Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Předkolo play off: Vítkovice rozstřílely Pardubice, Boleslav zaskočila Plzeň

Sport

  19:33aktualizováno  21:40
Hokejová extraliga má za sebou první duely předkola play off. Znamenitě si vedly Vítkovice, které ve svém porubském azylu rozstřílely utrápené Perdubice 8:2. Výhru slaví také Mladá Boleslav, jež uspěla na ledě Plzně 5:4.

Hokejisté Vítkovic oslavují vstřelenou branku v utkání s Pardubicemi. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Pardubice v první části ani náznakem nepřipomínaly tým, který závěr dlouhodobé části končil v depresi dlouhé série proher. Hosté start naproti očekáváním zvládli excelentně a Vítkovice se deset minut prakticky nedostaly s pukem do útočného pásma.

Petr Čáslava z Pardubic (vlevo) a Michal Hlinka z Vítkovic.
Hokejisté Vítkovic oslavují vstřelenou branku v utkání s Pardubicemi.

Vydařený nástup Pardubic korunoval v 10. minutě pohlednou akcí Marcinko, který v přesilovce zadovkou usměrnil za Dolejše Sýkorovou přihrávku.

Díky Starému hosté ve 12. minutě odskočili dokonce do dvoubrankového trháku, po neméně zdařilé kombinaci střílel do prázdné branky. Domácí pak bez úhony přežili ještě čtyřminutové oslabení, v němž se Dolejš zapotil po Tyborově dorážce a dost možná tím zachránil vítkovické šance na úspěch.

Navzdory herní dominanci se však vedení Pardubic ještě v závěru první části ztenčilo na minimum. Kristanovi propadla nepříliš razantní střela Svačiny od mantinelu.

Hlasy trenérů

Jakub Petr (Vítkovice): „V úvodu utkání nás Pardubice zaskočily aktivní hrou a odebíráním kotoučů, v útočném pásmu jsme se moc neohřáli. Na našich hokejkách byla zřetelná nervozita. Museli jsme to mezi první a druhou třetinou řešit, ale nebyly to žádné hromy a blesky, spíše jsme tým chtěli zklidnit. To se podařilo a od druhé třetiny jsme dominovali. Vítězství 8:2 je hezké, ale v play off je jedno, jestli vyhrajete o gól nebo o šest. I do druhého utkání musíme jít s pokorou.“

Miloš Říha st. (Pardubice): „Naše taktika nám vycházela osmnáct minut. Plnili jsme to parádně. Kdyby byly Vítkovice nervózní, nevěřím, že by pak hrály v takové pohodě. Potom jsme se ale přizpůsobili taktice, kterou si určily Vítkovice, a jednoznačně jsme prohráli.“

S jediným gólem se hra Východočechů naprosto rozsypala. Den neměl ani gólman Kristan, který ve 22. minutě zaspal s vyjetím pro nahozený puk a Svoboda blafákem vyrovnal.

Pak už byl na ledě jenom jeden tým: Szturc za 51 sekund švihem z úhlu otočil skóre a kouč Říha poslal za nejistého Kristana do branky juniora Vejmelku. Ten však za chybujícím týmem nemohl brankostroj zastavit.

Asi poslední pardubickou šanci dostat se do hry pak promarnil po Zíbově chybě z brejku Nahodil a domácí vzápětí Klokem kontrovali na 4:2. Nastartované Vítkovice si se soupeřem dělaly, co se jim zlíbilo. Pastor v polovině zápasu skóroval šťastnou trefou od modré čáry a pak si Svoboda dalším ukázkovou kličkou vychutnal i Vejmelku.

Rozklížené Pardubice v závěru dopily kalich hořkosti do dna. Huna po parádní souhře s Romanem a Svačinou zavěsil posedmé a gólový účet uzavřel svou druhou brankou Szturc.

Vyvolávané desítce vyprodané haly hosté unikli jen s velkým štěstím, domácí spálili spoustu vyložených šancí a Vandas neuspěl ani z trestného střílení. I tak ale tým kouče Svozila odehrál střelecky nejvydařenější utkání v sezoně.

Čtyři body Výborného nasměrovaly Boleslav k výhře

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, střelu Tomáše Sýkory z bezprostřední blízkosti ve třetí minutě ovšem dokázal Růžička vyrazit. Hosté pozorně bránili a hrozili z protiútoků.

V 7. minutě po jednom z nich Hyka při úniku dvou na jednoho přihrál Lencovi, jehož pokus stačil Machovský zastavit levým betonem. Indiáni se nepoučili a vzápětí znovu vepředu propadali, další akci dva na jednoho však hosté pokazili.

Hlasy trenérů

Michal Straka (Plzeň): „Z naší strany to byl špatný výkon. Od začátku nám vázla kombinace a propadali jsme vepředu. Měli jsme štěstí, že to bylo po první třetině 0:0. Hned na začátku druhé části jsme dostali gól, pak jsme sice zlepšili, ale celé jsme si to pokazili chybou při vlastní přesilovce. Boleslav získala ve druhé třetině vedení 2:4 a my jsme se probudili až v závěru třetí třetiny. Začít hrát až pět minut před koncem je pozdě. Zdramatizovali jsme to dohráváním soubojů a tlakem do branky, což jsme měli dělat celý zápas. Ve čtvrtek musíme na ten konec navázat."

Marian Jelínek (Mladá Boleslav): „Nic se nestalo, byl to jen první zápas. Jsme spokojeni s vedením v sérii 1:0 a děkujeme mančaftu. David Výborný byl dnes, jak se teď moderně říká, ten rozdílový hráč. Víc k jeho výkonu nemá cenu dodávat.“

V 11. minutě se prosadil v útočném pásmu Jeřábek, neuspěl ale se svižnou střelou z pravého kruhu. O dvě minuty později unikl v oslabení Musil, ale zakončit mu nedovolil vracející se Mozík. Před první sirénou ještě z dobré pozice pálil nad Klimenta.

Ve 22. minutě se už hosté radovali, když si Kočí sjel před branku na ideální přihrávku Výborného a pohodlně skóroval. O 34 vteřin později ale gólově odpověděl Kubalík, který Růžičku překonal bombou z levého kruhu.

Nerozhodný stav však vydržel pouze necelé tři minuty. Poté využil zaváhání Machovského a Jeřábka při rozehrávce Klimenta a připravil snadnou trefu v oslabení Výbornému. Ve 26. minutě ale nabídli hosté Plzni přesilovou hru pět na tři a po Kadlecově střílené přihrávce srovnal Johnson tečí na 2:2.

Po polovině utkání opět převzali otěže hráči Boleslavi. Samostatný únik Musila ještě zlikvidoval Machovský, ale ve 33. minutě se už po dalším zaváhání domácí defenzivy prosadil dorážkou Výborný.

Chybující Indiáni následně přečkali šanci Pacovského, ale během dvojnásobné početní výhody ve 38. minutě zvýšil Klimenta ranou z mezikruží na 2:4. Za chvíli při další přesilovce pět na tři Machovský skvěle vytěsnil volej Musila a Klimenta pálil jen do pravé tyče.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky se domácí snažili o jednodušší pojetí s častější střelbou. Jejich snaha ale ve 46. minutě opadla, když tečující Lenc přidal pátý gól hostů.

Necelých osm minut před koncem Mozík táhlou přesilovkovou střelou snížil na 3:5 a hosté viditelně znervózněli. Navíc se v 58. minutě prosadil v přesilovce před brankou Bližňák, ale závěrečnou power play ukončil útočný faul Simona, po němž už Boleslav těsný náskok uhájila.

Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápasy

HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 8:2 (1:2, 5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Svačina (Huna, Roman), 22. T. Svoboda (Čerešňák), 23. Szturc (M. Hlinka), 25. Klok (T. Svoboda, Burger), 31. Pastor (Kucsera, Vandas), 32. T. Svoboda (Burger, E. Němec), 42. Huna (Svačina, Roman), 50. Szturc (Stehlík, M. Hlinka) - 10. Marcinko (P. Sýkora, T. Zohorna), 12. Starý (Nahodil, Radil). Rozhodčí: Pešina, Šindler - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 5000 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav 4:5 (0:0, 2:4, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Kubalík (Balej, Lev), 26. Johnson (Kadlec, Simon), 53. Mozík (Kadlec), 58. Bližňák (Indrák, Kadlec) - 22. Kočí (D. Výborný, Holub), 25. D. Výborný (Klimenta), 33. D. Výborný (Kočí, Pacovský), 38. Klimenta (D. Výborný, Musil), 46. Lenc (Hyka). Rozhodčí: Hodek, Šír - Fleg, Zíka. Vyloučení: 7:6, navíc Boháč (Plzeň) 10 min. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3785. Stav série: 0:1.

Autoři: ,