130 let
Z Utkání hvězd NHL se stává fraška.

Z Utkání hvězd NHL se stává fraška. | foto: Andrew Weber

Soumrak nad Utkáním hvězd. Prestiž vyprchala, z show začíná být fraška

Sport
  •   9:59
PRAHA - Bože, jak hluboko jsem klesla! mohla by bědovat All Star Game. Tradiční exhibice hvězd NHL upadá. Příznaky? Nasávající hokejisté, hlasování proměněné ve frašku, nudící se diváci.

Ani dřív se útočník Jaromír Jágr na víkendový sraz celebrit uprostřed sezony zrovna netřásl. „Nikdy se tam moc netěšil. Bral to jako ztrátu času. Radši by si někde pár dní odpočinul,“ říká jeho dávný parťák Martin Straka.

A teď? Tahoun floridských Panthers přes Twitter vyzval fanoušky, aby ho na slavnost do Nashvillu nenominovali: „Vážím si vašich hlasů, ale mač tři na tři by mě zabil. A já ještě nechci umřít. Díky za pochopení. Jsem už starý.“

Jágr na Utkání hvězd? Nevolte mě, nemusel bych to přežít, prohlásil

Svůj vzkaz zakončil 43letý veterán smajlíkem. Nevyznívá urážlivě. A přece se v něm do značné míry odráží současná pověst kdysi docela prestižní akce.

Nikdo si jí moc neváží, spousta hráčů by se jí s chutí vyhnula. Je spíš pro smích, nebezpečně se blíží do sféry trapnosti.

„Mluvil jsem nedávno s jedním pánem z NHL a ten mi potvrdil, že nevědí, co s tím,“ tvrdí Straka, nyní majitel klubu Škoda Plzeň.

„Sledovanost klesá, víc lidí se dívá na sobotní dovednostní soutěže. V samotném zápase padalo šíleně moc gólů. Hodně kluků se omlouvalo, vymýšleli všelijaké důvody, aby nemuseli přiletět.“

Nejopilejší část ASG

Šéfové National Hockey League se snaží All Star Game vzkřísit. Jenže zdá se, že ji naopak zvolna, leč nezadržitelně pohřbívají.

Zavrhli souboje Východ versus Západ nebo Severní Amerika proti zbytku světa, jelikož z nich vyprchal náboj. Před čtyřmi lety zavedli draft, při němž si dva kapitáni v pátek vybírali své soubory pro sobotní a nedělní klání.

Pravda, při neobvyklé seanci to sršelo žerty. Kanonýr Ovečkin se například posledně urputně dožadoval toho, aby byl zvolen jako úplně poslední, za což bylo slíbené auto od sponzora (Rus ho chtěl věnovat na dobročinné účely).

Zároveň si však někteří hráči na pódiu vylepšovali náladu usrkáváním neznámé tekutiny z kelímků stojících na stolech. „Jen jsme dodržovali pitný režim,“ vysvětlovali ­potutelným úsměvem.

„Byla to nejopilejší část ASG,“ napsal deník New York Post.

Na jednu stranu se ukázalo, jak vtipní dovedou být Toews, Seguin nebo Kessel. Zároveň se však potvrdilo, že Utkání hvězd degeneruje a ztrácí i zbytky vážnosti.

Voráček se šesti body v Utkání hvězd NHL vyrovnal rekord Lemieuxe.

Že se stává kabaretem, odvázaným dýchánkem, který má s hokejem pramálo společného.

Nedělní „zápas“ pak zmutoval v bruslařský ploužák, v němž si protivníci projevovali vzájemnou náklonnost a zdvořile si uvolňovali cestu k ­brankám.

V unylém tempu neupoutají ani originální finty a pěkné kombinace. Ubíjí taky inflace gólů. Brankáři si připadají jako kašpaři. Výsledek letošní estrády v Columbusu? Toewsův tým – Folignův tým 17:12.

Jistě, těžko po těch frajerech žádat obětavé skoky do střel či drsné srážky. Na živobytí si vydělávají v opravdových bitvách v­ NHL. To poslední, po čem prahnou, je zranění v exhibici.

V minulosti hráči mnohdy jezdili aspoň 90procentní rychlostí. Skóre většinou nepřipomínalo házenou.

Závěr duelu Východu a Západu v lednu 1996 v ­Bostonu dokonce nabídl nefalšované drama, jež trefou na 5:4 v čase 59:23 rozhodl bek Bourque.

„Pro mě byla účast na All Star zážitek,“ vzpomíná Straka na leden 1999 v Tampě. „Bral jsem to jako zadostiučinění a ocenění. V té době ještě účast měla váhu. Ale jak se začaly měnit formáty a se vším se míchalo, šla prestiž dolů. Kdyby to nechali, udělali by líp.“

Bude hokejový šampionát v Rusku bezpečný? Uděláme pro to všechno, říká Treťjak

Jako příležitost ke skopičinám vnímají příznivci též hlasování, z něhož vždy vzejde část účinkujících.

Před osmi lety recesisté tlačili na nóbl sešlost „bezejmenného“ dělníka Roryho Fitzpatricka, jenž zaostal jen docela těsně za prominentní dvojicí Niedermayer – Lidström.

Loni měl nejmasivnější podporu lotyšský centr Girgensons, jehož povznesla webová kampaň jeho krajanů. A tak letos žádá své věrné: „Neposílejte mi hlasy. Tu výsadu si musím zasloužit.“

Šprýmaři si teď nalezli novou oběť. Johna Scotta, dvoumetrové a 120kilové lamželezo. Bitkař, který se jen výjimečně vměstná do sestavy Arizona Coyotes, mezi Kanem, Ovečkinem a dalšími kouzelníky? To by teprve bylo k popukání!

Příliš stár pro All Star?

Je pochopitelné, že NHL experimentuje. Potřebuje prodat své nejznámější tváře a reklamní partnery. Pokouší se svůj výrobek podat veřejnosti v co nejlákavějším balení. Její tahy však zatím nezabírají.

Poslední pokus komisaře Bettmana a jeho podřízených je vskutku revoluční.

V Nashvillu za dva měsíce uspořádají miniturnaj čtyř výběrů jednotlivých divizí. Ze dvou utkání na 20­ minut, při nichž se na ledě budou pohybovat na každé straně tři bruslaři, vzejdou finalisté. Ti se v další 20minutovce popasují o ­triumf a prémii milion dolarů.

Loni zářil, letos se trápí a putuje sestavou. Skepsi ale Voráček nepropadá

Právě varianta tři na tři, v­ NHL nově používaná v prodloužení, děsí Jágra. Ten se cítí příliš stár pro All Star, neb na poloprázdném kluzišti se hra mění ve štvanici.

Číslo 68 přes Twitter popíchl někdejší čarostřelec Teemu Selänne: „Poslal jsem ti hlas, kámo. Ještě ti není tolik. A­jsi o hodně chytřejší než mladí kluci. Ať ti to dál klape!“

Jágr odpověděl, že by se tedy kvůli finské legendě překonal: „Ale jestli v roce 2026 změní formát na dva proti dvěma, už do toho fakt nejdu. Bude mi 54.“

Tradice založená ve 30. letech charitativními zápasy ve prospěch vážně zraněného forvarda Baileyho nebo pro pozůstalé po tragicky zesnulých hráčích Morenzovi ­Siebertovi už je dávno překryta a zapomenuta.

All Star Game odhodlaně vykročila vstříc fanouškům, jenže někde po cestě zřejmě zabloudila. Podbízí se jako prodejná děva, leč vzrušuje málokoho.

Autor: Karel Knap