130 let

Jakub Sklenář (vlevo) a Jaroslav Bednář se radují ze vstřelené branky. | foto: Michal Šula, MAFRA

Slavia se protrápila k vítězství nad Chomutovem, v baráži uspěla i Olomouc

Sport
  •   20:32aktualizováno  22:08
PRAHA - Kluby, které hají svoji extraligovou příslušnost, vstoupili do baráže úspěšně. Slavia ve vršovickém Edenu porazila Chomutov 2:1, Olomouc si doma poradila s českobudějovickým Motorem v poměru 4:2.

V nepříliš pohledném duelu mezi Slavií a Chomutovem měli zpočátku navrch domácí, jimž však v páté minutě ujel ve vlastním oslabení Hovorka.

Hlasy trenérů

Josef Beránek (Slavia): „My jsme si dnes zasloužili vyhrát a s Honzou (asistentem Srdínkem) bychom chtěli poděkovat klukům za bojovný a obětavý výkon, který dnes předvedli. Klobouk dolů před tím, co tam dneska odbránili a odehráli. Bylo to těžké a úporné utkání, které nás stálo hodně sil, ale my jsme ho odmakali a odehráli jsme ho výborně.“

 Břetislav Kopřiva (Chomutov): „Vstup do utkání nebyl z naší strany dobrý, tam nás Slavia zaskočila nátlakovou hrou. Hrála opravdu agresivně a měli jsme problémy. Ale kluci se s tím postupně začali srovnávat, hra se začala trošku otáčet na naší stranu, měli jsme více ze hry a myslím, že jsme hráli docela dobrý hokej. Ty přesilovky nás ale stály zápas. K tomu není moc co říct; dvě docela dlouhé přesilovky pět na tři, byly tam šance, trošku nám chybělo i štěstí, ale právě tohle nás stálo celé utkání.“

Furch ale jeho nájezd zlikvidoval. Ve 13. minutě měl Chomutov k dispozici 88 vteřin přesilovky pět na tři, v níž Furch vychytal Ruttu, vzápětí za zády svého gólmana zachránil Šulc, ale poslal kotouč do hlediště.

Ještě tak prodloužil dvojnásobné oslabení Slavie, jenže Chomutov hrál záhy v šesti, navíc pár vteřin na to fauloval Toman a bylo po výhodě.

Čtyři na tři hrála posléze naopak Slavia. Kopřiva sice vychytal Šenkeříka, ale v závěru této herní situace napálil odražený puk Štich a strážce chomutovské branky neměl šanci zasáhnout.

Ve druhém dějství se obraz hry výrazně změnil a hrálo se především před Furchem. Toho hned dvakrát zachránila branková konstrukce za jeho zády, když tyč trefil před polovinou zápasu povedenou ranou Vladimír Růžička a ve 33. minutě po bekhendovém zakončení v přesilovce i Rutta. Na druhé straně spálil v početní výhodě dobrou šanci Vlasák.

V úvodu třetí třetiny sehrál Chomutov mimořádně špatně další dvojnásobnou přesilovku, když za více než dvě minuty nedokázal Furcha výrazněji vůbec ohrozit. Slavia se uklidnila přesilovkovým gólem tečujícího Sklenáře v 53. minutě.

Slávistický útočník Tomáš Vlasák.
Brankář Chomutova Miroslav Kopřiva.

Ke konci slávisté promarnili dvě minuty v pěti proti třem, ale mrzet je to nemuselo, přestože hosty přiblížil na dostřel Dušek. Power play už ale další změnu stavu nepřinesla.

Budějovice vzdorovaly, Olomouc rozhodla ve třetí části

Domácí Olomouci se proti Motoru vydařil vstup do utkání, v 5. minutě našel Jaroměřský mezi kruhy Mataie, který zvládl i koncovku a Kohouti vedli 1:0.

Jan Tomajko (Olomouc): „Dobře jsme začali, po první brance jsme ale vypadli ze zápasu. Byli jsme nervózní, propadali jsme v útočném pásmu a naše hra byla kostrbatá. Ve třetí třetině jsme to urvali a ubojovali. V závěru to bylo z naší strany dobré, takto musíme odehrát celou baráž.“

Radek Bělohlav (České Budějovice): „Měli jsme delší pauzu a v úvodu to bylo vidět, byli jsme všude pozdě. Pak jsme se s tím srovnali, prohrávali jsme jen 0:1. Poté jsme hráli slušně, soupeř byl nervózní. Udělali jsme tři chyby, byli u toho mladší hráči. Je to velká daň, ale nedá se nic dělat. Ze soupeře jsme měli respekt, pak jsme mu byli vyrovnaným soupeřem. Vidíme, že bychom mohli být důstojným soupeřem dalším týmům. Musíme jen udělat méně chyb.“

Další šanci měl Dlouhý, ale trefil jen boční síť. Vyrovnat mohl Švihálek, ale jeho střelu zblokoval Houdek. Pokus Straky poté zlikvidoval brankář Trvaj. V 17. minutě se do šance dostal Kucharczyk, gólman Bláha však byl připravený a poradil si i s dorážejícím Řípou.

Druhou část ale začali lépe hosté a Boháč po přečíslení dva na jednoho vyrovnal. Za tři minuty šla ale Olomouc opět do vedení.

Buc našel zpoza branky Knotka, který zamířil přesně k tyči. Jihočeši ale rychle odpověděli. V přesilovce tečoval Kuchejda střelu Žovince a bylo to 2:2.

Extraligový tým se mohl dostat zpět do vedení v přesilové hře pět na tři, České Budějovice se však 77 sekund ve třech ubránily.

Chvíli nato byl sám před Bláhou Pekr, ale trefil přesně doprostřed hrudi brankáře Motoru. Při Paterově vyloučení byl v permanenci Trvaj, ale do vedení se hosté nedostali.

Rozhodující moment zápasu přišel v 53. minutě, kdy Řípova střela přes obránce překvapila Bláhu a Olomouc se dostala opět do vedení. O necelé dvě minuty později tečoval Škůrkovu střelu Knotek a dvoubrankový náskok již domácí udrželi až do konce.

1. kolo baráže o hokejovou extraligu

HC Slavia Praha - Piráti Chomutov 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Štich (M. Čermák, Bednář), 53. Sklenář (Valach, Vlasák) - 59. A. Dušek (Rutta). Rozhodčí: Lacina, Pavlovič - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 10:9, navíc M. Čermák (Slavia) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3430.

HC Olomouc - ČEZ Motor České Budějovice 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Matai (Jaroměřský, Herman), 26. J. Knotek (Buc, Majeský), 53. Řípa (Majeský), 55. J. Knotek (Škůrek) - 23. Boháč (J. Straka), 28. Kuchejda (Pajič, Žovinec). Rozhodčí: Hribik, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:4, navíc Herman (Olomouc) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3552.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz