Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Průcha, ten co odmítl účast na MS, staré kauzy rozebírat nechce

Sport

  18:05
PRAHA - Na další start v českém národním týmu po téměř šesti letech se těší hokejový útočník Petr Průcha. Spolu s nedávným odchodem z NHL do Petrohradu bere návrat do reprezentace poprvé od zisku titulu ve Vídni v roce 2005 jako pomyslný start nové etapy své kariéry.

Petr Průcha. foto: Reprofoto

A nechce se už vracet ke starým kauzám, kterými byl spor s trenérem Vladimírem Růžičkou ohledně nominací na olympijské hry a mistrovství světa v minulých dvou letech i kritika kapitána národního týmu Tomáše Rolinka.

"Já jsem se na sraz hodně těšil. Potkal jsme tady spoustu známých kluků a už se těším," řekl Průcha novinářům. Před měsícem uzavřel své působení na farmě Phoenixu a zamířil do KHL do Petrohradu. Kouč národního týmu Alois Hadamczik jej pozval hned na první akci, na kterou to šlo. Průcha se tak může těšit z comebacku i po tom, co se mluvilo o jeho nezájmu o reprezentaci.

V roce 2009 se omluvil před mistrovstvím světa ve Švýcarsku, protože neměl smlouvu v NHL. Pak jej kouč Růžička nezařadil do početného seznamu jmen před olympijskými hrami ve Vancouveru. Když při velkém počtu omluvenek před loňským šampionátem v Německu trenér národního týmu přece jen Průchu chtěl, útočník Phoenixu odmítl. Kapitán Rolinek takový přístup k reprezentaci odsoudil bez ohledu na to, že jsou s Průchou kamarádi.

Rolinek už si s Průchou vše vyříkal
Oba si vše vyříkali před dvěma týdny, když se Průcha představil v dresu Petrohradu v Magnitogorsku. "Hráli jsme proti nim hned první zápas, co jsme přišel do Ruska. Po zápase jsme si to vyříkali a víc už bych se k tomu nechtěl vracet," prohlásil Průcha.

Dříve na vysvětlení mezi přáteli nebyla možnost a Průcha je rád, že k tomu došlo. "Je lepší si takové věci vyříkat z očí do očí. S některými lidmi si nic vysvětlovat nemusíte, protože vám to je jedno, ale s kamarády si to vyříkat chcete. S Tomášem Rolinkem momentálně nemám žádný problém. Je dobře, že jsme dál kamarádi a naše spolupráce může fungovat," řekl.

Radim Vrbata (vpředu) a Petr Průcha.

Přiznal, že z toho, v jaké rovině se o něm a reprezentaci mluvilo, nebyl šťastný a bere to jako negativní zkušenost. "Já si myslím, že už o tom bylo napsáno tolik, že si musel udělat obrázek každý sám. Já jsem se k tomu nikdy nevyjadřoval. Nemá zapotřebí si vylévat srdce do novin." Pod trenérem Aloisem Hadamczikem dostává další šanci. "Moje situace se nijak nemění, jsem ochotný reprezentovat a vždycky jsem byl. Bohužel jsem měl své důvody, proč jsem nemohl jet v minulosti. Stejně jako bych se nechtěl víc vyjadřovat ke kauze Rolinek, tak bych se nechtěl už víc vyjadřovat k tomuhle problému," uvedl.

Dlouhou reprezentační pauzu bere jako realitu. "Asi jsem to tak dlouho nečekal, ale nedá se nad tím přemýšlet. Nikdy nevíte, co život přinese. Takhle se to prostě vyvinulo," doplnil Průcha. "Reprezentace byla pro mě takové bolestivé téma a uzavřel jsem to v hlavě. Díky tomu, že teď pozvánka přišla, mám radost, že dostávám další příležitost," dodal Průcha.

V Petrohradu si sice přáli, aby zůstal s týmem, ale Průcha vůbec nepřemýšlel o tom, že by se z LG Hockey Games omluvil. "Naznačili, že by bylo lepší, abych zůstal a nemohl se na turnaji zranit. Ale pak už jsem o tom znovu neslyšel. Oni proti tomu nemůžou nic udělat a zakázat mi to," prohlásil Průcha.

Průcha si zahraje s Koukalem
Těší se na spolupráci s bývalým spoluhráčem z útoku z Pardubic Petrem Koukalem a věří, že má národnímu týmu co dát. "Beru to jako novou část kariéry, je to takový nový začátek a chtěl bych si začít budovat své postavení tady znova. I s Ruskem to beru jako takový nový krok do kariéry. Změnil jsme klub, změnil jsme kontinent. Všechno je nové," podotkl Průcha.

NHL momentálně bere jako uzavřenou kapitolu. "Nikdy neříkej nikdy, ale mám pocit, že se do NHL vrátit nechci a buduju si novou kariéru v Rusku. Rozhodování bylo těžké, ale pak už jsme spěchal, abych byl co nejrychleji s novým týmem," řekl. Vrátil se po pětiletém působení v NHL, kde hrál před Phoenixem za New York Rangers.

Sezonu zahajoval v dresu Coyotes v Praze proti Bostonu, ale celkem si připsal jen jedenáct utkání a jednu přihrávku. Na farmě v San Antoniu v nižší AHL ve 20 duelech zaznamenal 21 bodů za osm tref a 13 asistencí. V Petrohradu stihl osm utkání a jednu nahrávku. "Cítím se výborně a každým zápasem na velkém hřišti je to lepší a lepší. Vím, že to zatím není vidět na bodech, ale se svou hrou jsme spokojený," dodal Průcha.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!