Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Překvapení Hadamczika před cestou do USA: Plánuju přemluvit Kubinu

Sport

  14:00
PRAHA - Přelet, zápas, potom pohovor s hráči... A několikrát dokola. "Ale už to nebude takový fofr jako před třemi lety," těší se reprezentační kouč Alois Hadamczik. Ode dneška mu začíná důležitá mise, při níž absolvuje inspekční cestu po zámořské NHL. Hokejové mistrovství světa vypukne už za necelé dva měsíce. A za oceánem hraje dost adeptů.

Alois Hadamczik. foto: ČTK

LN Co je prioritou vaší cesty?
Hlavně kontakt s hokejisty. Můj názor na hráče, který sbírá pravidelně body a je oddaný týmu, jeden zápas neovlivní. Člověk má o kostře mužstva pro mistrovství světa nějakou představu, zhruba ví, jaké hráče by chtěl. Já chci s kluky mluvit o tom, že se pomalu blíží závěr základní části. A jestli ti, kteří se dostanou do play off, jsou v případě vyřazení ochotni přijet.

Inspekční cesta Hadamczika.

LN Snažíte se s některými z nich udržovat telefonický kontakt během celé sezony?
Ne, to nedělám. Nemá cenu jim pořád volat a ptát se, oni mají dost svých starostí. Pro mě je slušnost tam jet a mluvit s nimi osobně, dát jim najevo, že o ně stojíte. Když to neudělám a pak řeknu, ať jede hrát, protože jsem ho nominoval, může dojít k určitým neshodám. Obě strany k sobě musí mít zdravý respekt.

LN Vy jste před sezonou tvrdil, že u vás má dveře otevřené kdokoliv. Že stavíte všechny na stejnou lajnu. Platí to i nadále?
To víte, že jo. Vždyť jste to viděl u Petra Průchy už před týdnem na Švédských hrách. Do týmu se vrátil po dlouhých šesti letech. A byl naším nejlepším hráčem.

Novinář Hadamczik

Až se po zápasech v šatně sejde s hráči, na krku mu vždy bude viset novinářská akreditace. Jiná cesta není pro trenéra Aloise Hadamczika příliš reálná.

V NHL totiž neradi vidí námluvy s jejich hvězdami, Hadamczik má v plánu dokonce i tajné schůzky mimo halu. "Zato kdyby přiletěli oni k nám, pošleme pro ně ještě doprovod na letiště. Ale my je nezajímáme," mávne rukou kouč.

Během inspekční cesty má v plánu zhlédnout sedm duelů, postupně promluvit se 17 hráči. To vše ale stihne v pouhých třech městech.

LN Kdo vám nyní dělá největší radost v zámoří?
Určitě oba brankáři Vokoun a Pavelec. Z obránců budu na šampionátu chtít Kaberleho, Poláka. Z útočníků zase počítám s Eliášem i Havlátem, jenže nevím, jak daleko půjdou se svými mužstvy Krejčí a Plekanec. Máme tam i Voráčka nebo Vrbatu, Hanzala, Rozsívala - silné trio z Phoenixu. Stojím o ně.

LN Zmíním před vámi ještě jedno jméno - Václav Prospal. V Rangers nedávno odehrál po operaci kolena první zápas sezony.
Mě potěšil jeho zájem... Tím, že nehrál, taky může mít ještě větší chuť hrát. Naplánoval jsem si vidět jeho zápas a dát s ním řeč.

LN Nedělají vám starost přestupové spekulace kolem Tomáše Kaberleho? Jestli z Toronta odejde, může ho šampionát minout.
Mám starost. Koukám do novin každý den, protože ho beru jako základní kámen naší obrany.

Hadamczikova inspekční cesta po NHL

Pátek 18. února: odlet z Prahy na Floridu

Sobota 19. února: Tampa Bay (Kubina) - Florida (Vokoun, Dvořák, Olesz, Řepík)

Středa 23. února: Tampa Bay (Kubina) - Phoenix (Vrbata, Hanzal, Rozsíval)

Pátek 25. února: Tampa Bay (Kubina) - New Jersey (Eliáš)

Neděle 27. února: Atlanta (Pavelec) - Toronto (Kaberle) úterý 1. března: Atlanta (Pavelec) - Montreal (Plekanec, Špaček, Hamrlík)

Středa 2. března: schůzka z Filipem Kubou a Milanem Michálkem (Ottawa)

Čtvrtek 3. března: New York Rangers (Prospal) - Minnesota (Havlát, Židlický)

Pátek 4. března: návrat z New Yorku do Prahy

Do zámoří cestuje i generální manažer národního týmu Slavomír Lener. Má v plánu navštívit zápasy v New Yorku a okolí, v St. Louis, v Ottawě, i několik utkání univerzitních a nižších soutěží.

LN A co jiný obránce Pavel Kubina z Tampy Bay, kde budete několik dní pobývat?
Pavel je člověk, který chce vyhrávat. Sice řekl, že už nebude reprezentovat, ale víte, jak to někdy je - člověk něco řekne a pak se rozhodne jinak. Navíc jeho rodná Čeladná je do Bratislavy, co by kamenem dohodil, což pro něj může být motivace navíc. Ale berme v potaz, že Tampa teď hraje hodně vysoko.

LN Takže si pro zámoří kladete jeden z cílů zkusit Kubinu přesvědčit k návratu?
Určitě se budu chtít sejít a promluvit s ním o tom.

LN Přejdu k jiné věci, a to ke kritice Tomáše Rolinka, který se na šampionátu v Německu opřel do omluvených hráčů z NHL. S Petrem Průchou si už spor vyříkal. Budete chtít ostatním vysvětlit, že to není až tak horké?
Já chci hlavně hráče, kteří jsou ochotni podávat co nejlepší výkony a nehledí na to, co řekl Rolinek, který tým dotáhl ke světovému titulu. Každý má právo na názor... A já ho vidím jako jednoho z důležitých článků mého výběru.

LN Vím, že je to ještě brzy, přesto se vás zeptám: plánujete mu dát opět roli kapitána?
To nebude tak těžké rozhodování. Máme k sobě uznání. A já nevidím jediný důvod, proč bych zrovna v tomhle měl udělat změny.

LN Takže bude kapitánem?
S touhle myšlenkou žiju.

LN Vrátím se ještě k minulému víkendu. Co vám krach na Švédských hrách ukázal?
Že kdybych měl tým kompletní, budeme konkurenceschopní. Jenže já neměl čtyři základní obránce Rachůnka, Blaťáka, Krajíčka, Barinku, do toho mi vypadli v útoku Vašíče, Klepiš, Hubáček, Kvapil. Třeba Mojžíš s Lojkem se na post sedmého beka hodí, ale roli druhého či třetího už nezvládnou.

LN Pro vás jsou výsledky z Euro Hockey Tour důležité?
Nejsou, ale jsou. Nemám rád alibismus... A někteří hráči nemají už žádné oprávnění být na další akci.

LN To mluvíte i o hráčích, o nichž jste uvažoval na vrchol sezony?
Dá se to tak říct.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!