Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Poslední šance pro ruského bohatýra? Získá Washington pro Ovečkina Stanley Cup?

Sport

  8:00
PRAHA - Získali Prezidentskou trofej pro nejlepší tým základní části a patří k elitě ve většině statistik. Washington Capitals tak vstupují do play off NHL v roli největšího favorita. V prvním kole klání o Stanley Cup se utkají s Torontem.

Podaří se Washingtonu poprvé v historii získat Stanley Cup? foto: Reuters

Píše se 31.březen 2017. Do hlavního města USA přijíždí vzácný host. Či spíše výstavní exponát. Jednodenní pouť po význačných místech absolvuje za doprovodu bodyguardů trofej s plechovým tělem, legendární Stanley Cup.

Zájemci se s pohárem fotí, třeba je to jediná možnost pro washingtonské obyvatele, aby si snímek se stříbrným hokejovým grálem pořídili. Capitals, tamní klub, jim totiž dosud takový zážitek nedopřáli.

Tentokrát by se to mělo změnit, Stanley Cup se prý k Lincolnově památníku či na náměstí Svobody brzy vrátí.

„Nastal čas pro Washington Capitals,“ věří Scott Burnside ze zámořského webu ESPN, že letos se dočká právě družina kolem ruského střelce Alexandra Ovečkina. Podobně mluví spousta novinářů napříč hokejovým světem, současná verze Capitals jim učarovala.

V brance září Braden Holtby, obhájce Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL, obranu vyšperkoval ofenzivní diamant Kevin Shattenkirk a útok již nestojí na jediné formaci, naopak.

„Všechny čtyři lajny umí kousat,“ vychvaluje vyváženost washingtonských útočných šiků Burnside.

Jenže bude to stačit? Washington letos potřetí za posledních osm let dosáhl na Prezidentskou trofej pro krále základní části. „Dodá nám to sebevědomí,“ věří hlavní kouč Barry Trotz.

V minulých dvou případech ale Ovečkinovi a spol. suverénní základní část k vytouženému poháru nepomohla, v roce 2010 vypadli Capitals s Montrealem, když ve své brance vystavěl betonovou zeď Jaroslav Halák, loni pak v úchvatné sérii vyřadil Trotzovy chlapce Pittsburgh, pozdější šampion.

Ovečkinova forma graduje

Washington se od loňska změnil, vyzrál. A hraje all-in. Defenziva je i díky Shattenkirkově příchodu opravdu skvostná, nikdo nedostal méně gólů než Capitals. Holtby má opět formu jako hrom. Do útoku přišel Lars Eller, vyplatil se i Brett Connolly.

Ovečkin načasoval formu. Ruský bohatýr se první polovinu sezony šetřil, v posledních měsících ovšem tempo zvyšoval, začal hrát tvrdě i častěji střílet. „Teď hraje opravdu velmi dobře. Je to jasně vidět,“ říká o něm krajan Jevgenij Kuzněcov.

„Ujímá se vedoucí role v pravý čas,“ přitakává Holtby. „V druhé polovině sezony lépe bruslí i hraje. Má velký vliv na vývoj zápasů, hraje s vášní. Dostává se do loveckého módu. Je připravený,“ věří Trotz.

Ovečkin se v této sezoně k osobním ambicím tolik neupíral, ubral v gólech, neobhájil cenu pro nejlepšího kanonýra NHL.

Těch už má dost, hned šest. Touží po jiné. Té, na jejímž podstavci jeho jméno chybí – po Stanley Cupu. Dlužíme mu ho, zaznělo od Teda Leonsise, vlastníka Capitals.

Prošedivělý útočník se chce na cestě za stříbrným pohárem výrazně podílet. Měl by být hlavním tahounem. V minulosti odcházel z play off mnohokrát zklamaný, bolavou duši si mnohdy hojil na světovém šampionátu.

Někdy úspěšně, někdy ne. Tentokrát ale účast na mistrovství světa neplánuje. Má jediný cíl. Posměváčkům navzdory.

Americký novinář Rich Shertenlieb si z něj utahoval, když nedávno přilepil Ovečkinovu fotografii na Stanley Cup. „Blíže se k němu nikdy nedostane,“ posmíval se.

Teď má hladový Ovečkin velkou možnost vytřít mu zrak. Přichází čas pro Washington Capitals. Cokoliv jiného než zisk vysněné trofeje by bylo zklamáním.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!