného a vstupuje do KHL jako nový subjekt.

"Na společnost Hockey Club Lev Praha a.s. jsme převedli podíly popradského Lva, kde měl (v Popradu) i celý klub zůstat. Firmu bohužel noví majitelé využili jen jako prázdnou skořápku. Představitelé ČKD Group totiž bez našeho vědomí založili další společnost v Praze - HC Lev a.s. a tam nikdo z nás nefiguroval a dosadili už jen své ligy z ČKD Group," prohlásil v tiskové zprávě Slavčev.

V polovině listopadu, kdy se Lev Poprad dostal do finančních těžkostí, prý mohl prodat podíl ruskému investorovi, ale rozhodl se Lva ponechat v česko-slovenských rukách. "Doufal jsem, že to bude lepší. Bohužel se teď ukázalo, že to byl obrovský omyl. Je to pro mě zklamání a těžko se mi o tom i dnes mluví. Měli jsme s Janem Musilem (šéfem ČKD Group) nějaké dohody, které nebyly z jeho strany naplněny. Nepředpokládali jsme, že někdo půjde do této dohody s předem naplánovaným úmyslem jednat jinak," tvrdí Slavčev.

Po roce působení KHL v Popradu zůstaly podle něj dluhy i proto, že se začalo mluvit o přesunu do Prahy. "Měli jsme dohodu s našimi partnery, kteří byli připraveni ještě na jaře plnit svoje slíbené závazky, ale to by se nesměli dozvědět v únoru, že se klub stěhuje. V tom momentu všechno padlo. Kdyby nenastaly šumy ohledně stěhování do Prahy, určitě by partneři svoje sponzorské smlouvy naplnili, i když s časovým zpožděním," prohlásil Slavčev.

Praha vyvrací, že navazuje na Poprad

Klub se ale dostal už na konci roku 2011 do finančních potíží. "To zahrálo v prospěch plánů představitelů ČKD Group. Co se týká nevyplacených závazků klubů, tak tu je na jedné straně reglement KHL, kteří hovoří o způsobu ukončení jedné sezony a pravidlech začátku další. Druhá věc je, když jedna strana tvrdí, že není právním pokračovatelem klubu i přesto, že převzala název a v podstatě všechno. Druhá strana ale tvrdí opak," řekl Slavčev.

Podle něj teď je na soudu, jak spor rozřeší. "Poprad převedl na Prahu ochrannou známku spolu s logem a názvem klubu, což může mít souvislost i s používáním licence. Teď je na právnících, aby dokázali, která strana mluví pravdu a která se ve svých prohlášeních mýlí," dodal ke sporu Slavčev.

Věřitelé a zaměstnanci Lva Poprad chtějí nasbírat důkazy, které by podpořily jejich tvrzení, že pražský nováček KHL je nástupcem popradského Lva. "V současné době intenzivně pracujeme na shromažďování přímých i nepřímých důkazů, aby nikdo neměl nejmenší pochybnost, že HC Lev Praha je nástupcem HC Lev Poprad, a aby začal plnit závazky, které ve starém působišti zanechal," uvedl Alexander Máteffy, který zastupuje věřitele.

Hokejisté a trenéři, kteří od ledna marně čekají na výplaty, chtějí zabránit vstupu Lva Praha do nadcházejícího ročníku KHL. Lva Praha čeká premiéra v KHL 6. září v domácím duelu proti Dinamu Riga.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz