130 let
Česko - Norsko (Pavelec v akci).

Česko - Norsko (Pavelec v akci). | foto: ČTK

První brankář Pavelec: Cítím velkou zodpovědnost

Sport
  •   18:59
BRNO - Hokejový brankář Ondřej Pavelec se dva týdny před mistrovstvím světa posunul do role jedničky národního týmu. Gólman Atlanty měl původně krýt záda Tomáši Vokounovi, který se ale nakonec omluvil.

Třiadvacetiletý Pavelec se tak nečekaně stal mužem číslo jedna v české sestavě. Zpráva reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika jej ale nezaskočila.

"Já se připravuju na každý zápas stejně, ať už chytám, nebo ne. A to samé, když přijedu na nároďák. Určitě každý hráč chce hrát a já nejsem výjimka," řekl Pavelec novinářům na dnešním srazu národního týmu v Brně.

Člen zlatého týmu z loňského šampionátu v Německu, který kryl záda Vokounovi i na olympijských hrách ve Vancouveru, si prý dobře uvědomoval, že musí být připraven na všechno.

"I dvojka se musí nachystat," tvrdí Pavelec
"Já jsem i minulý rok počítal s tím, že se něco může přihodit. Co jsem viděl olympiádu v Turíně, jak se tam vystřídali všichni tři gólmani, tak od té doby vím, že musí být člověk připravený. I když je člověk dvojka, musí se na to nachystat," poukázal Pavelec s úsměvem na situaci z roku 2006, kdy v české brance postupně nastoupili Dominik Hašek, Vokoun a Milan Hnilička.

Brankář, jehož Atlanta draftovala v roce 2005 jako celkově 41. hráče a který v této sezoně plnil poprvé v NHL roli gólmanské jedničky, ale přiznal, že jej rozhodnutí Vokouna překvapilo. Chápe ho však. "Vím, jak to v NHL chodí. Když nemá hráč smlouvu, je to pro něj obrovské riziko. Tomáš měl pro to svoje důvody," uvedl Pavelec.

Díky tomu, že ví, že bude od začátku jednička, připravuje se ale odchovanec kladenského hokeje na větší zodpovědnost. "Ta bude určitě daleko větší. Ještě je ale trochu času, pár tréninků, zápasů. Začne to až za dva týdny," řekl Pavelec, kterého ale potěšilo, že jej hned po omluvence Vokouna kouč Hadamczik ujistil, že na něj bude spoléhat.

Česko - Norsko (zklamaný Pavelec).

"Určitě víme, na čem jsme. To ale neznamená, že se nikdo jiný nemusí dostat do brány. Bude záležet na formě. Ale pro každého hráče je lepší, když ví, na čem je a že bude hrát. Nejen pro gólmany, i pro hráče. Myslím si, že loni se nám to osvědčilo," řekl.

Stejně jako před rokem si Pavelec může před mistrovstvím zvyknout na evropské rozměry kluziště. Představí se totiž na čtvrtém turnaji seriálu Euro Hockey Tour, který se letos hraje v Brně. "Loni jsme taky byli dlouho pohromadě, což bylo super. Všichni jsme se sžili. A z hokejového hlediska je to taky dobře. Nebyl jsem dlouho na velkém ledě, pár tréninků a zápasů, kde v uvozovkách o nic nepůjde, mi pomůže," uvedl Pavelec.

Pavelcovy rodiče budou fandit v dějišti šampionátu
Stejně jako na olympiádě ve Vancouveru a na loňském MS v Německu mu budou přímo v dějišti šampionátu fandit rodiče. "Oni bývají při zápasech víc nervózní, než jsem já. Jsou to velký hokejoví fandové, těší se na to," řekl Pavelec, jenž ale při turnaji se svými blízkými není v osobním kontaktu.

Na šampionátu se bude snažit napravit si dojem z nepříliš vydařené klubové sezony. Hlavně z jejího závěru. "Nejsem spokojený, jak sezona dopadla. Po změnách v létě všichni čekali, že se do play off dostaneme. Měli jsme to i dobře rozjeté, ale v lednu jsme to bohužel všichni vlastní vinou pustili," uvedl Pavelec, jenž přiznal, že v závěru sezony nebyl ani jeho výkon ideální.

Hodně náročné, zejména psychicky, byly poslední zápasy v základní části.

"Nehrálo se o nic, bylo to podobné jako u nás ve skupině play out. Spousta kluků nemá rádo, když už není o co hrát a je to o ničem. Po posledním zápase jsem vše hodil za hlavu a těšil jsem se sem. Sezona je za mnou a před námi další část," dodal Pavelec.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz