Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pohodlí či zdraví? Někteří hráči NHL chtějí kevlarové ponožky

Sport

  8:30
NEW YORK/PRAHA - Slavná NHL znovu řeší, jak více chránit zdraví hokejistů. Vyvolalo to zranění jednoho z nejlepšího obránců ligy Erika Karlssona, jehož Achillovu patu před necelým měsícem rozřízla brusle soupeře.

Erik Karlsson z Ottawy Senators po zranění achillovky. foto: Reuters

Zadák Ottawy musel podstoupit operaci a není jisté, zda do zkrácené sezony ještě zasáhne. Někteří hráči nyní vyžadují pevnější ponožky s kevlarovými vlákny a horlivě se diskutuje, zda by se měly stát povinnou výbavou.

"Karlssonovo zranění bylo ošklivé," přiznal kouč New Jersey Peter DeBoer. "K podobným věcem dochází, trénoval jsem například Richarda Zedníka, kterému brusle přeřízla krční tepnu. Hokej je opravdu rychlý a něco jako kevlarové ponožky by mohly více chránit zdraví hráčů."

Zranění Erika Karlssona

Například hráči Hamiltonu Bulldogs z nižší soutěže AHL je na rozkaz vedení klubu mají všichni. Jednoho z nich už dokonce zachránila před řezným zraněním, místo něj totiž po zásahu bruslí našel na kotníku jen modřinu. "Kdyby neměl kevlarové ponožky, jsem si jistý, že by měl zpřetrhané šlachy," prohlásil týmový terapeut Luc Leblanc.

Tyler Kennedy z Pittsburghu či John Erskine z Washingtonu se ale nechali slyšel, že se v kevlarových ponožkách necítí dobře. A tento názor sdílí další. Někteří hokejisté tak stále chtějí dávat přednost pohodlnosti před důslednější ochranou zdraví. "Někdo je opravdu vybíravý. Ponožky nenosí vůbec a nechtějí to změnit," pravil útočník Minnesoty Cal Clutterbuck. Jeho spoluhráč Ryan Suter se novinku z kevlaru snažil rozstřihnout nůžkami. Marně.

Hráči v historii protestovali třeba i proti zavedení pravidla o nošení přileb a nelíbila by se jim ani povinnost obličejového plexiskla. Kvůli jeho absenci před dvěma roky kapitán Philadelphie Chris Pronger po zásahu hokejkou málem přišel o oko. "Jsou to přece velcí kluci. Je to jejich rozhodnutí," tvrdil trenér Detroitu Mike Babcock. V juniorských kanadských ligách ale mladíci musí plexisklo nosit. Stejně tak brankáři plnější mřížku na masce.

V české extralize ale poptávka po vyšší ochraně hráčů není. "Takové jsou požadavky spíš na trhu v NHL, u nás jsou ojedinělé. Spíše je mají ti, kteří se třeba vrátí ze zámoří," řekl LN Martin Střída, jehož firma dodává výstroj do většiny extraligových klubů. "O speciálních ochranných pomůckách jsem ale spíše než s hráči jednal s manažery klubů, ve kterém se třeba zranil významný hráč. Jde ale opravdu o jednotky případů."

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...