130 let

Kometa postoupila jako poslední tým do čtvrtfinále. | foto: ČTK

Posledním čtvrtfinalistou je Kometa. O vítězství Brňanů rozhodl Mueller, Vítkovice končí

Sport
  •   21:36
Vítkovice - Posledním čtvrtfinalistou hokejového play off je Kometa, která prolomila v předkole s Vítkovicemi nadvládu domácích týmů a v rozhodujícím utkání uspěla v Ostravě 3:1. Vítězný gól vstřelil ve 38. minutě Peter Mueller. Brňany teď čeká úřadující šampion z Třince, první zápas je na programu v sobotu.

Kometa rozhodla díky své silné stránce - v přesilovce. Chybělo pouhých osm vteřin do návratu Jana Hrušky z trestné lavice, když Mueller prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Domácí se snažili, v závěru si vytvořili tlak, ale na vyrovnání už nedosáhli. Opět se potvrdila vyrovnanost obou soupeřů, vždyť všechny zápasy skončily o gól, tři z toho dokonce padly v prodloužení. Až ten poslední vyhrála Kometa díky trefě v power play o dva zásahy.

Důležité také bylo, že se Brnu podařilo vstřelil první gól - dokonce v 1. minutě. Přesně ve 47. vteřině, kdy se po akci Vincoura dostal k dorážce Valský, který z úhlu překonal brankáře Dolejše.

Předkolo play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Kometa Brno - HC Vítkovice...
Autor gólu v prodloužení Martin Zaťovič (vlevo) z Brna a brankář Brna Lukáš...

Vítkovicím se podařilo vyrovnat ještě v první třetině, v 18. minutě to byl mladík Fridrich, jenž se prosadil překvapivou ranou zpoza brankové čáry, při níž se puk odrazil od zad gólmana Vejmelky do sítě.

Dopředu bylo jasné, že v utkání bude rozhodovat disciplinovanost, což se potvrdilo. Při hře pět na pět příliš výrazných šancí k vidění nebylo a ani jeden soupeř si je až na Muellerovu střelu nevypracoval ani při početních výhodách.

I proto Vítkovice zkoušely hru bez brankáře už od 58. minuty, jenže inkasovaly potřetí - definitivní direkt jim dal Zaťovič - ač faulovaný, v pádu dokázal usměrnit puk do prázdné klece.

HC Vítkovice Ridera - HC Kometa Brno 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Fridrich (Dej, Werbik) - 1. Valský (Vincour, Rákos), 38. Mueller (Zámorský), 59. Zaťovič (Mueller, P. Holík). Rozhodčí: Hejduk, Pešina - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Bez diváků. Konečný stav série: 2:3.

Sestavy:

Vítkovice: Dolejš (13. - 18. Peksa) - Pyrochta, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář - Lakatoš, J. Hruška L. Krenželok - Schleiss, Mikyska, Svačina - M. Kalus, Flick, Mallet - Dej, Werbik, Fridrich. Trenér: Holaň.

Brno: Vejmelka - Zámorský, F. Král, Holland, Kučeřík, Svozil, Gulaši, Bartejs - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Vincour, Rákos, Valský - V. Němec, Klepiš, Plášek - Schneider, Šoustal, Bondra. Trenér: Zábranský.

Autor: Jaroslav Tomas