130 let
Zklamaného Lukáše Dostála utěšuje Jakub Lauko (vlevo)

Zklamaného Lukáše Dostála utěšuje Jakub Lauko (vlevo) | foto: ČTK/AP

Před MS ho skoro nikdo neznal. O nejlepšího gólmana šampionátu Dostála je nyní velký zájem

Sport
  •   8:00
PRAHA - Kdo z vás ho zná? Hláška z filmu Vrchní, prchni! seděla před startem MS juniorů jako ulitá na jedničku českých hokejistů Lukáše Dostála. Neznámý brankář však byl podle úspěšnosti zákroků nejlepším gólmanem turnaje. A teď je na roztrhání.

Slovák Bokroš kvůli drsné kritice svých hráčů zvažuje konec: ‚Nemám už chuť do práce‘

Osmnáctiletý brněnský odchovanec Lukáš Dostál, který v této sezoně chytal za prvoligovou Třebíč a extraligové Kometě pomohl ve dvou zápasech Ligy mistrů, jel na přelomu roku na šampionát do Kanady s tím, že bude trojkou za starší a zkušenější dvojicí Jakub Škarek – Jiří Patera. 

Ti navíc působí v zámořských juniorských soutěžích.

Přípravné duely však nejlépe sedly právě Dostálovi, a tak jej kouč Václav Varaďa postavil v úvodním duelu šampionátu proti Švýcarsku do brány. A nezklamal. 

Obdržel jediný gól, dva následně inkasoval od Rusů a proti Dánům vychytal čisté konto. Byla především jeho zásluha, že střelecky se trápící český tým postoupil právě na úkor severského celku alespoň do čtvrtfinále a nemusel hrát o záchranu.

Ve čtvrtfinále proti USA pak dlouho držel i přes dvě inkasované branky naděje Čechů na postup, jenže i kvůli tomu, že se jeho spoluhráči ani v play-off nepotkali se střeleckou formou, šel po výhře 3:1 (třetí gól padl do prázdné branky) dál zámořský favorit.

Češi tak prodloužili čekání na zisk juniorské medaile na 14 let.

Přesto odjel Dostál ze šampionátu jako vítěz. Dosud nepříliš známý gólman, který byl na loňském draftu NHL vybrán Anaheimem jako 85. v pořadí, opanoval na ostře sledovaném turnaji klíčovou brankářskou statistiku – úspěšnost zákroků (95,7 %). 

V průměru branek obdržených na zápas zaostal o 0,02 gólu jen za Kanaďanem Michaelem DiPietrem.

„Bylo tam několik pozitivních věcí, ale to nestačilo k tomu, abychom vyhráli. Zápas z naší strany nebyl vůbec špatný. Nedopadlo to, zklamání je velké. Se svým výkonem mohu být spokojený, ale převládá především zklamání. Věřil jsem, že bychom mohli s utkáním něco udělat. Mrzí nás to,“ okomentoval Dostál své i vlastní výkony krátce po vyřazení.

Po talentu toužil lídr extraligy

I když se už s některými spoluhráči v jednom dresu na dlouhou dobu neuvidí, bude to on, kdo by měl být hlavní oporou českého týmu na příštím juniorském šampionátu, který bude hostit Ostrava a Třinec.

„Těžko mluvit o pozitivních zkušenostech, když vypadnete ve čtvrtfinále, ale s odstupem času si budu účasti na turnaji vážit. Je to největší hokejová mládežnická akce na světě. Zkušenosti to jsou pro mne obrovské. Lidsky jsme si sedli, bude mi to hrozně chybět. Nemohu si vůbec na nic v týmu stěžovat, takovou partu jsem dlouho nezažil,“ dodal.

Ihned po jeho příjezdu do Česka se kolem nadějného gólmana, který zatím v Anaheimu nemá podepsaný nováčkovský kontrakt, strhla pořádná honička.

O jeho služby měl velký zájem současný lídr extraligy z Třince, jenže Kometa o posilování konkurence nechtěla vůbec slyšet. Proto si stáhla mladý brankářský klenot do Brna, v jehož brance by se měl objevit v pátečním utkání proti Karlovým Varům.

„Uvidím, jak to v Brně všechno bude. Budu pracovat pořád stejně, jako jsem pracoval dosud. Bude záležet na trenérech, jak to vymyslí,“ přiznal Dostál.

Po letním odchodu Marka Čiliaka stále hledá šampion posledních dvou sezon jasnou jedničku.

Stane se jí právě osmnáctiletý Dostál?

Autor: Jaroslav Šindelář