Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Potupná porážka. Dvacítka podlehla Německu a hrozí jí boj o záchranu

Sport

  16:48
MALMÖ - Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa dvacítek v Mälmö překvapivě s Německem 0:3 a hrozí jim boj o udržení v elitní kategorii. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta se propadli v základní skupině A na poslední místo o bod za Němce a k postupu do čtvrtfinále potřebují v úterním utkání se Slovenskem získat dva body.

Brankář Marek Langhammer inkasuje foto: Reuters

Češi nenavázali na nedělní nečekanou výhru nad Kanadou 5:4 po samostatných nájezdech a tentokrát připustili další překvapení turnaje na svůj účet. Němci byli po třech duelech před posledním vystoupením ve skupině bez bodu při skóre 4:24. Pokud český tým neuspěje se Slovenskem, bude bojovat na dva vítězné zápasy o udržení s posledním týmem ze skupiny B.

ČTĚTE TAKÉ

Český tým nastoupil bez potrestaného obránce Plutnara a úvodní dějství se mu nevydařilo. Do první velké šance se dostali Němci s koncem Kämpfova vyloučení v osmé minutě, ale gólman Langhamer si s Laubovou dorážkou poradil. Další možnost měl Ziegler a v 15. minutě už se outsider radoval. U levé tyčky dorazil puk za Langhamerova záda Frederik Tiffels.

ČR - Německo 0:3

Branky a nahrávky: 15. F. Tiffels (Möser, Kahun), 36. Kahun (F. Tiffels), 38. F. Tiffels (Bender). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Papp (Kan.) - Kosaka (Jap.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 1062.

ČR: Langhamer - Knot, Šidlík, Marcel, Koštálek, Němeček, Šulák - Pastrňák, Simon, Procházka - Kämpf, Vrána, O. Kaše - Faksa, Tomeček, Volek - Sedláček, Zacha, Machač - Zdráhal. Trenér: Přerost.

Cüpperovu branku Češi dobývali marně a Němci nadále hrozili. Na začátku druhé části mohl při Pastrňákově trestu skórovat znovu Frederik Tiffels. Pokusy českých hráčů končily u německého brankáře, navíc nabízeli soupeři další přesilovky. Němci nevyužili 79 trvající výhodu pěti proti třem a v polovině utkání neproměnili velké šance na vyrovnání Pastrňák a Faksa.

Tlak českého týmu vyrovnání nepřinesl, naopak v 36. minutě Fredrik Tiffels sebral v rohu puk Šulákovi a osamocený český rodák Kahun po jeho přihrávce zvýšil. Za 147 vteřin při Šidlíkově trestu navíc hrdina zápasu Frederik Tiffels střelou přes obránce upravil už na 3:0.

Na konci druhé části se Přerostův výběr dočkal první přesilovky, ale naději nevykřesal ani v další početní výhodě, kdy se neprosadil z dorážky atakovaný Volek a se střelou neuspěl ani Šidlík. Cüpper zůstal neprůstřelný i při Eisenschmidově trestu. Na druhé straně mohl zvýšit Wagner. Nulu brankáři Shawiniganu z QMJHL nesebral ani po sólu Vrána, Cüpper kryl celkem 40 českých pokusů.

Tabulka skupiny

1. USA 3 3 0 0 0 19:4 9
2. Kanada 2 1 0 1 0 11:7 4
3. Slovensko 2 1 0 0 1 12:8 3
4. Německo 4 1 0 0 3 7:24 3
5. ČR 3 0 1 0 2 6:12 2

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...