130 let
Tomáš Kaberle v dresu Bostonu.

Tomáš Kaberle v dresu Bostonu. | foto: ČTK

Podpis, přesun a zápas. 'Byl to náročný den,' uznal 'Medvěd' Kaberle

Sport
  •   13:45
OTTAWA/PRAHA - Znělo to jako ohraná písnička. Obránce Tomáš Kaberle odejde z Toronta, psaly zámořské deníky v minulém týdnu. Jenže stejné zprávy byly k vidění každé léto a každý únor v posledních letech. Tentokrát však dvaatřicetiletý hokejista opravdu změnil působiště.

Kaberle poprvé v kariéře oblékl v NHL jiný dres než Toronta. V Ottawě se proháněl s "B" na prsou – několik hodin před zápasem totiž byl vyměněn do Bostonu. "Vždy před koncem přestupního termínu se o mně mluvilo. Nebylo jednoduché na to pořád myslet," svěřil se webovým stránkám Bostonu.

Trejd za právo výběru v prvním kole letošního draftu a další nespecifikovanou pozici při výběru nováčků se uskutečnil v pátek odpoledne amerického času. Kaberle tak prožil hektický den: ještě dopoledne trénoval v Torontu, odpoledne sedl do letadla a v půl šesté přistál na letišti v Ottawě. V sedm večer už vyjel na led se svými novými spoluhráči. Boston nakonec vyválčil dva body, Senators porazil 4:2. Kaberle se do statistik nezapsal, zaznamenal jen jeden minusový bod.

Chára: s ním budeme lepší
"Někdy je to lepší, když nemáte čas nad změnou přemýšlet. Noví spoluhráči mě skvěle přivítali. V týmu je dobrá atmosféra a jsem rád, že jsme získali důležité dva body. Byl to pro mě dlouhý den plný různých emocí. Lítost ale nepociťuji. V Torontu jsem odvedl maximum," líčil mistr světa z Vídně.

Jeho přestup řádně zkomplikoval situaci trenérovi národního týmu Aloisi Hadamczikovi. S Kaberlem počítal do obrany, Toronto totiž nejspíš do play off opět nepostoupí.

To v Bostonu si mnou ruce. Právě ofenzivní zadák Bruins, který by šéfoval přesilovým hrám, dlouho chyběl. "Hráč jeho formátu nám zvyšuje sebevědomí. Umí tvořit hru, má kvalitní přihrávku a tohle pomůže každému. Všichni budeme lepší," složil Kaberlemu poklonu jeho kolega z obrany a kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Český bek si kromě zvykání na nový dres musel zvykat i na nové číslo. Jeho tradiční patnáctka je totiž v Bostonu vyřazena na počest Milta Schmidta. Číslo dvanáct mu však nevadilo. "Hlavně, že je přestup za mnou a já se můžu soustředit jen na hokej," prohlásil.

Autor: Vojtěch Gibiš