130 let

Vladimír Růžička poprvé na chomutovské střídačce. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Policie obvinila Vladimíra Růžičku ze zpronevěry, hrozí mu pět let

Sport
  •   11:26aktualizováno  14:04
PRAHA - Pražská policie zahájila trestní stíhání hokejového trenéra Vladimíra Růžičky. Informaci potvrdil serveru Lidovky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Dvaapadesátiletý muž si již převzal písemnosti,“ řekl mluvčí. Růžičkovi hrozí až pět let vězení.

Podle všeho jde o kauzu, kterou odstartoval Miroslav Palaščák, otec mladého hokejisty Davida, který se na videu natočeném skrytou kamerou divil, že za „všimné“ půl milionu korun neudělal trenér Růžička pro kariéru jeho syna víc.

„Potvrzuji, že je osoba stíhána ze zpronevěry. Proti obvinění může podat stížnost, ta však nemá odkladný účinek,“ řekl Hulan pro Lidovky.cz. Informaci potvrdilo i městské státní zastupitelství.

Můj syn by měl dostat od Růžičky odškodné, napsal Palaščák čtenářům

„Bylo mu dnes (ve středu) předáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin zpronevěry, u něhož je trestní sazba jedna až pět let. Jedná se o dva skutky,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Štěpánka Zenklová. Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 10.

Růžičkův advokát Filip Svoboda se odmítl k obvinění vyjádřit. „Mně jako obhájci nebylo doručeno nic,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Zpronevěry se dopustí ten, kdo si „přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu, která mu byla svěřena“. Růžička tímto jednáním podle policie způsobil „větší škodu“, tedy od 50 000 do půl milionu korun.

Růžička působí jako hlavní trenér extraligového Chomutova, kam zamířil poté, co rezignoval na post reprezentačního kouče.

„Událost je zatím příliš čerstvá. Nedokážu teď sdělit, zda podnikneme kroky k jejímu šetření,“ sdělil serveru Lidovky.cz ředitel extraligy Josef Řezníček.

Koučův právník Vít Kučera se zatím k obvinění nevyjádřil. Jen se omluvil, že je na jednání. Už dříve však prohlásil, že vše vnímá jako mediální kampaň.

Palaščák podle svých slov zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Podle Růžičky šlo o sponzorský dar, který však nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Růžička podle Mladé fronty Dnes při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna.

Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila.

Chomutovský trenér Vladimír Růžička.
Trenér Chomutova Vladimír Růžička.

Trestní oznámení na Růžičku podal šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička. Ve středu ČTK řekl, že oznámení upozorňovalo na tři možné trestné činy - v první řadě na uplácení, v případě jeho neprokázání na zpronevěru, alternativně také na krácení daně.

„Policisté přistoupili na jednu z našich variant. Pro prokázání úplatku je tu důkazní nouze, protože to ani jeden z aktérů nepřizná. Nicméně je prokazatelné, že Růžička peníze přijal a že neskončily v klubovní kase. To, že je později vrátil, nehraje roli. To je, jako kdyby někdo vyloupil banku a za několik let se vrátil s tím, že nese lup zpět,“ podotkl Jehlička.

Přihlásili se pak i další rodiče, po kterých olympijský vítěz z Nagana údajně žádal peníze. Růžička to odmítal s tím, že šlo o takzvané výchovné, které požadují kluby při přestupech hráčů. ̈

Autoři: ogo, Lidovky.cz, ČTK