Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Překvapivá výhra Dánů: pro většinu hráčů nejlepší zápas v kariéře

Sport

  12:55
KOLÍN NAD RÝNEM - Jedno z největších a nejslavnějších vítězství historie dánského hokeje vybojoval v sobotu večer na světovém šampionátu v Německu tým vedený švédským koučem Perem Bäckmanem. Své první vystoupení na turnaji proti Finsku zvládli Dánové vynikajícím způsobem a po zisku tří bodů za výhru 4:1 mohou směle pomýšlet na postup do další fáze turnaje.

Hokejisté Dánska foto: Reuters

Dánové se mohli v severském derby opřít především o tři klíčové postavy, jimiž byli oba hráči z NHL Frans Nielsen s Peterem Reginem a také mladý gólman Frederik Andersen. Nielsen s Reginem zajistili týmu rychlé vedení 2:0, teprve dvacetiletý Andersen chytající domácí soutěž za Frederikshavn pak celkem 36 zákroky eliminoval snahu Finů o zvrat.

Finsko - Dánsko 1:4

Dánská federace hodně stála o Reginův start na šampionátu, a proto dělala vše proto, aby včas zajistila pojištění pro hráče, který bojoval v dresu Ottawy ještě v prvním kole vyřazovacích bojů NHL o Stanleyův pohár.

Čtyřiadvacetiletý útočník ukázal, že zájem o něho byl oprávněný. V čase 5:19 se prohnal kolem beka Samiho Vatanena a poté tváří v tvář s přehledem překonal gólmana Pekku Rinneho.

"Bylo to o dnes o dvaceti chlapech, kteří ze sebe 60 minut vydávali všechno, a také o vynikajícím výkonu brankáře. Když pracujete více a tvrději než druhý tým, tak máte vždycky šanci. A to je přesně to, co jsme dnes dělali," řekl Regin.

Finové si sice po druhém inkasovaném gólu vyžádali oddechový čas, rychle snížili, Dány celkově přestříleli poměrem 37:16, jenže Andersena už nepřekonali. "Byl dnes skvělým příkladem pro všechny. Na výhře má velký podíl," ocenil brankářův spoluhráč Mads Christensen. "Taková je prostě práce brankáře," zlehčoval svůj výkon samotný Andersen. Věděl však, že duel se mu opravdu povedl. "Je to nejlepší zápas, který jsem kdy v kariéře odehrál," dodal dánský hrdina.

Vysoce favorizovaní Finové vypadli, že zápas a především jeho úvod podcenili. Jako kdyby zapomněli na sedm let staré varování o možnostech dánského hokeje. V roce 2003 na světovém šampionátu právě ve Finsku totiž Dánové zaskočili oba zámořské výběry: Američany porazili díky skvělému nástupu do utkání 5:2, s pozdějšími mistry světa z Kanady pak remizovali 2:2.

"Vůbec nic jsme dnes nepředvedli," připustil kapitán Sami Kapanen. Jeho týmu k obratu nepomohlo ani sedm přesilových her, zatímco Dánové hráli jedinou. "Přesilovky jsou často dobrým obrazem zbytku zápasu. Kdybychom pracovali tvrdě, abychom se dostali do zápasu, šli by nám i přesilovky," dodal výmluvně Kapanen.

Velký den tak hodně zhořkl sedmatřicetiletému veteránovi obranných řad Petteri Nummelinovi, který prvním střídáním přepisoval historii. Stal se prvním hráčem, který se zúčastnil 15 šampionátů elitní skupiny a v čele se tak osamostatnil před Čechem Jiřím Holíkem a Švédem Svenem Tumbou-Johanssonem se 14 starty.

Po nečekaných úvodních výsledcích nabral vývoj ve skupině na zajímavosti a Finové se budou muset hodně snažit, aby se třeba nakonec neocitli ve skupině o udržení. Nezkušený tým v pondělí čekají z úvodní výhry nažhavení Němci a při určitém vývoji dalších výsledků nemusí Finům k odvrácení blamáže stačit ani tříbodová výhra, jestliže by pak neuspěli proti Američanům. Pokud naopak Dánové zavzpomínají proti výběru USA na rok 2003, mohou se těšit na postup do další fáze turnaje.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.