Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Předávkoval se prášky své nemocné ženy? Slováci řeší smrt hvězdného hokejisty

Sport

  11:30
PRAHA - Před jedenácti lety, při své premiérové sezoně v NHL, ohromil celé zámoří tím, že vstřelil 32 branek a přiřadil se k dalším hvězdným nováčkům Sidneymu Crosbymu a Alexi Ovečkinovi. Někdejší útočník Colorada, Nashvillu a Ottawy Marek Svatoš však kvůli neustálým zraněním a nemoci své manželky uzavřel ve 31 letech kariéru a v Denveru se staral o ní a dvě děti. Proto všechny šokovala zpráva, že byl nalezen v sobotu mrtvý. A teď fanoušci nejen v zámoří, ale i na Slovensku spekulují, proč ke smrti v pouhých 34 letech došlo.

Marek Svatoš zemřel nečekaně v pouhých 34 letech. foto: Reuters

Slováci truchlí. Někdejší hokejista Colorada Svatoš zemřel náhle ve 34 letech

Jeho manželka Diana trpí dlouholetými zdravotními problémy, což se podle Svatošova okolí projevovalo tím, že někdejší slovenský reprezentant utápěl v psychické krizi. V té byl i kvůli tomu, že se nesmířil s tím, že kvůli vleklým zraněním musel ukončit kariéru.

Psychické problémy se Svatoš podle slovenských médií pokoušel zahnat tišícími prášky své ženy proti bolesti. A když jej v sobotu našla jeho žena bez známek života, bylo to prý tím, že se někdejší rychlý křídelník těmito léky předávkoval a zemřel na zástavu srdce.

„Byl to hráč, který neměl hvězdné manýry a působil na mě jako skromný chlapec. Dělal si to svoje, byl to profesionál. V kabině ho nebylo slyšet a vždycky dělal to, co měl. Vyhasl mladý život a o to je to tragičtější,“ přiznal někdejší Svatošův trenér Anton Tomko.

„Když hrál u nás v Košicích, přišel za námi s tím, že žena je nemocná a potřebuje se vrátit do Ameriky a postarat o své dvě děti. Pak se vrátil, ale bylo vidět, že ho to stále trápí. Víc jsme o tom nemluvili,“ dodal Tomko.

Marek Svatoš v dresu Colorada
Marek Svatoš bojuje o puk

Zpráva o Svatošově úmrtí zasáhla citelně i Colorada, klub z Denveru, kde se slovenský útočník nejvýrazněji zapsal do střeleckých listin.

„Celá organizace Colorada Avalanche je zaskočená touto smutnou zprávou. Marek byl skvělý člověk. Tichý kluk. Talentovaný hráč a skvělý parťák. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou,“ řekl současný člen vedení klubu a někdejší Svatošův spoluhráč Joe Sakic.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...