130 let

Čeští fanoušci na utkání v Tampere | foto: AP

Za rok opět do Tampere. Příští mistrovství světa se bude hrát i v Rize

Sport
  •   14:26
Hokejové mistrovství světa se bude v příštím roce konat v Tampere a Rize. Společnou nabídku Finska a Lotyšska dnes podle očekávání schválil kongres mezinárodní federace IIHF, který zároveň rozhodl, že v roce 2026 se šampionát uskuteční ve švýcarském Curychu a Fribourgu.

Podle původních plánů mělo mistrovství světa 2023 hostit Rusko, ale kvůli invazi na Ukrajinu o něj přišlo. Finsko a Lotyšsko byly jedinými kandidáty, kteří projevili zájem nahradit Petrohrad.

O kandidatuře uvažovaly i Slovinsko s Maďarskem, kvůli nedostatečným vládním zárukám ale od kandidatury začátkem týdne ustoupily.

„Maďarská vláda neposkytla jejich svazu původně přislíbené finanční garance,“ řekl pro iDNES.cz viceprezident Mezinárodní hokejové federace Petr Bříza.

V Tampere se tak mistrovství uskuteční dvakrát po sobě. Nová Nokia Arena letos kromě zápasů skupiny B a dvou čtvrtfinále hostí také boje o medaile. Stejně tak by tomu mělo být i za rok.

„Je to privilegium a jsme vděční, že můžeme společně hostit mistrovství světa v roce 2023,“ uvedl prezident Finské hokejové asociace Harri Nummela na webu IIHF.

„Jsme rádi za důvěru, kterou jsme dostali a jsme připraveni uspořádat mistrovství s nejlepšími podmínkami pro týmy a nejlepší atmosférou pro fanoušky,“ doplnil jej šéf lotyšského hokeje Aigars Kalvitis.

V Rize se vrcholný hokejový turnaj konal loni, s ohledem na covidovou situaci ale proběhl téměř bez diváků. Arena Riga, která pojme 9 500 diváků, bude hostit šampionát potřetí v historii.

Stadion v Tampere má kapacitu pro 13 445 fanoušků. Obě města jsou od sebe vzdálená 501 kilometrů. Týmy, které se budou muset přesouvat na čtvrtfinále, tak čeká sedmdesátiminutový let.

O finsko-lotyšské nabídce kongres nehlasoval, neboť byla jediná. Stejný případ byl i s volbou pro rok 2026, kdy se o turnaj ucházeli jen Švýcaři, kteří měli hostit mistrovství světa před dvěma lety.

Turnaj byl ale kvůli pandemii koronaviru zrušen. Za čtyři roky se bude hrát ve Fribourgu a v Curychu, kde se v nové budované aréně uskuteční medailové boje.

Už dříve bylo rozhodnuto, že v roce 2024 se MS uskuteční v České republice, o rok později bude turnaj hostit společně Švédsko a Dánsko.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK