130 let

Milan Michálek (vpravo) a David Krejčí. | foto: ČTK/AP

Průjem má už půlka hokejistů, přiznal doktor. Růžička lanaří Krejčího

Sport
  •   11:55
MINSK (od našeho zpravodaje) - Už půlku hokejového týmu na mistrovství světa v Minsku trápí střevní problémy. "Někteří průjem dokončujou, jiní teprve začínají," popisuje doktor národního týmu Tomáš Vyskočil, podle nějž jde o virové onemocnění.

Žádný jiný tým, který spolu s nimi přebývá na hotelu v Minsku, totiž podobné problémy netrápí. Z toho vyplývá, že problém nepochází ze stravy.

ČTĚTE K TÉMATU

Jako první střevní potíže přepadly trenéra brankářů Martina Pruska, který si je odbyl zhruba za dva dny. "Myslím, že to bude stejné i u ostatních, takže by snad měl být tým do sobotního zápasu s Dánskem v pořádku," soudí Vyskočil.

Na čtvrtečním dopoledním rozbruslení bylo na ledě jen torzo týmu - šlo v podstatě jen o čtveřici náhradníků. Ostatní do haly Čižovka sice dojeli, ale trenéři se rozhodli, že trénink bude dobrovolný.

"Jelikož hráči nemůžou jíst, nemají příjem energie a jsou unavení," vysvětloval lékař, jenž nemá moc možností, jak hokejistům pomoct. "Stavíme, čistíme střeva. Jde o takové ty běžné léky, co znáte: Endiaron a tak dále. Kromě nich pomáhají akorát vitamíny, nic jiného."

ROZHODNUTO: DOMŮ LETÍ KAŠPAR S GULAŠEM

Zatímco se trenér českých hokejistů Vladimír Růžička snaží dovolat Davidu Krejčímu, opouští dějiště mistrovství světa v Minsku útočníci Lukáš Kašpar a Milan Gulaš. Ani jeden z nich nemá šanci, že by se dostal na soupisku, proto je kouč poslal domů. Aktuálně je na české soupisce 20 hráčů do pole a dva brankáři. S týmem se ale v dějišti turnaje dále budou připravovat třetí gólman Pavel Francouz, obránce Lukáš Kovář a útočníci Martin Růžička s Michalem Vondrkou. "Gulaš a Kašpar odletí v pátek," řekl Růžička.

Nejhůř na tom je Tomáš Hertl a trenér Vladimír Růžička. Sobotku, jenž ve středu nenastoupil v duelu proti Itálii, však trápí chřipka. "Bolelo ho celé tělo, cítil bolest v krku a měl teplotu. Stejné potíže měl před ním i Martin Ševc, takže si to asi předali."

Sobotka se už ráno cítil lépe, takže by se mohl být v pořádku.

Počítalo se s Plekancem

Růžička mezitím řeší, koho zapíše na soupisku. Počítal totiž, že přijede ze zámoří Tomáš Plekanec. Jeho Montreal ale zvládl rozhodující sedmý duel play off v Bostonu a postoupil. "A s Krejčím jsem nemluvil, posílal jsem mu zprávu. Kdyby měl přijet až v pondělí nebo v úterý, tak to nemá cenu," poznamenal hlavní kouč.

"Vypadalo to, že Boston postoupí. Bylo to pro něj 3:2, s Tomášem Plekancem to bylo domluvené. Jarda Jágr s ním byl hodně v kontaktu, že by přijel. Sedmý zápas nám to celé zkomplikoval, počítali jsme se šestým," popsal Růžička.

Ten chce mít totiž jasno už do soboty. Pokud by tedy nevyšel Krejčí, bude vybírat mezi Michalem Vondrkou, Milanem Gulašem, Lukášem Kašparem a Martinem Růžičkou.

Autor: