Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nagano před 15 lety: Šťastný gól Patery odstartoval český uragán

Sport

  16:07aktualizováno  16:32
NAGANO (zvláštní zpravodaj LN) - Skvělým způsobem vstoupili na olympijských hrách v Naganu do hokejového turnaje století čeští reprezentanti. V souboji s nevyzpytatelnými Finy byli po většinu zápasu lepším týmem a po gólech Patery, Reichla a Růžičky zaslouženě vyhráli.

Josef Beránek v souboji s Finem Teppo Numminenem na OH v Naganu foto: ČTK

Fenomenální Dominik Hašek v brance, příkladná disciplinovanost a bojovnost všech hráčů, šťastný první gól Pavla Patery a překvapivě dobrá sehranost hokejistů, kteří spolu často nastoupili poprvé v životě - to byly hlavní příčiny vítězství české reprezentace. Do zápasu nastoupily oba týmy nervózně.

Tisk v roce 1998

První setřásli předstartovní horečku Finové a mrštný centr Montrealu Koivu vyzkoušel pozornost Haška. Čeští hokejisté v prvních pěti minutách působili zakřiknutým dojmem a jen těžko dokázali eliminovat pověstný "hýřivý" hokej Seveřanů. Když však Finové v 7. minutě nevyužili přesilovku při vyloučení Ručinského, začala se karta pomalu obracet.

Do první šance se dostal rychlý Straka, ze tří metrů však přihrávku Dopity v gól neproměnil. Jágr, útočník, na něhož v Naganu trenéři hodně spoléhají, nebyl na ledě v úvodu příliš vidět, ve 12. minutě však dokázal, proč patří mezi nejlepší hokejisty světa. Skvělou přihrávkou přes celé pásmo našel zcela nekrytého Reichla, ten však ani nadvakrát finského gólmana neprostřelil, i když puk chvilku poskakoval po brankové čáře.

Do druhé třetiny český tým vlétnul jako uragán a místy dezorientovaným Finům prakticky nic nedovolil. Skóre mohl ve 25. minutě otevřít opět Straka, Růžičkovu skvělou přihrávku zpoza branky však v gól neproměnil, když puk z jeho hole zastavil Myllysův beton.

Lidové noviny ze 14. února roku 1998. Češi porazili na olympiádě v Naganu Finsko.

Podařilo se to až v polovině utkání při přesilovce Paterovi, i když je nutné dodat, že k brance mu pomohla i notná dávka štěstí. "Stál jsem v rohu kluziště a viděl, že si od modré najíždí Svoboda. Chtěl jsem mu puk přihrát, ale finský obránce Grönman si ho sám srazil do branky," popisoval celou situaci šťastný střelec. Podstatně lépe kombinující Češi pak v dalších minutách sevřeli soupeře v jeho obranné třetině a při šancích Langa a Ručinského se opět vyznamenal Myllys.

V závěrečném dějství Finové otevřeli hru a rychle si vypracovali dvě velké šance, sólové nájezdy Selläneho i Lehtinena však Hašek bravurně kryl. Ve 45. minutě pak přišla zřejmě nejkrásnější akce celého zápasu: Reichel dostal za brankou puk od Langa, místo přihrávky na najíždějící hráče se však bleskurychle rozhodl jinak. "Viděl jsem, že Myllys se přesunuje ze strany na stranu a útočníci mi od branky odtáhli finské beky, tak jsem se rozhodl pro individuální akci a mezi tyčkou a jeho betonem jsem našel místečko. Možná to vypadalo kuriózně, ale byla to promyšlená akce. Takový gól jsem mimochodem už letos dal v NHL Phoenixu a před lety na Spartě Šindelovi," prozrazoval útočník, hrající za mořem v dresu Islanders.

Finský tým se po této ráně zcela sesypal a definitivní rozhodnutí na sebe nedalo dlouho čekat. Velkou zásluhu na něm měl Jágr, který byl v závěru zápasu nejlepším hráčem na ledě. Ve 49. minutě zatáhl puk po pravé straně a skvělou přihrávkou vyzval ke skórování najíždějícího Růžičku, který také z voleje přehodil bezmocného Myllyse. "Tušil jsem, že mi to šoupne před branku. Z takové přihrávky by dal gól snad každý," spokojeně se usmíval český kapitán.

Česko - Finsko 3:0

Branky: 30. Patera, 45. Reichel, 49. Růžička. Rozhodčí: Fraser - Broseker, Ronnmark. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3500. Třetiny: 0:0, 1:0, 2:0.

ČR: Hašek - Šlégr, Šmehlík, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček, L. Procházka -Jágr, Růžička, Straka - Lang, Reichel, Ručinský Moravec, Dopita, Beránek, Čaloun, Patera, M. Procházka.

Finsko: Myllys - Numminen, Niinimaa, Berg, Lumme, Grönman, Laukkanen, Timonen - Selläne, Koivu, Peltonen - Nieminen, Helminen, Lehtinen - Tikkanen, Kurri, Törmanen - Lind, Kapanen, Ylönen.

Autor: