Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

První sezona Lva v KHL končí. Na CSKA v play off nestačil ani počtvrté

Sport

  21:14aktualizováno  22:46
PRAHA - Hokejisté Lva Praha prohráli i ve čtvrtém osmifinálovém utkání play off Kontinentální ligy s CSKA Moskva, tentokrát doma 1:2, a sezona pro ně skončila. Favorit vyhrál sérii nad nováčkem soutěže jednoznačně 4:0.

Lev Praha - CSKA Moskva. Hráči CSKA se radují z gólu foto: ČTK

Lev Praha - CSKA Moskva 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Mäenpää (Danielsson) - 19. I. Radulov (A. Radulov, Rjasenskij), 22. Širokov (Kvaša, A. Radulov). Rozhodčí: Rönn, Kulakov - Michel, Šuchanov. Vyloučení: 6:5, navíc Danielsson - Ljubimov oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 8095. Konečný stav série: 0:4.
Lev Praha: Pöpperle - Nakládal, Oystrick, Němec, Lepistö, Mäenpää, Porseland, Krejčík - Klepiš, Novotný, Danielssson - Řepík, Vrána, Cipulis - Hossa, Surový, T. Rachůnek - Gynge, Cingel, Niživijs. Trenér: Václav Sýkora.
CSKA Moskva: Staňa - Rylov, Rjasenskij, Denisov, Morrisonn, D. Markov, Ožiganov, Kondratěv, Marčenko - A. Radulov, Persson, I. Radulov - Grigorenko, Kvaša, Širokov - Kozlov, Sprukts, Davis - Kugryšev, Prochorkin, Ljubimov. Trenér: Vjačeslav Bucajev.

"Už jsme byli v situaci, kdy jsme měli, jak se říká, za zády jen zeď. Chtěli jsme před domácím publikem ukázat co nejlepší hru. Chtěli jsme potrápit CSKA a prodloužit sérii, ale bohužel se nám to nepovedlo," řekl trenér Václav Sýkora.

Oba celky si hned na úvod vyzkoušely hru v početní výhodě, ale bez efektu. Domácí následně mohly posunout do vedení lotyšské posily. Niživijs v 7. minutě ale Staňu překonat nedokázal, z brejku při přesilovce CSKA neotevřel skóre ani Cipulis. Pražané se snažili o častou střelbu na slovenského brankáře ve službách moskevského klubu, překvapit se jim ho však nepodařilo.

Hostům pomohla do vedení nezvyklá chyba útočníka Surového, který při soupeřově klasické přesilovce nikým neatakovaný vyhodil puk mimo kluziště. Mantinel přitom přestřelil na druhé straně hřiště. CSKA díky tomu dostal 81 sekund dlouhou výhodu hry pět na tři a Igor Radulov ji nekompromisní střelou využil. Na začátku druhé třetiny navíc využil zaváhání Lepistöho Širokov a s šancí domácích na prodloužení sezony to nevypadalo dobře. A mohlo být ještě hůř, Kozlovovu gólovou šanci ale Pöpperle zneškodnil.

Favoritovi k úspěchu pomohla produktivita v přesilových hrách

Domácí nerezignovali a snížit mohl Rachůnek, Staňu ale nepřekonal. Vstřelit kontaktní gól se Lvu podařilo až v 26. minutě, kdy v přesilové hře vykřesal jiskru naděje střelou od modré Mäenpää. V další početní výhodě Pražanů ale měli šance spíše hosté. Dvoubrankové vedení jim mohl vrátit Širokov, Pöpperleho ale nepřekonal stejně jako při Rachůnkově vyloučení Grigorenko.

Pražané se v třetí části snažili vyrovnat, proti dobře bránícím hostům se ale do šancí nedostávali. Staňu výrazně neprověřili ani v další početní výhodě. Definitivně si hosté mohli zajistit postup v 54. minutě, přečíslení dva na jednoho ale nezakončili ideálně. Možný závěrečný nápor domácích zkrátil Danielssonův trest. "Bylo to vyrovnané utkání, jako předchozí, ale CSKA zase ukázal vysokou kvalitu a mistrovství hráčů. Dokázal vyrovnaný zápas překlopit na svoji stranu. Povedlo se jim to ve čtyřech zápasech, takže zaslouženě postoupili. V klíčových momentech byli lepší než my," uznal Sýkora.

Rozhodujícím momentem série byl podle kouče Lva závěr druhého duelu v Moskvě, kde Pražané ztratili dvě minuty před koncem vedení a následně prohráli v prodloužení. "Kdyby byla série nerozhodná 1:1, bylo by to pro CSKA u nás o hodně těžší," podotkl Sýkora. Favoritovi také k úspěchu pomohla produktivita v přesilových hrách.

"Projevilo se to hlavně ve třetím duelu série, kdy jsme měli dlouhou přesilovku pět na čtyři a poté i pět na tři, ale nedokázali jsme dát gól," řekl uznávaný kouč, jenž ocenil i přínos soupeřovy hlavní hvězdy Alexandra Radulova. "Je to špičkový hráč, jakého moc týmů v KHL nemá," podotkl Sýkora.

Další osmifinále play off KHL

Východní konference - 3. zápasy
Novosibirsk - Omsk 4:1, stav série 2:1
Barys Astana - Čeljabinsk 1:3, stav série 2:1
Ufa - Magnitogorsk 4:1 (za domácí Blaťák 0+1), stav série 2:1
Nižněkamsk - Kazaň 1:2 (za domácí Netík 1+0, Koukal 0+1), stav série 0:3

Západní konference - 4. zápasy
Atlant Mytišči - Petrohrad 1:6, stav série 1:3
Čerepovec - Jaroslavl 3:2 v třetím prodl. (za domácí Čáslava 0+1), stav série 3:1
Slovan Bratislava - Dynamo Moskva 2:3 (za hosty Petružálek 1+0), konečný stav série 0:4

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!