Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ponížili ho odebrání kapitánského céčka. Nenáviděný mizera ale po roce trápení ožil

Sport

  9:29
PRAHA - Nenáviděný soupeři i fanoušky. Nepříjemný, tvrdý a někdy až zákeřný - český útočník Tomáš Hertl o tom ví své... Dustin Brown je ztělesněním hokejisty, kterého chcete mít na své straně. A nebo ho raději vůbec nepotkat.

Dustin Brown dovedl LA Kings ke dvěma Stanley Cupům. foto: Reprofoto

Dlouholetý kapitán Los Angeles Kings odváděl klubu v NHL léta dobré služby. Bodoval, srážel se. V dvou vítězných taženích za Stanley Cupem v roce 2012 a 2014 byl jednou z hlavních tvářích Kings na cestě za triumfy. Vymazat hvězdy soupeře a udeřit na druhé straně zvládal výborně.

Za to byl Brown odměněn dvěma trofejemi a lukrativním osmiletým kontraktem. Od té chvíle však začal pád. Z produktivního hráče prvních dvou řad se najednou stal pouze přeplacený forčekující bojovník. S poklesem formy lídra došlo i k úpadku jednoho z nejdominantnějších týmů posledních let. Jediná účast v play-off za poslední tři roky si vyžádala oběti.

Jednou z nich se stal i Brown. Po osmi letech s kapitánským „C“ na prsou musel přenechat symbol úspěšného lídra kamarádovi Anžemu Kopitarovi.

Nepopulární tah se ale minul účinkem. Američan se dál trápil. Kopitar při své premiéře prožil bídnou sezonu a celek z Kalifornie ani zdaleka nebudil respekt jako dřív.

„Pro Dustina to byl hrozně těžký rok. Vždycky když jste ponížen odebráním céčka, tak to s vámi zamává,“ zastával se Browna novinář Jon Rosen.

Fanoušky klubu ale neobměkčil, ti chtěli hlavu dříve oblíbeného lídra.

Jako by předcházející úspěchy byly zapomenuty.

„Brown s Gáboríkem berou velkou porci z platového stropu Kings. To je hlavní důvod, proč fanoušci nebyli v létě nadšení, že oba v Los Angeles pokračují,“ vysvětluje Rosen.

Po pár týdnech nové sezony je všechno jinak. Kings na konci minulého ročníku propustili úspěšného, ale zároveň v posledních letech okoukaného trenéra Darryla Suttera a přivedli mladšího Johna Stevense. Ten si vede skvěle. Ze zkušených hráčů znovu vytvořil silné jádro a právě Brown z toho výrazně profituje.

Stevens ho posunul do první řady vedle kapitána Kopitara a věří mu. “Konečně na mě zase někdo spoléhá. Loni jsme spolu odehráli jeden zápas, nepovedl se a Darryl mě hned přeřadil jinam. Bylo těžké se tím netrápit,“ nebere si servítky bývalý kapitán.

Pod novým koučem hraje Brown opět přes dvacet minut na zápas, chodí na přesilovky i oslabení a hlavně boduje. Kings z devíti utkání prohráli v základní hrací době jediné a prožívají nejlepší start do sezony v klubové historii. Již téměř odepsaný Brown válí. S jedenácti body znovu patří k lídrům týmu a svůj „návrat“ si užívá.

„Po letech mám z hokeje zase radost. Moje čtyři děti nevidí doma otráveného taťku a všechno klape. Pohoda na ledě ovlivní vše,“ pochvaluje si útočník, jež na ledě po letech budí strach i svojí produktivitou.

Autor: