130 let

Brankář Petri Vehanen (vpravo) a Jakub Nakládal (vlevo) ze Lva a Janis Sprukts z Jaroslavle. | foto: ČTK

První krok k vytouženému finále. Lev předčil houževnatou Jaroslavl

Sport
  •   21:35aktualizováno  23:20
PRAHA - Hokejisté Lva Praha porazili v úvodním semifinále play off Kontinentální ligy Lokomotiv Jaroslavl 3:0 a zlomili prokletí O2 areny, kde vyhráli poprvé po pěti předchozích nezdarech. Domácím pomohly v první třetině dva slepené góly Ondřeje Němce a Jakuba Klepiše, které dělilo 45 vteřin. Třetí branku přidal Niko Kapanen. Čisté konto vychytal Petri Vehanen.

I když Engren v minulém utkání v Doněcku vychytal čisté konto, do branky Lva se vrátil Vehanen a přestože český tým měl zpočátku puk častěji na hokejkách, finský gólman musel řešit ošemetnější situace. V páté minutě chyboval bek Oystrick, jehož rozehrávku o hrazení zachytil Černikov, osamocený Petrov však jeho nahození netečoval mimo Vehanenův dosah.

Ohlasy trenérů

Kari Jalonen (Lev): "Měli jsme velmi povedený start do série. Byly tam z naší strany klíčové tři věci, které se nám absolutně podařily. Hráči byli na zápas skvěle připravení, byl tam bojový duch a byli jsme připravení se obětovat pro výsledek. Po všech stránkách to byl od celého týmu dobrý výkon." 

Dave King (Jaroslavl): "Musíme ve druhém zápase hrát o moc lépe, aby tahle série byla tak dlouhá, jak se očekává. Bylo tam z naší strany příliš vyloučení a ani přesilovky dnes nefungovaly podle našich představ."

V osmé minutě při první přesilovce zápasu, kterou měl k dispozici Lokomotiv, tečoval Redlihsovu nahrávku nechtěně na vlastním brankovišti O'Byrne a Vehanen prokázal mimořádný reflex. Krátce poté, co byli Lvi v plném počtu, ho po ráně Kartajeva zachránila horní tyč.

Pak přišla klíčová pasáž zápasu. Když už se zdálo, že domácí překombinovali přečíslení tří na dva na úkor střelby, dostal se puk k Němcovi, jenž parádně umístěnou ranou využil přesilovku. Chvilku poté nahodil Klepiš od modré čáry puk a ten i zásluhou clonícího Cingela, přes něhož brankář Sanford neviděl, skončil až v síti. Třetinu ukončila krátká hromadná bitka.

V druhé části byl výrazněji aktivnějším týmem Lokomotiv, ale výborně chytající Vehanen - někdy i s notnou dávkou štěstí - držel čistý štít. Jednu z ojedinělých příležitostí Lva měl ve 34. minutě dorážející Cingel, tísněný však nezacílil mezi tyče. Dvougólový náskok si tak domácí přenesli i do závěrečné dvacetiminutovky.

Snížit mohl záhy po nástupu na led Koňkov, jenž se dostal tváří v tvář proti Vehanenovi, ten však pokus o bekhendový blafák skvěle vystihl a zastavil puk pravým betonem.

Cestu za zdramatizováním zápasu Lokomotivu výrazně zkomplikoval obránce Ljubuškin, který zasáhl Cingela do oblasti hlavy a krku a dostal trest na pět minut a do konce zápasu. Kromě dalších tvrdých zákroků a faulů už pak hosté nic nepředvedli, pojistku naopak připojil Kapanen.

Lev Praha - Lokomotiv Jaroslavl 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Němec (Kapanen, Gragnani), 15. Klepiš (Ševc), 59. Kapanen. Rozhodčí: Bulanov, Zacharov - Michel, Šichanov. Vyloučení: 6:4, navíc Ljubuškin 5 min. a do konce utkání, Platt (oba Jaroslavl) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5834. Stav série: 1:0.

Lev: Vehanen - Ševc, Mäenpää, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Nakládal - Azevedo, Novotný, Zackrisson - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Klepiš, Cingel, Ridderwall. Trenér: Kari Jalonen.

Jaroslavl: Sanford - Kronwall, Jakovlev, Holös, Višněvskij, Ljubuškin, Vasiljev, Gorochov, Pašnin - Plotnikov, Apalkov, Averin - Černikov, Petrov, Platt - Galimov, Kartajev, Koňkov - M. Redlihs, Sprukts, Musatov. Trenér: Dave King.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK