Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

První hokejová liga byla ukončena, postup mohou slavit v Českých Budějovicích

Trenér Českých Budějovic Václav Prospal. foto: MAFRA

Aktualizováno
Praha - První hokejová liga byla kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončena. Do extraligy postoupí České Budějovice, které vyhrály základn část. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, který dnes zároveň potvrdil odložení extraligy do 29. března, na němž se ve středu dohodly kluby.
  13:23aktualizováno  13:40

Podobný osud jako první ligu může brzy potkat i nejvyšší soutěž. Stát v úterý zakázal pořádání akcí s účastí více než 100 lidí, což nejsou všechny kluby schopné splnit. Vyhlídky na zmírnění tohoto limitu může už dnes ukončit rozhodnutí vlády, která zvažuje vedle dalších opatření zákaz sportovních akcí s účastí přes deset osob.

Gólman Českých Budějovic Marek Dvořák.
Českobudějovický Adam Raška se raduje z gólu.

K ukončení první ligy sáhl svaz poté, co tento krok ve středu podpořilo sedm z deseti účastníků vyřazovací části soutěže. Motor ovládl základní část se ziskem rekordních 153 bodů o 44 bodů před druhým Přerovem. Extraliga se bude hrát v Českých Budějovicích po sedmi letech.

Výkonný výbor rozhodl rovněž o ukončení play off druhé ligy. O postupujícím do první ligy rozhodnou zápasy tří vítězů skupin Šumperka (skupina Východ), Vrchlabí (Sever) a Kolína (Střed), které začnou v neděli. S okamžitou platností byly ukončeny všechny juniorské, mládežnické i žákovské soutěže řízené svazem.

„Přijaté kroky poznamenají závěrečnou část soutěží, které jsou pro kluby, hráče i fanoušky vyvrcholením celoroční práce a sezony. Jednoznačnou prioritou je však ochrana zdraví všech účastníků utkání, zvlášť v případě nezletilých osob,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

V úterý se ještě v odehrály bez diváků druhé zápasy předkola extraligy mezi Olomoucí a Zlínem a Hradcem Králové a Karlovými Vary. Uskutečnily se i druhé zápasy předkola první ligy Poruba - Jihlava a Slavia - Třebíč.

Dnes byla předčasně ukončena hokejová sezona ve Švýcarsku. K podobnému kroku se v minulých dnech rozhodli v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Norsku a v Polsku.

Autor: