Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pomohl by nějaký šmudla, říká Hertl ke slabému startu

Sport

  16:16
SAN JOSE/PRAHA - Jeden je teprve na začátku kariéry, druhý na jejím konci, ale oba patří k nejsledovanějším českým hokejistům v zámořské NHL. O to víc je vidět, že se Tomáši Hertlovi ani Jaromíru Jágrovi v úvodu nové sezony příliš nedaří.

Tomáš Hertl. foto: ČTK/AP

Tedy alespoň při pohledu na statistiky, v bodování se nevejdou do první desítky Čechů. „Týmu se sice daří, ale já se necítím dobře. Nejde mi to a sám nevím, čím to je,“ přiznal Hertl deníku Sport po posledním utkání proti New Yorku Rangers.

Talentovaný útočník jako by naplňoval rčení o tom, že druhá sezona v NHL bývá nejtěžší. Dvojnásobně to totiž platí v případě, že se vám ta první povede a všichni od vás očekávají ještě lepší výsledky, i když si vás soupeři logicky už mnohem více všímají.

Hertl nemá snadnou úlohu, ačkoli hraje v elitním útoku San Jose a tudíž dostává na ledě dostatek prostoru. Zatím to není ten zázračný kluk, který ohromoval tahem na branku a schopností střílet góly. Dosud dal v šesti zápasech jen dva a ani se nedostává tak často ke střelám.

Jak jsou na tom letos Jágr a Hertl?

  • Tomáš Hertl: 6 zápasů, 2 body (2+0). Loni 37 zápasů, 25 bodů (15+10)
  • Jaromír Jágr: 5 zápasů, 3 body (0+3). Loni 82 zápasů, 67 bodů (24+43)

„V minulé jsem měl za zápas třeba i pět, ale letos jsem rád za jednu. To pak nemůžu dát góla. Pomohl by mi nějaký šmudla, nebo aspoň nahrávka, abych se chytil,“ zoufá si.

Ano, slávistický odchovanec má v kolonce asistencí stále nulu, ačkoli jeho kolegové z útoku (hvězdní Thornton a Pavelski) jsou na tom podstatně líp. Že by nervozita? Jak jinak si vysvětlit zkažené nahrávky a mnoho prohraných osobních soubojů?

I tak má Hertl stále velkou podporu trenéra Todda McLellana, který věří, že smůlu protrhne. Potvrzují to i následující slova: „Tomáš je už vyspělý mladý muž, který se s tlakem vyrovná. Umí si najít volné prostory, umí skórovat. Když bruslí, tak je nebezpečný.“

Jágr se tradičně rozjíždí pomaleji

To Jágr na tom tak špatně není, i když v pěti zápasech stále nedal gól a má na kontě „jen“ tři asistence. U něj však není velké překvapení, že se rozjíždí pomaleji – vzhledem k jeho věku se to dalo čekat, on sám před startem NHL navíc upozorňoval: „Na začátku asi nebudu mít top formu, ale pak to snad zvládnu. Věřím, že budu odvádět stejné výkony jako v minulé sezoně.“

Od slavné 68 se čeká, že bude hlavní postavou New Jersey a že bude rozhodovat zápasy. To se mu zatím úplně nedaří, ale herně to rozhodně není zlé.

Na tom se shodují všichni. „Má na to, aby působil v NHL ještě několik let. Vždyť v minulé sezoně dal přes dvacet gólů. Pořád to umí a mezi špičku bude patřit i letos,“ prohlásil minulý týden Glen Hanlon, Jágrův bývalý kouč z Washingtonu.

Ta slova platí, jelikož kladenský patriot umí chytře nahrazovat nedostatky, mezi které patří ztráta rychlosti. Kvůli tomu v létě zhubl o sedm kilogramů a věnoval se speciálnímu tréninku zvanému crossfit, což je kondiční a silové cvičení zaměřené na vysoce intenzivní a funkční pohyb.

K dobrým výsledkům by mu navíc měla pomoci fungující spolupráce s centrem Travisem Zajacem a také s novým střelcem Mikem Cammallerim.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.