130 let
David Kočí (vlevo) s obrovitým Ivanansem.

David Kočí (vlevo) s obrovitým Ivanansem. | foto: ČTK

Prospal zářil proti Los Angeles

Sport
  •   9:53
NEW YORK - Čeští hokejisté Václav Prospal a Lukáš Krajíček přispěli v pondělním utkání NHL jednou asistencí k vítězství Tampy Bay 3:1 na ledě Los Angeles. V zápase o sobě dal vědět také jejich spoluhráč David Kočí, jenž si po bitce s Raitisem Ivanansem připsal třetí pěstní potyčku v letošní sezoně.

Tampa, která vyhrála třetí z posledních čtyř zápasů, získala rozhodující náskok díky dvěma slepeným gólům v 19. minutě. Nejprve se trefil Jevgenij Arťuchin, za 41 sekund přidal druhou branku Mark Recchi po asistenci Prospala, který bodoval v sedmém utkání za sebou. V 26. minutě zvýšil na 3:0 Vincent Lecavalier. Brankář Tampy Mike Smith přišel o čisté konto v 39. minutě po trefě Petera Harrolda.

Možná to byla právě bitka Kočího, která hráče Lightning vyhecovala. Český bijec, jenž se objevil v sestavě Tampy poprvé od 26. listopadu, kdy si v souboji s Coltonem Orrem z New Yorku Rangers zlomil ruku, se popral s Ivanansem necelou minutu předtím, než Arťuchin otevřel skóre zápasu. Do té doby měla Tampa pouhé tři střely na branku.

"Podle mého názoru to byla jen náhoda," prohlásil obránce Kings Sean O'Donnell. "Ty góly, co jsme obdrželi, neměli s bitkou nic společného. Takové věci se stávají, pokud je rvačka jednostranná a jeden druhého pořádně seřeže. Ale tohle byl souboj dvou urostlých chlapů a podle všeho ani jeden z nich nedostal čistý zásah," dodal O'Donnell.

Po šesti zápasech skončila vítězná sérii hokejistů Detroitu. Hráči Red Wings sice vedli v Dallasu po první třetině 3:1, nakonec ale prohráli 4:5 v prodloužení. Rozhodující gól vstřelil v druhé minutě nastavení Trevor Daley.

Hokejisté Dallasu tak oplatili Detroitu čtvrteční potupnou porážku 1:6. "Po první třetině za stavu 1:3 jsme přišli do kabiny a říkali si, že už nemůžeme připustit další debakl," řekl útočník Mike Ribeiro. "Správně jsme se naštvali, začali dohrávat osobní souboje a bojovat o ztracené puky.

Myslím, že jsme dneska hráli mnohem lépe než Detroit," dodal Ribeiro. Jeho tým přestřílel soupeře v poměru 49:30 a vyprodukoval tak nejvíc střel v utkání základní části od roku 1997.

Cestu k obratu nastartoval gólem na 2:3 po 52 sekundách druhé třetiny Stephane Robidas, v 35. minutě pak vyrovnal Mike Parrish. Detroit se sice zásluhou Pavla Dacjuka dostal ještě jednou do vedení, ale přesně tři minuty před třetí sirénou vyrovnal v přesilové hře Steve Ott. Prodloužení rozhodl Daley, který si najel před gólmana Osgooda a nadvakrát dotlačil puk za jeho záda.

"Měli jsme dobrý začátek, jenže Dallas pak zápas jasně ovládl," uznal trenér Detroitu Mike Babcock. "Nepodali jsme dobrý výkon a soupeři to hodně usnadnili. Ale musíme Dallasu složit poklonu. Před pár dny u nás utrpěli těžkou porážku a dnes se dokázali úžasně zvednout," dodal Babcock.

DNEŠNÍ VÝSLEDKY:
Los Angeles - Tampa Bay 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)
Branky: 39. Harrold - 19. Arťjuchin, 19. Recchi (Prospal), 26. Lecavalier (Krajíček). Střely na branku: 30:22. Diváci: 16.511.

Dallas - Detroit 5:4 v prodl. (1:3, 2:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 17. Grossman, 21. Robidas, 36. Parrish, 58. Ott, 62. Daley - 11. Rafalski, 13. Holmström, 18. Marián Hossa, 46. Dacjuk. Střely na branku: 49:30. Diváci: 17.648.

Autor: ČTK