Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pozor, Schenn pálí! Kanadský megatalent, jehož vzorem je Rus

Sport

  8:30
PRAHA - Hvězdný Sidney Crosby. Steven Stamkos. John Tavares. Jordan Eberle. Taylor Hall... Jednu jistotu máte u Kanady vždycky: každý rok vám představí nový hokejový klenot. Zaručeně! Tohle jsou ty největší talenty posledních let, ale na mistrovství světa do dvaceti let je teď převýšil ještě někdo jiný. Zapamatujte si to jméno – Brayden Schenn.

Brayden Schenn střílí gól. foto: Reuters

Není divu, že si v zámoří nepovídali při šampionátu o nikom jiném častěji. "Má sakra talent. Dobře ví, jak pracovat, jak hrát tvrdě a být odvážný. A ukazuje to tu každý den," pronesl o něm třeba Terry Murray, v NHL kouč L. A. Kings.

Rok 2010 v obrazech

Na turnaji byl 19letý mladík zařazen do All Star týmu, přičemž experti ho zvolili nejužitečnějším hráčem a zároveň ho ocenili i nejlepším útočníkem. Jen ta nejtouženější trofej mu zase unikla. Kanaďané ve fantastickém finále podlehli Rusku, které zápas otočilo z 0:3 na 5:3. A pro Schenna už podruhé v řadě zbylo "jen" stříbro.

Produktivita MS do 20 let

1. Schenn (Kan.) 18 bodů (8 gólů + 10 asistencí), 2. Kuzněcov, Tarasenko (Rus.) 11 (4+7), 4. Ellis (Kan.) 10 (3+7), 5. Pánik (SR) 9 (7+2), 6. Kicyn (Rus.) 9 (5+4), 7. Pulkkinen (Fin.) 9 (3+6), ...10. JEŘÁBEK 8 (1+7).

"Je těžké to přijmout, asi nám to nebylo souzeno," pravil zklamaný po prohrané bitvě. "Kdybychom se mohli vrátit v čase, jsem si jistý, že by to pro nás dopadlo teď jinak." I když zářil, o sobě příliš nevyprávěl. Zato statistiky za něj mluví víc než jasně: 19letý mladík přispěl ve finále gólem a asistencí. Za celý turnaj jich nasbíral 8+10 – pozor. V pouhých sedmi zápasech!

Takové mety dříve nedosáhl ani Crosby, který dnes vede bodování v NHL. Ani Ovečkin, jeho věčný rival, z kterého jde u soupeřů strach. Více bodů než Schenn naposled nasbíral Švéd Peter Forsberg, který před 18 lety vytvořil stále platný juniorský rekord. Za sedm gólů a 24 asistencí tehdy nasbíral 31 bodů.

BRAYDEN SCHENN V AKCI:

V NHL už hrál i jako amatér
Jenže Schenn se do hokejové historie uvedl již v roce 2009. Psal se 26. listopad, když se stal třetím nejmladším hráčem NHL. V té době už byl v Los Angeles pětkou draftu – mimochodem stejně jako jeho starší bratr Luke v Torontu o rok dřív. Ovšem Brayden neměl ještě profesionální kontrakt.

Kings kvůli marodce potřebovali doplnit kádr, a tak za ně oficiálně nastoupil coby amatér. Onoho dne mu bylo teprve 18 roků, dva měsíce a čtyři dny. Na ledě celkem odehrál přes 12 minut a – třebaže branku neohrozil – sklidil od vedení samou chválu.

Zklamaný Brayden Schenn.

"Hrál skvěle, on se mi líbil už během kempu, proto jsem na něj ukázal. Na svůj věk hrál s přehledem," pěl na jeho adresu kouč Murray. Nemusí to trvat dlouho a Schenn možná ukáže ještě víc. Jenom u něj mějte trochu více strpení. Letos v NHL stihl zatím osm zápasů, než ho Kings vrátili do juniorské Western Hockey League.

"Nebylo by fér na něj upínat tolik povinností. Může toho na šampionátu v Buffalu hodně ukázat," prognózoval Murray a – nemýlil se. Desítka s javorovým listem skutečně řádila. Jako ta, s níž hrával Pavel Bure, Schennův hokejový idol.