Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

PŘEHLED: Největší jména extraligy na prahu nové sezony. Jágrův start je nejistý, Plekance motivuje titul

Sport

  11:15
Praha - Hokejová extraliga startuje dnešním zápasem Sparty, která na svém ledě vyzve Plzeň. V dresu domácích nastoupí poprvé k soutěžnímu utkání po neočekávaném přestupu Vladimír Růžička mladší. Jaké další osobnosti budou dělat hokejovou radost fanouškům? Server Lidovky.cz vybral pět nejzajímavějších.

Utkání 58. kola první hokejové ligy: Kladno - Ústí nad Labem, 20. února 2019 v Kladně. Jaromír Jágr z týmu Rytíři Kladno. foto: ČTK

5. Jan Kolář

Obránce Jan Kolář.

Věk: 32
Výška: 190 cm
Váha: 95 kg
Klub: Dynamo Pardubice

Za národní tým si zahrál na olympiádě, zúčastnil se i čtyř světových šampionátů. Do toho si odkroutil necelých sedm sezon v Kontinentální lize. Ve 32 letech se hokejový obránce Jan Kolář rozhodl pro návrat do Pardubic, které bývaly v posledních letech otloukánkem extraligy. „Změnili se lidé v klubu i kabina. Ale pořád to jsou Pardubice,“ připouští reprezentační bek srdeční záležitost. Zkušený obránce by měl výrazně pomoct Pardubicím k pevnější defenzivě, dobrá práce směrem dozadu ho zdobí celou kariéru.

4. Vladimíř Růžička

Vladimír Růžička v dresu Sparty

Věk: 30
Výška: 190 cm
Váha: 97 kg
Klub: Sparta Praha

Po dlouhé době Sparta přivábila skutečně nadprůměrné hráče, ne jako v posledních letech, když nakupovala kupříkladu v Banské Bystrici. „Papír nikdy nikomu nic nevyhrál. Ale co si budeme namlouvat, tým máme abnormálně silný. Chceme udělat velký úspěch, což je z kabiny hodně cítit,“ uvedl Růžička. 

Když dal na začátku přípravy dva góly Slavii, fanoušci houfně křičeli: „Táta jenom čumí, jak to synek umí.“ Tleskali mu i skandovali jeho jméno a on byl dojatý z přijetí. Nepřímo ale bude pomáhat Spartě i jeho otec. Vladimír Růžička se po odchodu z Chomutova stal konzultantem v prvoligové Kadani, která je nově farmou Sparty.

3.Patrik Bartošák

Český brankář Patrik Bartošák.

Věk: 26
Výška: 185 cm
Váha: 88 kg
Klub: Oceláři Třinec

Po odchodu Šimona Hrubce, který hraje KHL za čínský Kunlun, získal Třinec do branky reprezentačního brankáře Patrika Bartošáka. Ten odmítl lukrativní nabídky z KHL, především kvůli narození potomka. Bartošák po návratu z USA odchytal za Vítkovice 165 zápasů s nadstandartní úspěšností 92,89 procenta.

Oceláři pokračují v budování úspěšné generace, v týmu panuje zdravé konkurenční prostředí. „Je vidět, že to tady v Třinci funguje. Časy, kdy se nakupovali reprezentanti a házeli se přes palubu další, skončily. Začali jsme pracovat koncepčně,“ libuje si trenér Slezanů Václav Varaďa. Cíle budou mít v Třinci určitě opět ty nejvyšší. A dobrá brankářská dvojice, kterou tvoří Bartošák s jednadvacetiletou naději Petrem Kváčou, je základ úspěchu.

2.Tomáš Plekanec

Předčasný vánoční dárek dostali fanoušci Komety Brno. Do druhé formace se postavil Tomáš Plekanec.

Věk: 36
Výška: 180 cm
Váha: 89 kg
Klub: Kometa Brno

Očekávalo se, že po postupu Kladna ho bude v extralige táhnout duo Jágr - Plekanec, druhý jmenovaný nakonec změnil názor. Šestatřicetiletý hráč, který v minulé sezoně výrazně pomohl mateřskému Kladnu k postupu do nejvyšší soutěže, nakonec podepsal s Kometou roční smlouvu.

„V první řadě rozhodl zájem Brna a zájem Komety. V loňské sezoně jsem zde strávil měsíc, věděl jsem tedy, do čeho jdu, jak organizace funguje, jaká je kabina,“ uvedl Plekanec, který za Brno po svém loňském návratu z NHL odehrál 16 utkání.

Na závěr ročníku se ale vrátil zpět do Kladna a pomohl Rytířům k návratu mezi elitu. Teď ale dal přednost brněnské nabídce. „V Kometě je velká šance hrát o titul, zároveň je zde několik mladých hráčů, kteří jsou kvalitní, rád je budu sledovat a rád bych jim pomohl během sezony v jejich hokejovém růstu,“ uvedl Plekanec.

1. Jaromír Jágr

Jaromír Jágr byl jednou z největších opor kladenských hokejistů.

Věk: 47
Výška: 189 cm
Váha: 110 kg
Klub: Rytíři Kladno

To nejlepší nakonec. V roli hrajícího majitele Rytířů se bude snažit sedmačtyřicetiletý Jaromír Jágr, jasně nejstarší hráč současné extraligy, který debutoval v nejvyšší soutěži v září 1988. Dosud naposledy okusil extraligu při výluce v NHL 8. ledna 2013, když v duelu s Litvínovem pomohl dvěma nahrávkami k výhře 3:2. Jágr bude s největší pravděpodobností chybět hokejistům Kladna kvůli svalovému zranění na prahu nové sezony.

Stejně jako při minulých zraněních svůj zdravotní stav konzultuje hlavně s profesorem Pavlem Kolářem. „Něco jsme debatovali, něco jsme udělali. A uvidíme, jak na to sval bude reagovat. Ale myslím si, že to bude delší než jen dnešní zápas,“ uvedl slavný útočník.

Jágr mateřskému Kladnu pomůže hlavně svým citem pro hru, jeho cit s pukem na hokejce je zárukou toho, že Rytíři budou mít při Jágrově účasti na ledě velmi nebezpečné přesilovky.

Autor: