130 let

Hokejisté Sparty v čele s Ručínským při tréninku | foto: ČTK

Překazí někdo hokejové Spartě mistrovskou jízdu?

Sport
  •   17:59
PRAHA - Bohatá Kontinentální liga je v plném proudu, slavnou NHL čeká start až v říjnu. Mezi tyto megalomanské soutěže se vklíní start nejvyšší hokejové soutěže olympijských vítězů a pětinásobných mistrů světa – česká O2 extraliga. A skutečně je na co těšit.

V nabídce soutěže je několik tradičních bitev, které díky přestupům získaly na ještě větším náboji, dvanáct hokejistů ověnčených olympijským zlatem, snaha Slavie a Českých Budějovic uspět v Lize mistrů. A hlavně – podle všeho stíhací jízda třinácti týmů soutěže za holešovickým gigantem Spartou. Čtyřnásobní extraligoví šampioni mají soupisku hráčů, která budí hrůzu. Jen namátkou pár jmen – Tomáš Duba, Tomáš Pöpperle, Libor Procházka, Jiří Vykoukal, Michal Broš, Ondřej Kratěna, Petr Ton, Tomáš Netík a navrch dva nejblyštivější diamanty soutěže Davida Výborného s Martinem Ručínským.

Ne nadarmo jsou sparťané srovnávání s hvězdnými výběry vsetínské dynastie nebo týmem svých předchůdců ze sezony 1999/2000, který vytvořil v cestě za titulem rekord v play-off bilancí 9 vítězství a žádné porážky. Které týmy by měli sparťanskému "Dream Teamu" nejvíce šlapat na paty? Určitě tradiční pražský rival Slavia, pod vedením nového reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky, dále pak silné České Budějovice s brankářskou legendou Romanem Turkem nebo ambiciózní Liberec, který by si rád konečně zahrál extraligové finále.

Extraligu čeká řada pikantních duelů
Ze závětří budou útočit loňští překvapiví finalisté z Karlových Varů, kteří se pokouší získat právo hrát KHL, a jistě též posílené Vítkovice, kterým od nové sezóny pevnou rukou vládne místní patriot Alois Hadamczik. Zapomenout na zpackanou loňskou sezónu se budou snažit také obrozené Pardubice, zajímavé bude sledovat nováčka z Mladé Boleslavi.

Sezóna 2008/2009 české fanoušky ledního hokeje rozhodně nudit nebude. Velkým lákadlem bude již zítřejší první kolo. Důkaz? Litvínovský "zrádce" Martin Ručínský se představí se svými spoluhráči v Litvínově a nejspíš jej ani nenáviděného soupeře nečeká vřelé přivítání. Rebel Radek Duda již v českobudějovických barvách nastoupí v Budvar Aréně proti "své" Slavii a plzeňského spasitele Martina Straku čeká začátek jeho mise proti nenáviděnému Murínovi a spol. ze Zlína. Kdo se nakonec probojuje po 52 kolech základní části a dvou kolech play-off do extraligového finále, které začíná v pátek 3. dubna 2009?

Proč jít na extraligový hokej? Tři NEJ nové sezóny:
1. Posílená Sparta – Holešovickému gigantu se podařilo poskládat skutečně hvězdný soubor, který by měl napravit loňskou nepovedenou sezónu. Klub, který má nejvyšší (zhruba 165 miliónů korun) rozpočet na domácí scéně ani jiné než mistrovské ambice mít nemůže. Začne je naplňovat již od úvodního kola nebo se "Dream Team" začne rozjíždět pomaleji.

2. Elitní brankáři – Česká brankářská škola je proslulá a nový extraligový ročník nabízí skutečně hvězdný brankářský výběr. Turek, Čechmánek, Hnilička či Duba, to jsou všechno brankáři, kteří získali alespoň jeden titul mistra světa (Duba jako junior) či olympijské zlato. K nim přičtěte vítkovického fantoma Marka Pince, nebo nadějné mladíky Cháberu, Mensátora či Pöpperleho. Zapomenout nemůžeme ani na slovenské duo Lašák-Murín. Který z těchto maskovaných mužů se stane vládcem extraligového brankoviště? Nebo překvapí někdo jiný?

3. Vypjaté bitvy – Základní část jako předkrm žhavým soubojům play-off? Ale kdeže. Mimo tradičně na ostří nože vedené bitvy o vládce Prahy (první je na pořadu již příští úterý), nás čekají i další třeskuté souboje. Otevřený účet z jarního play-off mají mezi sebou Slavia a Liberec, moravské derby mezi Vítkovicemi a Zlínem získalo další náboj díky přesunu na trase mezi oběma týmy trenéra Ernesta Bokroše. V otevřenou hokejovou válku se může strhnout již tak dostatečně vyhecované derby Sparta-Litvínov, strhující souboje se dají očekávat ve střetech Slavie a Pardubic. Co vracet Liberci má z loňských vyřazovacích zápasů Sparta. Navíc nemnoho těchto zápasů se uskuteční již v prvních třech kolech. Extraliga bude mít co nabídnout již od svého úvodního buly.

1. kolo O2 extraligy 2008/09 – úterý 9. září:
Vítkovice – Mladá Boleslav
Plzeň – Zlín
Litvínov – Sparta (PP ČT4Sport)
České Budějovice – Slavia
Znojmo – Třinec
Karlovy Vary – Pardubice
Liberec - Kladno

Autoři: Lidovky.cz