130 let

Zdeněk Pohlreich tvrdí, že hokejisté to mají stejně těžké jako kuchaři. | foto: MAFRA - Jindřich Mynařík

Rozhovor

Jágr uchvátil Pohlreicha: ‚Je skvělé, že je víc než dvacet let tak platný‘

Sport
  •   8:00
SUNRISE - Na západní Floridě zrovna s rodinou tráví dovolenou a k tomu natáčí speciální televizní pořád o grilování. Kuchař Zdeněk Pohlreich je ale také oddaným fanouškem hokeje a Jaromíra Jágra, a tak v sobotu vyrazil na 350 kilometrů dlouhou štreku, aby hokejistu poprvé potkal naživo. Promluvil ve chvíli, kdy stál před šatnou Panthers a čekal, jestli s ním Jágr i po porážce 0:5 dá řeč.

POHNUTÉ OSUDY: Čerepanovovi selhalo srdce v 19 letech. Zemřel na ledě po boku Jágra

Co pro vás Jaromír Jágr znamená?
Je to obrovská figura. Taky je to nejznámější Čech a já prostě obdivuji, jak on hraje hokej. Připadá mi úžasné a skvělé, že takový člověk může být po víc jak 20 let pořád na ledě takhle platný.

Zajímalo by mě, jestli má hokej a vaření něco společného?
Má. Na oboje, abyste to mohl dělat dobře, potřebujete talent. Zároveň ale talent ve sportu i v práci nic neznamená, nic nedosáhnete bez dřiny. To se ale netýká jen hokeje, ale celého života. My kuchaři nejsme takové hvězdy jako oni.

A je to tak správně. Já totiž hokej strašně obdivuji, protože jsem se ho pokoušel hrát na odborářské úrovni a vím, jak je to strašně těžké. A ještě něco má s vařením společného.

NHL: Pittsburgh Penguins at Florida Panthers
Jaromír Jágr (68) s Jonathanem Huberdeauem (11).

Co?
Že mu každý rozumí. Všichni si myslí, jak je hokej snadný. Když sedíme u televize v křesle a někdo netrefí ze dvou metrů puk do brány, tak se ptáme, jak je to možné. Jenže ono se to v reálu odehrává tak rychle a brankář je velký, že je to strašně těžké.

Všechny strašil, na krajany nikdy neuměl. Jágr nevyzrál ani na mladíka Mrázka

Ta práce Jágra i všech ostatních sportovců je obdivuhodná. Mně se moc líbí, když lidi ve sportu něco dokážou, když mají schopnost rozdávat radost a dají vám zapomenout na blbosti všedních dní.

Vzpomínám, že už jste dva hokejisty ve svém pořadu měl. V Chicagu jste natáčeli Ano, šéfe a přišli i Rostislav Olesz a Michael Frolík.
To byla shoda okolností. Rosťa byl náš štamgast, chodil k nám do hospody a s Frolíkem jsme se seznámili přes Dianu Kobzanovou, takže když jsme byli v Chicagu, přišel náhlý nápad, že je pozveme. Podobně jako teď. Jen s tím rozdílem, že s Jaromírem Jágrem se vůbec neznám, bude to premiéra.

Na hokej tady chodíte?
Trávíme dovolenou v Bradentonu, což je u Tampy, takže jsme byli dvakrát na hokeji tam. Byl jsem se podívat, když hráli právě s Floridou a pak s Montrealem.

Autor: Robert Sára