Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Před Vancouverem září i gólman Vokoun, má šestou nulu

Sport

  10:07
FLORIDA - Český hokejový brankář Tomáš Vokoun vychytal v sobotním utkání NHL svou šestou nulu v sezoně a zasloužil se o výhru Floridy nad Torontem 2:0. Reprezentační gólman zlikvidoval 39 střel Maple Leafs a připsal si druhé čisté konto během čtyř zápasů.

Tomáš Vokoun. foto: ČTK

První gól Panterů vstřelil v 25. minutě Cory Stillman v přesilové hře, když na trestné lavici seděl český obránce Tomáš Kaberle. Na konečných 2:0 upravil v 54. minutě Kenndal McArdle svým premiérovým gólem v NHL.

"Když se dostanete do formy, je to vždycky příjemné," konstatoval Vokoun.

"Chytal skvěle, hlavně v první třetině, kterou nám pomohl přežít," pochválil ho trenér Peter DeBoer, který se musel obejít bez dvou zraněných opor Nathana Hortona a Davida Bootha. "Navíc to byl náš sedmý zápas v deseti dnech. Myslím, že si hráči sáhli opravdu na dno," dodal DeBoer.

Povedený zápas v sobotu odchytal také další český gólman Michal Neuvirth, jenž 28 zákroky přispěl k výhře Washingtonu nad Phoenixem 4:2. Na vítězný třetí gól Capitals přihrál Tomáš Fleischmann, u obou branek Kojotů asistoval Robert Lang.

Neuvirth dostal v brance příležitost poprvé od 13. ledna poté, co byl v posledních dvou zápasech vždy po čtyřech inkasovaných gólech velmi brzy vystřídán. "Na začátku utkání byl trochu nervózní. Ale v třetí třetině nás opravdu hodně podržel," uvedl trenér Bruce Boudreau, jehož tým si připsal šesté vítězství v řadě.

Hvězdou večera se stal domácí útočník Alexander Sjomin, který měl prsty ve všech čtyřech gólech - jeden dal a na tři přihrál. "Má obrovský přehled, jeden z nejlepších v celé NHL," vysekl mu poklonu spoluhráč Eric Fehr, autor druhého gólu. "Alex má opravdu hodně tvrdou střelu, ale lidé často zapomínají, že umí i skvěle přihrávat. Dnes to ukázal," dodal Fehr.

Kanonádu si užili fanoušci v Montrealu, kde domácí Canadiens rozstříleli New York Rangers 6:0. Nejproduktivnější český hráč v NHL Tomáš Plekanec vstřelil poslední gól a na jeden přihrál, u prvních dvou branek si připsal asistenci obránce Jaroslav Špaček.

Canadiens rozhodli o vysokém vítězství čtyřmi góly během úvodních deseti minut druhé třetiny. Hlavní zásluhu na něm měl útočník Mike Cammalleri, který vstřelil dva góly a na další dva přihrál. Potvrdil tak, že se mu v této sezoně proti Rangers nebývale daří - ve třech vzájemných zápasech posbíral dohromady devět bodů za sedm gólů a dvě asistence. "Miluju New York, možná mě zápasy proti Rangers o to víc baví," smál se Cammalleri.

Slovenský brankář Jaroslav Halák zneškodnil všech 32 střel a oslavil sedmé čisté konto v NHL. Rangers vyšli střelecky naprázdno podruhé za sebou a počtvrté z posledních sedmi zápasů. "Myslím, že se často porážíme sami.

Nedokážeme dát gól v jasných šancích a na druhé straně hned inkasujeme. Ale nebudu tady pitvat naší hru. Je několik věcí, které prostě musíme zlepšit," prohlásil trenér John Tortorella.

Henrik Lundqvist se poroučel z branky Rangers po čtyřech gólech. Zbytek zápasu odchytal Matt Zaba, který při své premiéře v NHL inkasoval dva góly ze čtrnácti střel. "Bylo to šílených šest nebo sedm minut, kdy jim tam spadlo úplně všechno," poznamenal k začátku druhé třetiny Lundqvist.

Hokejisté New Jersey se po roce radovali z vítězství na ledě New Yorku Islanders, kde vyhráli 4:2. Devils, v jejichž sestavě stále chyběl Patrik Eliáš, rozhodli o svém triumfu dvěma góly v třetí třetině. Ukončili tak šestizápasovou vítěznou šňůru soupeře v domácím prostředí.

Nevídaný obrat předvedli hokejisté Anaheimu v St. Louis, když v třetí třetině smazali tříbrankové manko a nakonec vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech. Rozhodující gól vstřelil v sedmé sérii penaltového rozstřelu James Wisniewski.

Po čtyřech prohrách v řadě se dočkala vítězství Minnesota, která i díky jedné asistenci Martina Havláta porazila Columbus 4:2. Domácí vedli v zápase už 4:0, oba góly Blue Jackets padly až v poslední minutě třetí třetiny.

Autor: