Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Překvapení na draftové loterii NHL. Lafrenière si může zahrát po boku Crosbyho či McDavida

Jedničkou draftu NHL se stal kanadský útočník Alexis Lafreniere z Rimouski z QMJHL. foto: ČTK

New York - Suverénně nejhorší Detroit? Přestavbou procházející Ottawa? Kdepak, na letošní dražbě mladých talentů bude jako první volit jeden z osmičky poražených v kvalifikaci vyřazovacích bojů NHL. O tom, jaké barvy bude v příštích letech hájit Alexis Lafrenière, předpokládaná jednička draftu, rozhodne druhé kolo losování, které se uskuteční po odehrání předkola play-off.
  15:24

Kvalifikačních soubojů o Stanleyův pohár se zúčastní šestnáct týmů – Arizona, Calgary, Carolina, Chicago, Columbus, Edmonton, Florida, Minnesota, Montreal, New York Islanders, New York Rangers, Nashville, Pittsburgh, Toronto, Vancouver a Winnipeg. Osm poražených bude mít posléze shodnou šanci (12,5 %) získat talentovaného útočníka, jenž má potenciál zařadit se k hlavním osobnostem NHL.

„Vymýšlí akce, které vám přijdou nereálné. Od ostatních ho však odděluje jeho nasazení. Pouští se do fyzické hry. Jakmile se zápas dostane do rozhodující fáze, chcete ho mít na ledě,“ uvedl regionální scout NHL J. F. Damphousse. Osmnáctiletý Lafrenière posbíral v uplynulém ročníku juniorské QMJHL v 52 zápasech úctyhodných 112 bodů (35+77) a odnesl si trofej pro vítěze produktivity, nejužitečnějšího hráče a největší osobnost soutěže.

Connor McDavid v souboji s Nikitou Nestěrovem.
Kanaďan Connor McDavid prochází přes Niklase Roesta z Norska.

Na přelomu roku se představil i českému hokejovému publiku, když na juniorském mistrovství světa v Ostravě a v Třinci dovedl Kanadu ke zlatým medailím a rovněž byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. „Ze všech hráčů na draftu je nejlépe připraven pro dospělý hokej. Ať už si ho vybere kterýkoliv tým, příští sezonu bude hrát v NHL,“ nechal se slyšet Josh Bell z The Hockey Writers.

Vzhledem k netradičnímu výsledku loterie čeká šikovného Kanaďana jiná cesta než jedničky draftů z předchozích let. Lafrenière nezamíří do organizací, které se potácejí u dna tabulky a procházejí generační obměnou. Naopak se může stát součástí týmu s těmi nejvyššími ambicemi, kde bude alespoň zpočátku lehce v ústraní zkušenějších kolegů a vyhne se okamžitému tlaku.

Nabízí se třeba Edmonton s Leonem Draisaitlem a Connorem McDavidem. Spolupráce se dvěma nejproduktivnějšími hráči základní části tohoto ročníku NHL by mohla Lafrenièreovi vstup do vybrané hokejové společnosti hodně usnadnit. Ve hře o jeho služby je třeba i Pittsburgh, kde působí Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, nebo ofenzivně poskládané Toronto v čele s Austonem Matthewsem a Mitchellem Marnerem.

Zklamání v Detroitu

Právo druhé volby mají Los Angeles Kings. Třetí místo přiřkla loterie Ottawě a až jako čtvrtí přijdou na řadu Detroit Red Wings, kteří zakončili základní část na posledním místě s pouhými 39 body. „Abych řekl pravdu, nepřekvapuje mě to. Na první pozici jsme měli šanci 18,5 %, ale osmička poražených z předkola play-off měla dohromady 24,5 %,“ řekl generální manažer Detroitu Steve Yzerman.

Pátá volba patří rovněž ottawským Senátorům, šestá Anaheimu, sedmá New Jersey a osmá Buffalu. Pořadí na devátém až patnáctém místě určí procentuální bodový zisk ze základní části, výběry na šestnácté až jednatřicáté výsledky play-off.

Přípravné kempy by měly odstartovat desátého července, ale přesné datum návratu NHL zatím není stanoveno. Vedení ligy teprve vybere dvě města, kde se vyřazovací boje uskuteční. Podle posledních informací zůstávají ve hře Chicago, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles a Toronto.

Draft bude následovat až po skončení sezony. „Jsem teprve na začátku celého procesu, nějaký čas si ještě musím počkat. Užiju si ho s rodinou a přáteli,“ řekl Alexis Lafrenière, který jistě netrpělivě očekává, kam povedou jeho další kariérní kroky. A rozhodně není sám.