Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Příprava na Soči: Kanaďané mají drahé pojistky, nesmí na led

Sport

  14:08
Obhájci zlatých medailí z hokejového turnaje na olympijských hrách ve Vancouveru 2010 oficiálně zahájili přípravu na únorovou olympiádu v Soči. Kanaďané se sešli v Calgary na reprezentační kemp, bruslit však nemohou. Pojistky hvězdných hráčů totiž stojí moc peněz.

Kanaďan Crosby rozhoduje nájezdy se Švýcarskem, Hiller byl na jeho přesnou střelu zápěstím krátký. foto: ČTK

Trochu to připomíná spíš letní tábor nebo seznamovací pobyt. Jenže tihle chlapíci přijeli v neděli na čtyřdenní soustředění do Calgary, aby zahájili troufalou misi. Na jejím konci má být dobytí zlatých olympijských medailí v ruském Soči, na půdě největšího kanadského rivala.

Celkem 46 hokejistů přivítali trenéři a manažeři kanadského národního týmu, z nich pak vzejde konečná nominace se 25 jmény. Obdobnou akci už mají za sebou třeba Švédové, Slováci nebo Češi, kteří se sešli v polovině července u trenéra Aloise Hadamczika v Kravařích.

Jenže zatímco ostatní kromě mítinků u videa a různých sportovních her byli alespoň chvíli na ledě, Kanaďané se hokeji budou věnovat pouze teoreticky. Důvodem, proč mají reprezentanti hrdé hokejové země zakázán vstup na led, je riziko zranění. Pojistky všech pozvaných hráčů by totiž dohromady stály zhruba 1,5 miliardy dolarů, což je celková výše kontraktů. To je i pro Kanadu hodně.

Takže náplní kanadského kempu budou rozbory, instruktážní klipy, teambuldingové aktivity a třeba i hraní golfu. Také na zeleném trávníku je však na místě obezřetnost - útočník Claude Giroux z týmu Philadelphia Flyers by mohl kamarádům vyprávět.

Účast odřekl právě kvůli zranění z golfu. "Je to pěkná smůla. Trefil jsem míček, hůl se rozlomila, ale ruka pokračovala ve švihu. Proto jí zasáhla část hole a pořezala mě," popisoval pětadvacetiletý Kanaďan. Ačkoliv Giroux tmelit partu nebude, neměl by v týmu pro Soči chybět.

Někteří Kanaďané si na absenci ledu stěžují, jiní ji vítají. "Bylo by skvělé, kdybychom mohli na led, ale pořád si myslím, že nám tenhle kemp může dát hodně, i když nebudeme bruslit," tvrdí Sidney Crosby, kapitán Pittsburghu a střelec zlatého gólu z Vancouveru.

Rusové

O víkendu měli svůj přípravný kemp také další favorité olympijského hokejového turnaje. Doma v Soči se sešli Rusové. Ani oni (zřejmě ze stejného důvodů jako Kanaďané) na led nešli, pouze si prohlédli sportoviště, rozestavěnou olympijskou vesnici a také měli organizační porady.

Patrick Sharp, čerstvý vítěz Stanley Cupu z Chicaga, zase prohlásil: "Nejdeme na led, což docela vítám, protože moc natrénováno nemám a fyzičkou bych asi moc neuchvátil." Sharp na rozdíl od Crosbyho ještě na olympiádě nehrál, takže Soči je pro něj velkou motivací.

"Nechceme znovu udělat stejnou chybu," zní hlasy z vedení kanadského týmu. Manažer Steve Yzerman, hlavní kouč Mike Babcock i jeho asistenti mají v hlavách nedávnou historii, kdy po zlatém olympijském turnaji přišel náhlý pád. Po triumfu v Salt Lake City v roce 2002 na dalších hrách v Turíně skončili Kanaďané až sedmí.

Takže hlavní téma rozborů u videa je jasné - adaptace na širší led. Jenže to je věc, která se nedá pořádně natrénovat, natož odkoukat z televize. I přes tenhle malý detail je z kanadského celku cítit tradiční sebevědomí.

"Být olympionikem je pro mě víc než být součástí normálního týmu. Jsem členem většího týmu, kanadského týmu. A není to jen kanadský hokejový tým, ale kanadský olympijský tým. Myslím, že je to speciální věc. Když dostanete speciální příležitost, musíte mít stejnou přípravu. Naše příprava tenhle týden musí být přípravou na zlaté medaile," řekl trenér Babcock.

Autor: